[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2008, Cilt 13, Sayı 3, Sayfa(lar) 213-216
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Dressler Sendromu; Bir Olgu Nedeniyle
Gamze KIRKIL, Mehmet Hamdi MUZ, Figen DEVECİ, Teyfik TURGUT, Ebru ERDEM
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, ELAZIĞ
Anahtar Kelimeler: Dressler sendromu, plevral efüzyon, steroid tedavisi, Dressler syndrome, pleural effusion, steroid therapy
Özet
73 yaşında erkek hasta koroner bypass operasyonu sonrası 2. haftada gelişen nefes darlığı, plöretik göğüs ağrısı, ateş, lökositoz, sedimentasyon hızında ve C-reaktif protein seviyesinde artış, plevral efüzyon bulguları ile başvurdu. Toraks BT ve ekokardiyografi tetkikleri sonucu pulmoner emboli, pnömoni ve konjestif kalp yetmezliği tanıları ekarte edilerek Dressler sendromu tanısı kondu. Nonsteroid antienflamatuar tedavi başlanan hastada semptomlarda gerileme olmayınca tedaviye 30 mg/gün steroid eklendi. Takiplerinde semptom ve laboratuar bulgularında düzelme izlenen hasta steroid dozu ayarlanarak taburcu edildi.©2008, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Dressler sendromu (postkardiyak injuri sendromu); myokard infarktüsü (MI), kalp cerrahisi, göğüs travmaları, pace-maker takılması, anjioplasti sonrası ortaya çıkan, çoğunlukla infarktüsden sonraki 2-8. haftada, cerrahiden sonraki 3. haftada gelişen, ates, plörit - perikardit ve akciğer parankim infiltrasyonu (pnömonitis) ile karakterize bir sendromdur 1. Laboratuar bulguları arasında; lökositoz, sedimentasyon yüksekliği, akciğer grafisinde pulmoner infiltratların eşlik edebileceği plevral efüzyon görünümü mevcuttur. Kanıtlar immunopatolojik etyoloyi desteklemekle birlikte, virüslerin de rol oynayabileceği bildirilmektedir 2. Dressler sendromunun kesin tanısını koyduracak bir test olmamakla birlikte, serumda ve plevral sıvıda antimiyokardiyal antikorların gösterilmesinin ayırıcı tanıda değerli olabileceği bildirilmektedir. Hafif olgularda tedavide nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanılırken, daha ağır olgularda sistemik glukokortikoidler tercih edilmektedir 3.

    Bu çalışmada koroner bypass cerrahisinden 15 gün sonra eksuda vasıflı plevral efüzyonun ortaya çıktığı bir olguyu literatür bilgileri ışığında sunuyoruz.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    73 yaşında erkek hasta nefes darlığı ve plöretik göğüs ağrısı şikayetleri ile acil servise başvurdu. Hastanın anamnezinden 15 gün önce koroner by-pass operasyonu geçirdiği, son 3 gündür şikayetlerinde artış olduğu, aralıklı olan öksürükle birlikte günde bir yemek kaşığı kadar beyaz renkli, kansız, kokusuz balgam çıkardığı öğrenildi. Fizik muayenesinde; genel durumu orta, şuuru açık, kooperasyon ve oryantasyon tam olarak değerlendirildi. TA: 100/60 mmHg, Nabız: 96/dk, SS: 32/dk, ateş: 380C idi. Kardiyak muayenesinde taşikardi, solunum sistemi muayenesinde bilateral alt zonlarda matite, aynı alanlarda solunum seslerinde azalma mevcuttu. Batın hafif distandü görünümde, sağ tibia medial yüzde operasyona ait skar mevcuttu. Laboratuar bulgularından; WBC: 21100/ML, Hb: 9.3 g/dL, Hct: %25.7, platelet: 348000/ML, ESR:132 mm/h, CRP: 50 mg/lt idi. Biyokimyasal parametrelerden; Üre: 67 mg/dl, Kreatinin: 1.6 mg/dl, Na: 128 mmol/L, Total protein: 4.7 g/dl, Albumin: 3.0 g/dl, Total bilurubin: 2.02 mg/dl, Direkt bilurubin: 0.72 mg/dl idi. PA akciğer grafisinde; bilateral plevral efüzyon tespit edildi (Şekil-1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: Olgunun PA AC grafisinde bileteral efüzyon izlenmekte

    Arteryel kan gazında; pH:7.40, PaCO2:34.7 mmHg, PaO2:45.2 mmHg, HCO3: 22,3 mmol/L, O2 saturasyonu: %81 idi. EKG'de sinüs taşikardisi dışında patoloji saptanmadı. Acil serviste Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahi ve Göğüs Hastalıkları Kliniklerinin hastayı beraber değerlendirmesi sonucunda kardiyak bir patoloji tespit edilmemesi üzerine toplum kökenli pnömoni ve plevral effüzyon etyolojisi? ön tanıları ile Göğüs Hastalıkları Kliniğine yatırıldı. Hastaya parenteral moksifloksasin 400 mg/gün başlandı. Sağ hemitoraksta mayi miktarının daha fazla olması nedeniyle sağdan torasentez yapıldı. Alınan sıvı serohemorajik vasıfta, Hct: %1.5, glukoz:128 mg/dL, LDH:2359 U/L, total protein:3.9 g/dL, albumin:2.1 g/dL, rivalta (+) idi. Eş zamanlı alınan serumda LDH:283 U/L, total protein:5.0 g/dL, albumin:2.4 g/dL olarak tespit edildi.

    Torasentez mayinin rutin mikrobiyolojik kültüründe herhangi bir üreme olmadı. Mayinin sitoloji sonucu malignite yönünden negatifti. Hastada nefes darlığını azaltmak için terapötik amaçlı sıvının boşaltılması denendi, ancak sadece 50 cc mayi alınabildi. Göğüs Cerrahisi kliniği ile konsülte edilen hastaya tüp drenajı uygulandı. Yaklaşık 1000 cc serohemorajik vasıfta sıvı boşaltılabildi. Takibinin 4. günü çekilen PA akciğer grafisinde (Şekil-2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: Olgunun takibinin 4. gününde sağ üst zonda gelişen homojen dansite izlenmekte

    Sağ üst zonda homojen dansite gelişmesi üzerine hastaya toraks BT çektirildi. BT raporunda; sağda daha belirgin bilateral yaygın plevral efüzyon, mayi komşuluğunda bilateral alt loblarda atelektazi, sağ akciğerde havalanan akciğer volümünde belirgin azalma tespit edildi (şekil-3, şekil-4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: Biletreal yaygın prevral efüzyon mayi komsusuğunda bileteral alt loblarda atelektazi izlenmkekte


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: Biletreal yaygın prevral efüzyon mayi komsusuğunda bileteral alt loblarda atelektazi izlenmkekte

    Hastada balgam pürülansının olmaması, ateşinin yükselmemesi ve BT'de parankimal konsolidasyon bulgusu olmaması nedeniyle pnömoni tanısından uzaklaşıldı. Ekokardiyografide; ejeksiyon fraksiyonu %55, sağ ve sol ventrikül boyutları ve fonksiyonları normal olarak değerlendirildi, perikardiyal mayi saptanmadı. EKO bulguları hastada konjestif kalp yetmezliği tanısından uzaklaşmamıza neden oldu. Plevral mayinin serohemorajik vasıfta olması nedeni ile pulmoner emboli de ayırıcı tanıda düşünüldü. Ancak hem toraks BT'de hem de EKO'da emboli lehine bulguya rastlanmaması nedeniyle emboli tanısından uzaklaşıldı. Hastada pnömoni, kalp yetmezliği ve pulmoner emboli tanıları ekarte edildikten sonra Dressler sendromu düşünülüp, nonsteroid antiinflamatuar tedavi başlandı. Bu arada tanıyı desteklemek için plevral sıvı ve serum örnekleri alınıp antimiyokardiyal antikor titresi ölçüldü. Plevral sıvıda ve serumda antimiyokardiyal antikor negatif olarak tespit edildi. Takiplerinde semptom ve bulgularında herhangi bir gerileme olmayan hastanın tedavisine 30 mg/gün olacak şekilde prednizolon eklendi. Steroid tedavisinin 3.gününde sağ üst zonda yer alan posun tamamen kaybolduğu görüldü. O2 saturasyonu oda havası solurken %93'lere yükselen hastada WBC:11.300/ML, ESR:46 mm/h, CRP:10 mg/lt, üre:54 mg/dl, kreatinin: 1.3 mg/dl'ye düştü. Hb ve diğer biyokimyasal parametreleri normal sınırlara erişti. AC grafisinde plevral efüzyonda belirgin gerileme olan hasta tedavisinin 3. haftasında steroid dozu 5 haftada kesilecek şekilde ayarlanarak taburcu edildi (Şekil-5).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: Olgunun PA AC grafisinde sağ üst zondaki posun tamamen kaybolduğu biletreal plevral efüzyonda belirlgin gerileme izlenmekte

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Dressler sendromu (DS) ilk kez 1956'da akut MI sonrası haftalar veya aylar sonra ortaya çıkan geç bir komplikasyon olarak tanımlanmıştır 4. Bu tarihten sonra pulmoner emboli 5, pacemaker implantasyonu 6, göğüs travmaları ve diğer kardiyak hasarları takiben de gelişebileceği bildirilmiştir 7. Kardiyak cerrahiyi takiben olguların %10-50'sinde ortaya çıkabileceği 8 ve sendromun başlangıcının pacemaker implantasyonunu takiben diğer durumlardan daha hızlı olduğu bildirilmektedir. Bajaj ve arkadaşları 6 68 yaşında bir erkek hastada pacemaker takılmasını takiben bir iki gün içerisinde DS geliştiğini belirtmişlerdir. Bizim olgumuzda DS, koroner bypass operasyonunu takiben 2. haftada gelişmiştir.

    DS'nin rekürren immunoinflamatuar bir sendrom olduğu, miyokard hasarı veya akut MI'yı takiben miyokardiyal antijenlerin salındığı ve bazı olgularda immün komplekslerin oluşabildiği düşünülmektedir 9. Bu immün aktivasyon lokal inflamatuar reaksiyonu tetiklemekte ve plevra, sinovya gibi uzak organları etkilemektedir 10. Miyokard hasarından DS ortaya çıkışına kadar geçen 2-3 haftalık periyod latent dönem olarak tanımlanmaktadır ve immün reaksiyonun gelişebilmesi için bu süreye ihtiyaç olduğu belirtilmektedir 11. Kortikosteroid veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlara hızlı cevap vermesi ve relapslara neden olabilmesi DS'nin patogenezinde immunolojik mekanizmaların rol oynadığını desteklemektedir 2. Ayrıca miyokard hasar derecesinin direkt olarak DS ile ilişkili olmaması da sendromun immunolojik bir temeli olduğunu göstermektedir 12. Mevsimsel değişkenlik göstermesi etyolojide virusların da rol oynayabileceğini düsündürmektedir 13.

    DS tanısında bazı kriterlerin kullanılabileceği bildirilmektedir. Bunlar major ve minör kriterler olarak sınıflandırılmıştır. Major kriterler; perikardiyal veya plevral sürtünme sesi, göğüs ağrısı ve 380C'nin üzerinde ateş olması, minör kriterler ise; sedimentasyon hızında, C-reaktif protein seviyesinde ve lökosit sayısında artış olmasıdır. İki major ve bir minör kriter varlığının DS tanısı için yeterli olduğu ifade edilmektedir 5. Literatürde DS'li olgularda hemoptizi, artrit, artralji ve nedeni açıklanamayan anemi gibi bulguların da görülebileceği bildirilmektedir 5.

    DS'de ortaya çıkan göğüs ağrısı bıçak saplanır tarzdadır, omuz ve skapulalar arası bölgeye yayılır, derin inspirasyonla veya gövdenin döndürülmesiyle artar, oturur pozisyonda veya öne eğilirken azalır. Ağrı başlangıcından sonra saatler veya günler içinde plevral sürtünme sesi duyulabilir. Plevral sürtünme sesi pozisyonla veya solunumla değişebilir, geçici olduğu için seri oskültasyonlar yapılmalıdır 14. Olgumuz bize başvurduğunda fazla miktarda efüzyonu olduğu için plevral sürtünme sesi duyulmadı. Ancak taburcu olmadan birkaç gün önce sol hemitoraksta sıvı miktarının iyice azalması nedeni ile plevral sürtünme sesi oskülte edildi. Stelzner ve arkadaşlarının 15 35 DS'li olgunun klinik ve laboratuar bulgularını değerlendirdikleri çalışmalarında vakaların %96'sında ESR'de yükselme, %91'inde plevral efüzyon, %66'sında ateş, %63'ünde perikardiyal sürtünme sesi, %57'sinde dispne, %51'inde raller, %49'unda lökositoz ve %46'sında plevral sürtünme sesi tespit etmişlerdir. Plevral efüzyon saptanan 16 olgunun 12'sinde efüzyonun eksuda vasfında olduğu görülmüştür.

    Ne yazık ki bu klinik ve laboratuar bulguların hiçbiri DS için spesifik değildir. Yine kanlı eksudatif efüzyon varlığı DS'yi düşündürse de patognomik değildir. Bu nedenle DS tanısı klinik bulgulara göre ve pulmoner emboli, konjestif kalp yetmezliği, atelektazi ve pnömoni gibi tanılar ekarte edilerek konur 16. Bizim olgumuzda ateş, plöretik göğüs ağrısı ve nefes darlığı bulguları ile birlikte ESR yüksekliği, lökositoz, bilateral serohemorajik vasıflı plevral efüzyon bulguları mevcuttu. Bu bulgularla birlikte olguda DS tanısı pulmoner emboli, konjestif kalp yetmezliği ve pnömoni tanıları ekarte edildikten sonra kondu.

    DS'de görülebilen diğer bir laboratuar bulgusu antikalp ve antikardiyolipin antikor seviyelerinin yükselmesidir. Ancak bu yüksekliğin sensitivitesinin düşük, spesifitesinin ise ılımlı yüksek olduğu bildirilmektedir 17. Bazı çalışmalarda antikalp antikorları ile DS gelişimi arasında ilişki olduğu belirtilmiştir 18,19. Kardiyak injuri sonrası miyokarda karşı gelişen antikorların varlığı nonspesifik bir bulgu olsa da, literatürlerde DS'li hastaların serumlarında antimiyokardiyal antikor titrelerinin yüksek olduğu bildirilmiştir 20. Kim ve arkadaşlarının çalışmasında DS'li bir olguda plevral sıvıda antimiyokardiyal antikor seviyelerinin yükseldiği, bu nedenle plevral sıvıların immunolojik tetkikinin DS tanısında yardımcı olabileceği bildirilmiştir 16.

    Benzer olarak Beynel ve arkadaşlarının 21 çalışmasında DS'li bir olguda plevranın immunolojik tutulumu plevral sıvıda antimiyokardiyal antikorların tespiti ile ispatlanmıştır. Başka bir çalışmada hem serumda hem de plevral sıvıda antimiyokardiyal antikor titresinin ölçümünün tanısal değeri olabileceği, ayrıca plevral sıvıda kompleman seviyesinin düşük olusunun da tanıda önemli olabileceği bildirilmiştir 22. Olgumuzda antimiyokardiyal antikor seviyesi hem plevral sıvıda hem de serumda negatif bulundu. Bu nedenle DS tanısı koymada antikor seviyesi ölçümünün faydalı olamayabileceği düşünüldü.

    Literatürde DS gelişimi için bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında sendrom sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Yine 54 yaşın altında olma, daha önce perikardit geçirilmesi veya aort kapak replasmanı uygulanması, enfloran veya halotan anestezisi verilmesi ve prednizon kullanılması durumunda DS gelişme ihtimalinin daha fazla olduğu bildirilmiştir 8. Olgumuzda bu risk faktörlerinin hiçbiri mevcut değildi.

    DS'nin tedavisinde kortikosteroid veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar önerilmektedir 23. Steroid uygulaması ile semptom ve bulgularda tam düzelme olabileceği bildirilmektedir 24. Rekürrens durumunda tedavide Kolsisin kullanımı tavsiye edilmektedir 25. Olgumuzda steroid tedavisine başladıktan sonra semptomlarda hızla düzelme ve akciğer grafisinde tedavinin 3. gününde plevral efüzyonda belirgin azalma tespit edildi.

    149 DS'li olgunun değerlendirildiği çift-kör plasebo kontrollü randomize bir çalışmada 10 gün süre ile indometazin (25 mg 4x1) veya ibuprofen (600 mg 4x1) uygulandığında indometazin verilen olguların %90.7'sinde, ibuprofen verilen olguların ise %87.5'inde semptomların kaybolduğunu belirtilmiştir. Her iki ilacın yan etkilerinin, hastanede kalıs süresi üzerine olan etkilerinin ve iskemi insıdansının benzer olduğu görülmüştür 26.

    Sonuç olarak, koroner bypass geçiren bir olguda ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı ile birlikte plevral efüzyon tespit edilirse DS ayırıcı tanıda mutlaka akılda tutulmalıdır. Böyle bir olguda ayırıcı tanıda pulmoner emboli, konjestif kalp yetmezliği ve pnömoni ekarte edildikten sonra DS tanısı kolaylıkla konabilir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Wessman DE, Stafford CM. The postcardiac injury syndrome: case report and review of the literature. South Med J 2006; 99: 206-207.

    2) Khan AH. Postcardiac injury syndromes. Clin Cardiol 1992; 15: 67-72.

    3) Nielsen SL, Nielsen FE. Postcardiac injury syndrome. Ugeskr Laeger 1991; 153 :924-926.

    4) Dressler WA. Post-myocardial infarction syndrome. JAMA 1956; 160: 1379.

    5) Sklaroff HJ. The post-pulmonary infarction syndrome. Am Heart J 1979; 98: 722– 726.

    6) Bajaj BPS, Evans KE, Thomas P. Postpericardiotomy syndrome following temporary and permanent transvenous pacing. Postgrad Med J 1999; 75: 357–358.

    7) Loughlin V, Murphy A, Russell C. The post-pericardiotomy syndrome and penetrating injury of the chest. Injury 1987; 18: 412– 414.

    8) Miller RH, Horneffer PJ, Gardner TJ, Rykiel MF, Pearson TA. The epidemiology of the postpericardiotomy syndrome: a common complication of surgery. Am Heart J 1988; 116: 1323-1329.

    9) Versey JM, Gabriel R. Soluble-complex formation after myocardial infarction. Lancet 1974; 2: 493-494.

    10) Earis, JE, Marcuson, EC, Bernstein, A. Complement activation after myocardial infarction. Chest 1985; 87: 186-190.

    11) Bendjelid K, Pugin J. Is Dressler Syndrome Dead? Chest. 2004; 126: 1680-1682.

    12) Nomura Y, Yoshinaga M, Haraguchi T, et al. Relationship between degree of injury at operation and the change in antimyosin antibody titer in the postpericardiotomy syndrome. Pediatr Cardiol 1994; 15: 116–120.

    13) Davies AM, Gery I. The role of autoantibodies in heart disease. Am Heart J 1960; 60: 669-674.

    14) Kelly BM, Nicholas JJ, Chhablani R, Kavinsky CJ. The postpericardiotomy syndrome as a cause of pleurisy in rehabilitation patients. Arch Phys Med Rehabil 2000; 81: 517-518.

    15) Stelzner TJ, King TE Jr, Antony VB, Sahn SA. The pleuropulmonary manifestations of the postcardiac injury syndrome. Chest 1983; 84: 383–387.

    16) Kim S, Sahn SA. Postcardiac injury syndrome. An immunologic pleural fluid analysis. Chest 1996; 109: 507-512.

    17) Bartels C, Honig R, Burger G, Diehl V, de Vivie R. The significance of anticardiolipin antibodies and anti-heart muscle antibodies for the diagnosis of postpericardiotomy syndrome. Eur Heart J 1994; 15: 1494-1499.

    18) Engle MA, McCabe JC, Ebert PA, Zabriskie J. The postpericardiotomy syndrome and antiheart antibodies. Circulation 1974; 49: 401-406.

    19) Engle MA, Gay WA, McCabe J, et al. Postpericardiotomy syndrome in adults: incidence, autoimmunity and virology. Circulation 1981; 64: 58-60.

    20) Webber SA, Wilson NJ, Fung MY, et al. Autoantibody production after cardiopulmonary bypass with special reference to postpericardiotomy syndrome. J Pediatr 1992; 121: 744-747.

    21) Beynel P, Perol M, Nesme P, Guerin JC. Post-cardiac injury syndrome: an rare cause of pleurisy, value of pleural fluid analysis. Rev Mal Respir 2000; 17: 1103-1104.

    22) Shrivastava R, Venkatesh S, Pavlovich BB, Bharadwaj J, Vaz A. Immunological analysis of pleural fluid in post-cardiac injury syndrome. Postgrad Med J. 2002; 78: 362-363.

    23) Kahn A. Pericarditis of myocardial infarction: review of the literature with case presentation. Am Heart J 1975; 90: 788-794.

    24) Hearne C, Forjuoh SN. Postcardiac injury syndrome after coronary angioplasty and stenting. JABFP 2003; 16: 73-74.

    25) Madsen SM, Jakobsen TJ. Colchicine treatment of recurrent steroid-dependent pericarditis in a patient with post-myocardialinfarction syndrome (Dressler\'s syndrome). Ugeskr Laeger 1992; 154: 3427-3428.

    26) Horneffer PJ, Miller RH, Pearson TA, Rykiel MF, Reitz BA, Gardner TJ. The effective treatment of postpericardiotomy syndrome after cardiac operations. A randomized placebocontrolled trial. J Thorac Cardiovasc Surg 1990; 100: 292-296.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]