[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2009, Cilt 14, Sayı 2, Sayfa(lar) 152-155
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Talus Yerleşimli Kondroblastom: Atipik Bir Lokalizasyon
Bülent ÖZKURT1, Kerem BAŞARIR2, Yusuf YILDIZ2, Yener SAĞLIK2
1Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5. Ortopedi Kliniği, ANKARA, Türkiye
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, ANKARA, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Kondroblastom, talus, tedavi, cerrahi, Chondroblastoma, talus, surgery, treatment
Özet
Kondroblastom kıkırdak doku kökenli bir tümördür. Talusta yerleşimi çok nadir görülmektedir. Bu yazıda, talusta yerleşimli kondroblastom tespit edilen bir hasta sunuldu. Hastanın 12 aydır devam eden, hareketle artan ağrısı mevcuttu. Radyolojik incelemede talusun lateralinde sklerotik sınırlı, kortikal harabiyet yapan lezyon saptandı. Lezyon ekstraartiküler olarak kürete edilerek, olşan kavite otogreftle dolduruldu. Yetmiş aylık takip ve kontrolü sonrasında hastada hiçbir klinik yakınma ya da lokal nüks veya metastaza ait klinik ve radyolojik bulgu saptanmadı.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Kondroblastom (KB) oldukça nadir görülen, kıkırdak doku kökenli bir tümör olup tüm primer kemik tümörlerinin %1 ila %1.8’ini oluşturmaktadır1,2,3,4,5. Kemiğin benign kondroblastomu adı ile ayrı bir klinikopatolojik olgu olarak ilk defa Jafee ve Lichtenstein tarafından tanımlanmıştır1. Her ne kadar KB benign karakterli olsa da çok nadiren agresif davranış ya da malign dönüşüm göstererek metastaz yapabilir4. Kondroblastom uzun kemiklerde özellikle diz çevresinde femur alt ucu ve tibia üst ucuna yerleşme eğilimindedir, ancak çok nadir de olsa el ve ayak küçük kemiklerini de tutabilmektedir1,3,4,6-10. Kondroblastomun talusta yerleşimi çok nadirdir. Kondroblastomun tedavisinin temelini lezyonun cerrahi olarak çıkarılması ve oluşan kavitenin kemik greftleri ya da sentetik materyallerle doldurulması oluşturmaktadır7.

    Bu yazıda, talus yerleşimli kondroblastomu ekstra artiküler küretaj ile beraber otolog kemik grefti uygulaması ile tedavi edilen bir olgu sunuldu.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    23 yaşındaki erkek hasta 12 aydır devam eden, hareketle artan ağrı ve eşlik eden hafif şişlik nedeniyle başvurduğu bir dış merkezde ayak bileğinin direk radyogramları ve Manyetik rezonans incelemesi (MRG) çekildikten sonra Mart 2001 tarihinde kliniğimize sevk edildi. Hasta geçirilmiş travma öyküsü bildirmemekteydi. İlk fizik muayenede ayak bileğinin laterali ve ön kısmında minimal şişlik tespit edildi. Ayak bileğinde minimal efüzyon mevcuttu. Hastanın yürüyüşü normaldi, ayrıca palpasyonda hassasiyet, ısı artışı yoktu. Aktif ve pasif hareket genişliği her iki ayak bileğinde tam ve simetrik olmakla beraber sağ ayak bileğinin 15° dorsifleksiyonu ve eversiyonunda ayak bileği ve subtalar eklemin lateralinde ağrı oluşmaktaydı. Tam kan sayımı, alkalen fosfataz, kan kalsiyum düzeyi, C-Reaktif protein, eritrosit sedimantasyon hızı gibi tüm laboratuar testleri ve akciğerinin radyolojik incelemesi tamamen normaldi.

    Ayak bileği ön arka grafilerinde talusun lateraline yan grafide ise talusun orta ve ön kısmına yerleşmiş, geniş, osteolitik, radyolusent, keskin sınırları olmayan bir lezyon tespit edildi (Resim 1 ve 2). Bilgisayarlı tomografi (BT) kesitlerinde 30x25x15 mm. ebatlarında sklerotik sınırları olan, kortekste harabiyet yapan bir lezyon tespit edildi. Lezyon içinde kalsifikasyon yoktu. Ayak bileği eklem yüzeyinde tutulum yoktu, subtalar eklem yüzünün lateralinda minimal kortikal destrüksiyon vardı (Resim 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Ameliyat öncesi çekilen ön-arka direkt grafi talusun lateralinde litik lezyon göstermektedir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Ameliyat öncesi çekilen yan direkt grafi talusun lateralinde litik lezyon göstermektedir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 3: Ameliyat öncesi çekilen bilgisayarlı tomografide talusun lateralinde kortikal harabiyet yapan lezyon göstermektedir.

    Manyetik rezonans incelemesinde 30x25x15 mm. ebatlarında kortekste incelme ve kısmi harabiyet oluşturan T2 ağırlıklı kesitlerde heterojen hipointens sinyal, T1 ağırlıklı incelemelerde hiperdense sinyal gösteren yumuşak doku komponenti olan lezyon tespit edildi (Resim 4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 4: Ameliyat öncesi çekilen manyetik rezonans incelemesinde talusun lateralinde kortikal harabiyet yapan, yumuşak doku komponenti olan lezyon tespit edildi

    Cerrahi öncesi uygulanan ince iğne aspirasyon biyopsisinde KB’nin patolojik özellikleri ile uyumlu olarak immatür kondroid materyal içerisinde oval nükleusları olan büyük mono nükleer hücreler ve osteoklast benzeri multi nükleer dev hücreler tespit edildi. Lezyon extra artiküler olarak kürete edilerek iliak kanattan alınan otogreftle kavite doldurularak hasta tedavi edildi. Küretaj materyalinin patolojik incelemesi KB tanısını doğruladı (Resim 5). Ameliyat sonrası 10. haftada hastaya tam yük verdirildi. Ameliyat sonrası çekilen grafilerde üçüncü ayda lezyon kavitesine yerleştirilen kemik greftlerinde radyolojik olarak tam kaynama tespit edildi (Resim 6). Hastamızın 70. aydaki kontrolünde hiçbir klinik yakınma veya lokal nüks ya da metastaza ait klinik ve radyolojik bulgu saptanmadı, eklemde dejeneratif değişiklik yoktu.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 5: Histopatolojik incelemede inmatür kondroid materyal içinde oval çekirdekli round, uniform ve poligonal hücreler,chicken wire görünüm tespit edildi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 6: Ameliyat sonrası çekilen direkt grafilerde üçüncü ayda lezyon kavitesine yerleştirilen kemik greftlerinin tam olarak kaynadığı tespit edildi

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Kondroblastom aynı zamanda Codman Tümörü olarak da bilinmekte olup immatür kondroblastlardan köken almaktadır3-5,11. Klinik olarak benign seyirli olan KB genellikle küretaj sonrası kemik greftlemesi ile tam anlamıyla tedavi edilebilmektedir3,5. Kondroblastom vakalarında metastaz, malign transformasyon, kemik dışı yumuşak doku invazyonu gibi lokal agresif davranış ya da lokal nüksler çok nadir olmakla beraber bildirilmiş olgular mevcuttur4,10,12,13.

    Kondroblastom vakalarının yaklaşık yarısı iskelet gelişimini tamamlamamış kişilerde ortaya çıkmaktadır ve en sık olarak yaşamın ikinci dekadındaki kişilerde görülmekle birlikte küçük ve yassı kemiklerin tutulduğu vakalar nispeten daha ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır14. Kondroblastom erkeklerde %60 ila %81 oranında daha fazla ortaya çıkmaktadır14,15. Kondroblastom uzun kemiklerin sekonder kemikleşme merkezlerine yerleşme eğilimindedir. En sık yerleşim yeri diz çevresinde olmakla beraber humerus, acromion, patella, el ve ayak küçük kemikleri gibi birçok farklı yerde kondroblastom bildirilmiştir1-4,6,8,10. Literatürde KB’nin talus yerleşimi ile ilgili az sayıda yayın vardır2,3,7,12,15,16.

    Lokalize ağrı en sık görülen başvuru şikayetidir11,12. Şişlik, hareket açıklığında azalma, palpasyonda hassasiyet, eklem efüzyonu ve bölgesel ısı artışı ağrıya eşlik edebilir17. Patolojik kırık vakaların %1 ila %13’ünde görülebilir12. Olgumuzda ilk şikâyet olarak sağ ayak bileği önünde ve yanında aktivite ile artış gösteren ağrı ve eşlik eden minimal şişlik tespit edilmiştir.

    Radyolojik olarak, tümör genellikle 1 ila 10 cm. çapında olup, keskin olmayan, ince, sklerotik sınırlara sahip osteolitik görünüme sahiptir. Kondroblastom genellikle eksantrik olarak medullaya yerleşimli olup tümörü çevreleyen kortikal kemik dışa doğru genişlemiştir. Kortikal harabiyet ve komşu yumuşak doku kitlesi nadiren olabilir. Matriks mineralizasyonu ve benek tarzı kalsifikasyon görülebilir. Periostal yeni kemik oluşumu olağan değildir3,11,12,15. Bildirilen olguda, 30x25x15 mm. ebatlarındaki tümör radyolojik olarak kondroblastomun klasik özelliklerini göstermesinin yanı sıra MRI ve BT kesitlerinde nadir görülen kortekste harabiyeti ve eşlik eden yumuşak doku komponenti tespit edilmiştir.

    Kondroblastomun ayırıcı tanısında osteosarkom, dev hücreli tümör, anevrizmal kemik kisti, histiositozis, dejeneratif kistler ve fibröz displazi göz önünde bulundurulmalıdır. Tümör makroskopik olarak genellikle gri-pembe renkte olup kalsifikasyon, kanama ve nekroz odakları içerebilir. Mikroskopik incelemede oval mono nükleer hücreler, osteoklast benzeri multi nükleer dev hücreler, kalsifiye kıkırdağımsı intraselüler matriks chicken wire görünüm oluşturmaktadır8,11,15. Bu olguda eksizyon materyalinin mikroskobik incelenmesi klasik kondroblastomun histolojik özelliklerini göstermekteydi.

    Kondroblastomun tedavisinin temelini lezyonun eksizyonu çıkarılması ve oluşan lezyon kavitesinin kemik grefti ya da sentetik materyallerle doldurulması oluşturmaktadır7,9,12. Cerrahi tedavi sonrası %10 ila %45 arasında rekürrens bildirilmiştir9,12. Bu nüksleri önlemek amacıyla kriyo cerrahi, fenol uygulaması gibi ek tedaviler uygulanmıştır, fakat bu teknikler de nüksleri tam olarak engellemeye yeterli olmamıştır5,8,10,18. Kemoterapinin kondroblastomun tedavisinde yeri yoktur11. Bazı yazarlar tedavide radyoterapiyi önermiş olsalar da radyasyon sonrası malign dönüşüm riski nedeniyle buna yaygın olarak karşı çıkılmaktadır10,12,19. Bildirdiğimiz olguda da küretaj sonrası yedi yıla yaklaşan takiple kür elde edilmiş ve sayılan riskler nedeniyle radyoterapi uygulanmamıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Caterini R, Manili M, Spinelli M ve ark. Epiphyseal chondroblastoma of bone. Long term effects on skeletal growth and articular function in 15 cases treated surgically. Arch Orthop Trauma Surg 1992; 111: 327-332.

    2) Wu KK. Chondroblastoma of the foot. J Foot Surg. 1989; 28: 72-77.

    3) Davila JA, Amrami KK, Sundaram M ve ark. Chondroblastoma of the hands and feet. Skeletal Radiol 2004; 33: 582-587.

    4) Hull MT, Gonzales-Crussi F, DeRosa GP, Graul RS. Aggressive chondroblastoma: Report of a case with multiple bone and soft tissue involvement. Clin Orthop Rel Resc 1977; 126: 261-265.

    5) Turcotte RE, Kurt AM, Sim FH, ve ark. Chondroblastoma. Hum Pathol 1993; 24: 944-949.

    6) O’mara Jr JW, Keeling J, Montgomery FA, Aaron AD. Primary lesions of the patella. Orthopedics 2000; 23: 376-377.

    7) Anderson AF, Ramsey JR. Chondroblastoma of the talus treated with osteochondral autograft transfer from the lateral femoral condyle. Foot Ankle Int 2003; 24: 283-287.

    8) Huvos AG, Marcove RC. Chondroblastoma of bone: A critical review. Clin Orthop 1973; 95: 300-312.

    9) Ramappa AJ, Lee FY, Tang P, ve ark. Chondroblastoma of bone. A clinicopathological study of 69 cases. J Bone Joint Surg 2000; 82-A: 1140-1145.

    10) Dahlin DC, Ivins JC. Benign Chondroblastoma: A study of 125 cases. Cancer 1972; 30: 401-413.

    11) Fritz GR, Irwin BI. Shoulder pain in a 15-year-old boy. Clin Orthop Rel Resc 1997; 341: 283-288.

    12) Sterling G, Wilson A, Fracs FA. Chondroblastoma of the talus: A case report. J Foot Ankle Surg 2002; 41: 178-182.

    13) Kyriakos M, Land VS, Pennig HL, Parker SG. Metastatic chondroblastoma. Cancer 1985; 55: 1770-89.

    14) Fink BR, Temple HT, Chiricosta FM, ve ark. Chondroblastoma of the foot. Foot Ankle Int 1997; 18: 236-242.

    15) Hana BG, Donthineri R, Dalinka MK, Lackman RD. Painful ankle in a19-year-old man. Clin Orthop Rel Resch 2003; 415: 329-337.

    16) Ochsner PE, von Hochstetter AR, Hilfiker B. Chondroblastoma of talus: Naturel develoment over 9.5 years. Case report. Arch Orthop Trauma Surg 1988; 107: 122-125.

    17) Dorfman HD, Czerniak B. Benign cartilage tumors. In: Dorfman HD (Editor). Bone Tumors 1st ed, Mosby St Louis, 1998: 253-352.

    18) Bloem JL, Mulder JD. Chondroblastoma: A clinical and radiological study of 104 cases. Skeletal Radiol 1985; 14: 1-9.

    19) Jembhekar NA, Desai PB, Chitale DA, ve ark. Benign metastasizing chondroblastoma: A case report. Cancer 1998; 82: 675-678.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]