[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2010, Cilt 15, Sayı 4, Sayfa(lar) 201-203
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Goldenhar's Sendromlu Hastada Genel Anestezi Uygulaması
Ayşe Belin ÖZER1, Ömer Lütfi ERHAN1, Mehmet Akif YAŞAR1, Hasan ARIK2
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD., ELAZIĞ, Türkiye
2Beydağı Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD., MALATYA, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Goldenhar's sendromu, anestezi, zor havayolu, Goldenhar's syndrome, anaesthesia, difficult airway
Özet
Goldenhar's sendromu birinci ve ikinci brankiyal arkdan gelişen yapıların konjenital defektidir. İnguinal herni nedeniyle herniografi planlanan Goldenhar's sendromlu 18 aylık erkek hasta preoperatif olarak değerlendirildi. Fizik muayenede fasiyal asimetri, sağ kulak atrezisi, preauriküler appendiks, mikrognati ve duyma defekti olduğu tespit edildi. Hastada fasial asimetriye bağlı zor entübasyon olabileceği düşünüldü. Çeşitli boyutlarda airway, endotrakeal tüp, bleyd ve LMA hazırlandı ve gerektiğinde trakeostomi açılabilmesi için aileden izin alındı. Anestezi indüksiyonu %50 O2- %50 N2O içerisinde sevofluran ile sağlandı ve maske ventilasyonunda sıkıntı yaşanmadı. Laringoskopi uygulaması 1 numara Miller bleyd ile denendi, bleydin büyük olduğu düşünülerek 0 numaralı bleyd ile laringoskopi tekrarlandı. ve 3,5 numaralı kafsız tüple entübe edildi. Anestezi idamesi %50 O2- %50 N2O içerisinde sevofluran ile sağlandı. Elli dakika süren operasyon süresince ve sonrasında komplikasyon yaşanmadı. Bu hastalarda gerek entübasyon gerek ek patolojiler yönünden tam bir preoperatif değerlendirme yapılması ve olası zor entübasyona karşı hazırlıklı olunması gerektiği düşüncesindeyiz.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Goldenhar's sendromu ilk kez 1845'de Von Arlt tarafından açıklanırken tam tanımı 1952'de Goldenhar tarafından yapılmıştır1,2. Okulo-aurikulo-vertebral spektrum (OAVS) olarak da adlandırılan bu sendrom birinci ve ikinci brankiyal arkdan gelişen yapıların konjenital defektlerinden oluşur. Bu hastalarda sıklıkla asimetrik yüz görünümüne neden olan kraniyofasiyal anomaliler mevcuttur. Kraniyofasiyal anomalilere iç ve dış kulak yolundaki gelişim kusuru, mandibular hipoplazi, mikrognati, oküler, kardiyak, solunumsal, vertebral ve santral sinir sistemi anomalileri eşlik edebilir3. Dil anomalileri, yarık ve yüksek damak bu sendroma eşlik eden oral kavite anomalileridir. Goldenhar sendromunda görülen oküler anomaliler ise epibulber dermoid, lipodermoid, göz kapağında kolobom, strabismus ve mikroftalmidir. Kardiyovasküler sistemde sıklıkla atriyal ve ventriküler septal defekt (ASD ve VSD) gözlenmekle beraber internal karotis arterin olmadığı bir olgu da bildirilmiştir. Solunum sisteminde pulmoner ageneziden obstrüktif uyku apne sendromuna kadar değişen durumlar olabilmektedir. Vertebra anomalileri olarak servikal düzeyde skolyoz, hemivertebra veya vertebra hipoplazisi gözlenebilir4-7.

    Goldenhar sendromlu hastalarda anestezi uygulaması, başta zor hava yolu olmak üzere eşlik eden anomaliler nedeniyle özellik göstermektedir. Herniografi uygulanan Goldenhar's sendromlu 18 aylık erkek hastaya anestezi uygulamamızı sunmayı amaçladık.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    Sağ inguinal herni nedeniyle herniografi planlanan 18 aylık erkek hasta preoperatif olarak değerlendirildi. Onbir kilogram ağırlığında ve 75 cm boyunda olan hastanın fizik muayenesinde sağ kulak atrezisi, sağ maksilla ve mandibula hipoplazisinin eşlik ettiği fasiyal asimetri, preauriküler appendiks, mikrognati ve duyma defekti olduğu tespit edildi (Resim 1-2). Soygeçmişine bakıldığında ise annesinde mikrooftalmi ile beraber görme kaybı olduğu öğrenildi. Hastada fasial asimetriye bağlı zor entübasyon olabileceği düşünüldü ve gerektiğinde trakeostomi açılabilmesi için aileden izin alındı. Premedikasyon uygulanmayan hastaya çeşitli boylarda airway, endotrakeal tüp, larengeal maske airway (LMA) ve bleydler hazırlandı. Hasta operasyon odasına alındı, elektrokardiyografi (EKG), noninvazif kan basıncı (NİKB), puls oksimetre (SpO2), endtidal CO2 monitorizasyonu uygulandı, sol antekubital bölgeden intravenöz kanül takıldı. Anestezi indüksiyonu % 50 O2 - %50 N2O içerisinde sevofluran ile sağlandı ve maske ventilasyonunda sıkıntı yaşanmadı. Laringoskopi uygulaması 1 numara miller bleyd ile denendi, bleydin büyük olduğu düşünülerek 0 numaralı bleyd ile laringoskopi tekrarlandı. Laringoskopik görünüm Lehane-Cormack değerlendirmesine göre grade 3 olarak değerlendirildi ve 3,5 numaralı kafsız, şeffaf tüple entübe edildi. Anestezi idamesi % 50 O2 - %50 N2O içerisinde sevofluran ile sağlandı. Elli dakika süren operasyon sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Sağ kulak atrezisi, sağ mandibula hipoplazisi ve preauriküler appendiks izlenmekte.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Mikrognati ve preauriküler appendiks izlenmekte.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Goldenhar's sendromlu hastalarda anestezi teknik ve riskini beraberindeki anomaliler belirlemektedir. Asimetrik yüz, hemivertebra, vertebra hipoplazisi, mandibula hipoplazisi, mikrognati, damak ve dil anomalileri havayolunu kontrol altına almayı zorlaştırmaktadır. Yüze maske yerleştirilerek ventilasyonun sağlanması veya endotrakeal entübasyon yapılması bu hasta grubunda en önemli problemdir. Havayolu sağlamanın yanısıra sistemlerin etkilenme derecesine bağlı olarak anestezi uygulaması özellik göstermektedir8,9,10. Hastamızın preoperatif muayenesinde havayolu zorluğu dışında herhangi bir sistemik etkilenme tespit edilmedi.

    Havayolu problemi düşünülen hastalarda derin sedasyon uygulamalarından olası apne yönünden çekinilmektedir. Bu nedenle olgumuzda preoperatif medikasyondan kaçınmayı tercih ettik. Yine aynı nedenle anestezi indüksiyonu kas gevşetici kullanılmaksızın bir inhalasyon anesteziği olan sevofluran ile sağlandı. Kraniofasiyal anomalilere rağmen maske ile ventilasyonda herhangi bir problem yaşanmadı. Laringoskopi 1 no'lu miller bleyd ile denendi, bleydin büyük olduğu düşünülerek 0 no'lu bleyd ile tekrarlandı. Epiglot görünüp vokal kordların gözlenmemesine rağmen endotrakeal entübasyon başarıyla tamamlandı. Aslında 18 aylık bir çocukta laringoskopi için daha büyük boyutta bir bleyd kullanılmalıdır. Hastamızda daha küçük bir bleyd ile daha iyi şartlarda laringoskopi sağlanmasının hastanın yüzünün ve ağzının sağ tarafınının hipoplazik olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.

    Kabalak ve ark. tarafından GS'lu 6 aylık çocukta endotrakeal entübasyon uygulamasının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ilk endotrakeal tüp yerinde bırakılıp kör entübasyon yapılmıştır10. Sunulan olgularda GS'lu hastalarda havayolunu sağlamada endotrakeal entübasyona alternatif olarak LMA, fiberoptik bronkoskopi ve farklı videolaringoskop gibi metodlar uygulandığı görülmektedir11-15. Anestezi hazırlığında farklı boyutta endotrakeal tüp, maske, bleydin yanısıra LMA hazırlandı. Yeterli maske ventilasyonunun sağlanamaması durumu için ise cerrahi trakeostomi açısından hazırlıklar yapıldı. Kliniğimizde mevcut olan optik stileden ise minimum iç çapı 4 mm olan endotrakeal tüp geçebildiği için kullanılamadı.

    Goldenhar sendromlu hastalarda mevcut sistemik etkilenmeler ve anatomik farklılıklardan doğan zor havayolu açısından iyi bir preoperatif değerlendirme yapılmalıdır. Bu hastalarda güvenli bir hava yolu sağlanması için alternatif yöntemler düşünülmeli ve güvenli bir havayolu sağlanana kadar kas gevşetici ilaçlardan ve premedikasyonda derin sedasyon sağlayacak ilaç dozlarından kaçınılması gerekir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Goldenhar's syndrome. http://www.whonamedit.com/synd.cfm/2300.html.

    2) Gorlin RJ, Cohen MM, Hennekam RCM. Oculo-auriculo-vertebral spectrum (hemifacial microsomia, Goldenhar syndrome). Syndromes of the Head and Neck forth edition. Oxford, New York 2001; 790-849.

    3) Kulkarni VV, Shah MD, Parikh AA. Goldenhar syndrome (a case report). J Postgrad Med. 1985; 31: 177-179.

    4) Nijhawan N, Morad Y, Seigel-Bartelt J, Levin AV. Caruncle abnormalities in the oculo-auriculo-vertebral spectrum. Am J Med Genet. 2002; 113: 320-325.

    5) Ottaviano G, Calzolari F, Martini A. Goldenhar syndrome in association with agenesia of the internal carotid artery. Int J Pe-diatr Otorhinolaryngol. 2007; 71: 509-512.

    6) Ermiş B, Öztaş N, Yıldırım M, Hoşnuter M, Yavuz T. Pulmonary Hypoplasia in a Newborn with Goldenhar Syndrome. J Pediatr. 2010; 156: 161.

    7) Kourelis K, Gouma P, Naxakis S, Kalogeropoulou C, Goumas P. Oculoauriculovertebral complex with an atypical cause of obstructive sleep apnea. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2009; 73: 481-485.

    8) Kara İ, Özmen S, Kocaoğlu C. Goldenhar-Gorlin Sendromlu Vakada Hava Yolu Yönetimi. Selçuk Tıp Derg 2009; 25: 87-89.

    9) Know which child with a genetic syndrome may be a difficult intubation. http://www.wrongdiagnosis.com/i/imprinted_chromosome_conditions/book-diseases-19a.htm

    10) Kabalak A, Pehlivan VF, Akçay F, Ortak T, Baydar M, Göğüş N. Goldenhar sendromlu olguda zor entübasyon: olgu sunumu. T Klin J Anest Reanim 2004; 2: 83-86.

    11) Özlü O, Şimşek S, Alaçakır H, Yiğitkanlı K. Goldenhar syndrome and intubation with the fiberoptic broncoscope. Paediatr Anaesth. 2008; 18: 789-807.

    12) Khalil S, Vinh B. Successful intubation of a child with Goldenhar syndrome, who previously failed intubation, using an Airtraq. Paediatr Anaesth. 2010; 20: 195-207.

    13) Sukhupragarn W, Rosenblatt WH. Airway management in a patient with Goldenhar syndrome: a case report. J Clin Anesth 2008; 20: 214-217.

    14) Milne AD, Dower AM, Hackmann T. Airway management using the pediatric GlideScope in a child with Goldenhar syndrome and atypical plasma cholinesterase. Paediatr Anaesth. 2007; 17: 484-487.

    15) Grewal A, Bhat D, Sood D, Garg S, Singh A, Bharti R, Garg M. Goldenhar Syndrome: Anaesthetic and Airway Management. J Anaesth Clin Pharmacol 2005; 21: 313-316.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]