[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2014, Cilt 19, Sayı 3, Sayfa(lar) 110-115
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Kadmiyum ile Oluşturulan Deneysel Karaciğer Hasarına Karşı Melatoninin Etkilerinin Biyokimyasal ve Histopatolojik Düzeylerde İncelenmesi
Ömür KARACA1, Fatma Bahar SUNAY2, Murat Abdülgani KUŞ3, Burak GÜLCEN1, Emrah ÖZCAN1, Murat ÖGETÜRK4, İlter KUŞ1
1Balıkesir üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye
2Balıkesir Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye
3Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu, Burdur, Türkiye
4Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Melatonin, Oksidatif hasar, Karaciğer, Cadmium, Melatonin, Oxidative injury, Liver
Özet
Amaç: Sıçanlar üzerinde yapılan bu çalışmada, sıçanlarda, kadmiyumun karaciğerde oluşturduğu oksidatif hasara karşı melatonin hormonunun koruyucu etkisi araştırıldı.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 21 adet Wistar-Albino cinsi yetişkin erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar üç eşit gruba ayrıldı: Grup 1; kontrol grubu, Grup 2; kadmiyum klorür (CdCl2) grubu, Grup 3; CdCl2+melatonin grubu. Birinci gruptaki sıçanlara 30 gün boyunca salin enjekte edildi. İkinci gruptaki sıçanlara 30 gün boyunca kadmiyum klorür (1 mg/kg) subkutan yoldan enjekte edildi. Üçüncü gruptaki sıçanlara ise subkutan CdCl2 ile birlikte 30 gün boyunca melatonin (25mg/kg) intraperitonel yoldan enjekte edildi. Deney süresi sonunda tüm sıçanlar dekapite edildi ve karaciğer doku örnekleri biyokimyasal ve ışık mikroskobik düzeyde incelendi.

Bulgular: CdCl2 uygulanan sıçanlarda, karaciğer süperoksid dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azaldığı, malondialdehit (MDA) düzeylerinin ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı tespit edildi (p<0.05). CdCl2 maruziyeti ile birlikte melatonin enjekte edilen sıçanlarda ise kadmiyum klorür (Grup 2) grubuna göre, SOD ve GSH-Px enzim aktivitelerinde bir artış olurken, MDA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olduğu görüldü (p<0.05). Mikroskobik olarak, kadmiyum uygulanan sıçanların karaciğerinde yağ dejenerasyonu, hidropik dejenerasyon, fibrosiz ve mononükleer hücre infiltrasyonu tespit edildi. Kadmiyum ile birlikte melatonin verilen sıçanlarda ise kadmiyuma bağlı oluşan histopatolojik değişikliklerin kaybolduğu görüldü.

Sonuç: Sıçanlarda, kadmiyum maruziyeti sonucu karaciğerde oksidatif hasarın oluştuğu ve bu hasara karşı melatoninin koruyucu rol oynadığı tespit edildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Toksik metallere maruz kalma, tüm dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan hastalıklara neden olmaktadır. Çevresel kirlenme nedeniyle, giderek artan bir tehdit oluşturan bu toksik metallerden birisi de kadmiyumdur. Kadmiyum, oksijen, klorür veya sülfür gibi diğer elementlerle birlikte doğada bileşik halinde bulunan ve başlıca maden eritme, çinko rafineri, pil üretimi gibi alanlar olmak üzere endüstride yaygın olarak kullanılan toksik bir metaldir1,2. Kadmiyumun çevreye yayıldığı başlıca kaynaklar; maden ocakları, rafineriler, sanayi atıkları, fosfatlı gübreler, bazı haşere ilaçları, kabuklu deniz hayvanları ve motor yağlarıdır3. Önemli kadmiyum kaynaklarından biri de sigaradır4. Kadmiyumla olan zehirlenmelerde, başta karaciğer ve böbrek olmak üzere, solunum sistemi, dolaşım sistemi, mide ve bağırsaklar, kemik doku, kan yapımı, testis, pankreas gibi pek çok organ ve sistem zarar görür5. Kadmiyumun vücuttaki dağılımı, alınış yolu, dozu ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Vücuda giren kadmiyum, kan dolaşımındaki proteinlere ve kan hücrelerine bağlanarak taşınır6. Karaciğer ve böbrek sistemik kadmiyumun elimine edilmesinde rol oynayan birincil organlardır ve kadmiyum toksisitesinin ana hedefidirler7,8. Kadmiyumun oluşturduğu sitotoksik etkilerden, serbest radikaller oluşturması ve antioksidan savunma sisteminde bozukluğa neden olması sorumlu tutulmaktadır9,10. Kadmiyum direkt serbest oksijen radikallerini üretmez. Ancak mitokondriyal elektron transfer zincirini etkileyerek veya glutatyon tüketimini artırarak indirekt olarak serbest radikallerin üretimine katkıda bulunur11. Serbest radikaller; hücrelerin lipid, protein, DNA, karbohidratlar gibi tüm önemli bileşiklerine etki ederek yapılarının bozulmasına ve canlı organizmalarda lipit peroksidasyonuna neden olurlar12,13. Malondialdehit (MDA), hücre lipidlerinin okside edilerek yapılarının bozulması sonucu oluşan ana metabolittir ve lipid peroksidasyonunun bir indeksi olarak kabul edilmektedir14.

    Serbest radikallerin neden olduğu oksidasyonları önleyen, serbest radikalleri yakalama ve stabilize etme yeteneğine sahip maddelere “antioksidan” adı verilir15. Antioksidanlar; mevcut radikallerle reaksiyona girerek bunların daha zararlı formlara dönüşmelerini ve yeni serbest radikal oluşumunu önleyen bileşiklerdir. Birincil antioksidan kategorisinde yer alan süperoksit dismutaz (SOD), glutatiyon peroksidaz (GSHPx) ve katalaz gibi enzim sistemleri, serbest radikalleri yok etme özelliğine sahiptir. Bu enzimler genel olarak serbest radikallerin DNA, proteinler ve lipidler gibi hücresel bileşenlere zarar vermesini önleyebilmektedirler16. Doğal antioksidan ajanlardan biri olan Melatonin (N-asetil-5-metoksitriptamin), karanlıkta pineal bezden salgılanan, uyku, üreme, sirkadiyen ritim ve immünite gibi pek çok biyolojik fonksiyonun düzenlenmesinde rol oynayan antioksidan bir nörohormondur. Melatonin antioksidan özelliğini, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glukoz-6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) gibi enzimleri aktive ederek gösterir17. Melatoninin bir diğer etkisi bir pro-oksidatif enzim olan nitrik oksit sentezini (NOS) inhibe etmesidir18.

    Sıçanlar üzerinde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada, sıçanlarda, karaciğer dokusunda kadmiyumun neden olduğu oksidatif hasara karşı melatonin hormonunun antioksidan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Deney Hayvanları
    Çalışmamızda, ağırlıkları 170-220 gram arasında değişen toplam 21 adet yetişkin erkek Wistar-Albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, özel hazırlanmış kafeslerde, ısısı ayarlanmış (22±1 ºC), 12 saat güneş ışığı alan ve özel havalandırma tertibatı olan ortamda, yeterli miktarda su ve sıçan yemi ile beslendi. Çalışma için Balıkesir Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’ndan B.30.2.BAÜ.0.00.00.00-050-04 sayılı ve 16/01/2012 tarihli etik kurul onayı alındı.

    Deneysel Model
    Sıçanlar, rastgele bir şekilde, her birinde 7 adet hayvan bulunan 3 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubunda yer alan sıçanlara, 30 gün boyunca ve günlük olarak subkutan yoldan salin enjekte edildi. Kadmiyum grubunda yer alan sıçanlara 30 gün boyunca ve yine günlük olarak subkutan yoldan kadmiyum klorür (CdCl2) (1 mg/kg) uygulandı. Kadmiyum klorür +melatonin grubunda yer alan hayvanlara ise aynı süre ve dozda kadmiyum ile birlikte günlük dozu 25 mg/kg melotonin (0.1 ml alkol içinde çözüldü) intraperitonel yoldan enjekte edildi. İlaç etkileşimini ve ilaç emilimini etkilememek için kadmiyum enjeksiyonları sabah, melatonin enjeksiyonları ise aynı gün öğleden sonra yapıldı. Son enjeksiyondan sonra tüm sıçanlar dekapitasyon yöntemi ile sakrifiye edildi.

    Doku hazırlanması
    Sıçanların karaciğer dokuları hızla çıkartıldı. Karaciğer doku örneklerinin bir bölümü soğuk (+4 °C) 0.15 M’lık potasyum klorür (KCI) ile yıkandı ve kurutma kâğıdı ile kurutuldu. Daha sonra dokular homojenizatör ile (Ultra Turrax Type T25-B, IKA Labortechnic, Germany) 0.15 M’lık KCI çözeltisi içinde 16000 rpm’de 3 dakika homojenize edildi. Homojenizasyon bir buz kabının içerisinde gerçekleştirildi. Homojenat 5000 g’de 1 saat (+4 °C’de) santrifüjlenerek süpernatant elde edildi ve analiz gerçekleştirilene kadar, 1 hafta, –40 °C’de bekletildi. SOD ve GSH-Px enzim aktiviteleri süpernatanda, MDA aktiviteleri ise homojenatta spektrofotometrik olarak tayin edildi.

    SOD tayini
    SOD enzim değerleri Sun ve arkadaşlarının19 modifiye ettiği metotla belirlendi. Bu metodun prensibi nitroblue tetrazolium’un (NBT) süperoksit üreticisi olan ksantin-ksantinoksidaz sistemi tarafından indirgenmesi esasına dayanmaktadır. Çalışmamızda SOD aktivitesi ünite/gram (U/g) doku proteini olarak ifade edildi.

    GSH-Px tayini
    GSH-Px aktivitesi Paglia ve arkadaşlarının20 metoduna göre çalışıldı. GSH-Px hidrojen peroksit varlığında redükte glutatyonun (GSH) okside glutatyona (GSSG) yükseltgenmesini katalize eden enzimdir. Hidrojen peroksidin bulunduğu ortamda GSH-Px’in oluşturduğu GSSG, glutatyon redüktaz ve NADPH yardımı ile GSH’a indirgenir. GSH-Px aktivitesi, NADPH’ın NADP+’ya yükseltgenmesi sırasındaki absorbans azalmasının 340 nm’de okunmasıyla hesaplandı ve ünite/gram (U/g) doku proteini şeklinde belirtildi.

    MDA tayini
    Lipid peroksidasyon ölçüm metodu olan Esterbauer metodu uygulanarak yapıldı21. Tiyobarbutirik asit ile 90-95 °C’de reaksiyona giren malondialdehit, pembe renkli kromojen oluşturmaktadır. On beş dakika sonra hızla soğutulan numunelerin absorbansları 532 nm’de spektrofotometrik olarak okundu. Sonuçlar nmol/g doku proteini olarak ifade edildi.

    Histolojik İnceleme
    Sıçanlardan alınan karaciğer doku örneklerinin bir bölümü ise Bouin solüsyonunda tespit edildikten sonra derecesi artan alkoller ile dehidrate edildi, ksilende saydamlaştırıldı ve parafine gömüldü. Parafin bloklardan alınan 5 μm kalınlığındaki kesitler Hematoksilen &Eozin ve Masson Trikrom ile boyandı ve preparatlar Olympus BX50 araştırma mikroskobunda incelenerek fotoğrafları çekildi.

    İstatistiksel analiz
    Biyokimyasal parametre (SOD, GSH-Px ve MDA) sonuçlarının analizi için “SPSS 11.0 for Windows” istatistik programı kullanıldı. Grupların dağılımları, non-parametrik testlerden one-sample Kolmogorov-Smirnov Test ile değerlendirildi. Gruplar normal dağılım gösterdiğinden değerlerin karşılaştırılmasında parametrik testlerden one-way ANOVA ve Post Hoc testlerden LSD kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 olan değerler anlamlı kabul edildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Biyokimyasal Bulgular
    Gruplara ait karaciğer doku örneklerinde, spektrofotometrik olarak SOD, GSH-Px ve MDA değerleri ölçüldü.

    CdCl2 enjekte edilen sıçanlarda, oksidatif antioksidan enzimlerden olan SOD ve GSH-Px değerlerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldığı görüldü (p<0.05). Ayrıca oksidatif hasarı belirlemede önemli bir parametre olarak kullanılan ve dokuda lipid peroksidasyonun bir göstergesi olan MDA düzeylerinin de, CdCl2 uygulanan grupta yine istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı tespit edildi (p<0.05) (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Deney gruplarına ait SOD, GSH-Px ve MDA değerleri.

    Kadmiyum maruziyeti ile birlikte melatonin uygulanan sıçanlara ait biyokimyasal parametreler, sadece kadmiyum alan hayvanlara ait değerler ile karşılaştırıldığında ise SOD ve GSH-Px enzim düzeylerinin arttığı, MDA seviyelerinin de azaldığı görüldü (p<0.05) (Tablo 1).

    Araştırmamızın biyokimyasal bölümünde elde ettiğimiz bu sonuçlar; kadmiyum klorürün karaciğer dokusunda oksidatif hasara yol açtığını ve meydana gelen bu hasarın melatonin enjeksiyonu ile önlendiği ortaya koydu.

    Histopatolojik Bulgular
    Kontrol grubunda bulunan sıçanların karaciğer histolojik yapısının normal bir görünüme sahip olduğu gözlendi (Şekil 1). Kadmiyum enjekte edilen sıçanların karaciğerlerinde, toksisiteye bağlı olarak yağ dejenerasyonu, hidropik dejenerasyon, fibrosiz, mononükleer hücre infiltrasyonu ve rejeneratif nodüller histopatolojik bulgular olarak tespit edildi (Şekil 2-4). Kadmiyum enjeksiyonu ile birlikte melatonin uygulanan grupta ise karaciğerde minimal yağ dejenerasyonu görülmekle birlikte, kadmiyuma bağlı olarak oluşan histopatolojik değişikliklerin düzeldiği ve karaciğer doku görünümünün kontrol grubuna benzediği gözlendi (Şekil 5).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: Kontrol grubuna ait sıçanlarda karaciğerin normal histolojik görünümü. Hematoksilen &Eozin X40.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: Kadmiyum maruziyeti sonucu karaciğer dokusunda yağ dejenerasyonu (kalın ok) ve hepatositlerde hidropik dejenerasyon (ince ok) gözlenmekte. Masson Trikrom X20.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: Kadmiyum toksisitesi sonucu karaciğer dokusunda rejeneratif nodüller (*) ve fibrosiz (ok) görülmekte. Masson Trikrom X10.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: Kadmiyum toksisitesi sonucu karaciğer dokusunda mononüklear hücre infiltrasyonu (ok) gözlenmekte. Masson Trikrom X20.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: Kadmiyum ile birlikte melatonin uygulanan sıçanların karaciğer dokusunda minimal yağ dejenerasyonu (oklar) gözlenmekte. Masson Trikrom X20.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Kadmiyuma bağlı karaciğer toksisitesinin oluşmasında oksidatif stres önemli rol oynar. Oksidatif stres, vücudun antioksidan savunma mekanizması ile hücrelerin lipid tabakasının peroksidasyonuna neden olan serbest radikal üretimi arasındaki dengesizlik olarak tanımlanır22. Hücre içi ve hücre dışı membranlarda lipid peroksidasyonunun artması organ, doku ve hücrelere zarar vermektedir12,13,23. Serbest radikallerin üretilmesi, lipid peroksidasyonu ve antioksidan savunma sisteminin inhibisyonu kadmiyumun toksik etkisinin nedenleri olarak gösterilmiştir12,24. Bunlara ilaveten dokularda IŞP70’in immunoreaktivitesinin artması, herhangi bir nedenle oluşan toksik etkinin IŞP sentezini indüklediğini ifade etmektedir. Daha önce yaptığımız bir çalışmaya göre kadmiyumun sıçan karaciğer dokularında IŞP70 immunoreaksiyonunu gösteren yoğun bir boyanma gözlenmiştir25.

    Yapılan diğer çalışmalarda ise kadmiyumun, karaciğer ve akciğer gibi organlarda, lipid peroksidasyonun bir göstergesi olan malondialdehit seviyelerinde artışa, antioksidan enzimlerden olan süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz değerlerinde ise azalmaya neden olduğu ifade edilmiştir12,13,23. Yapılan çalışmalara benzer şekilde bu çalışmada da karaciğerde MDA, SOD ve GSH-Px yoğunluğuna bakıldığında kadmiyumun lipid peroksidasyonu indüklediği ve antioksidan enzimleri inhibe ettiği açıkça görülmektedir.

    Serbest radikallerin neden olduğu oksitatif hasarı önlemek veya korumak için kullanılan doğal antioksidanlar üzerine olan ilgi son zamanlarda artış göstermiştir. Bunlardan biri olan melatonin, güçlü bir doğal antioksidan olup direkt serbest radikal süpürücü etkiye sahiptir12,24. Melatonin, süperoksit dismutaz ve katalaz’dan daha uzun yarı ömre sahip bir moleküldür. Bu hormonun lipofilik ve hidrofilik karakterde olması çoğu antioksidanda bulunmayan bir özelliktir ve melatoninin hücreler ile subselüler kompartmanlara çok kolay ulaşmasını sağlar. Nükleus içine girerek DNA’yı oksidatif hasardan korur, böylece kanser insidansını azaltır26.

    Biyolojik sistemlerdeki en önemli serbest radikaller, oksijenden oluşan radikallerdir. Son derece etkin olan ve hücre hasarına yol açan süperoksit grubu, süperoksit dismutaz aracılığıyla hidrojen peroksit (H2O2) ve oksijene çevrilir. Süperoksit grubundan daha zayıf etkili olan H2O2, dokularda bulunan katalaz, peroksidaz ve glutatyon peroksidaz gibi enzimlerle su ve oksijen gibi daha zayıf etkili ürünlere dönüştürülerek etkisiz kılınır22. Bu olayda SOD enziminin aktif bölgesini oluşturan çinko (Zn) önemli bir mineraldir. Yapılan çalışmalarda melatoninin, direkt olarak hidrojen peroksiti parçaladığı, kadmiyumun ise bu molekülün üretimini artırdığı belirtilmiştir12. Kadmiyum, süperoksid anyonu, nitrik oksid ve H2O2 üretimine yol açar ve bu maddeler değişik yollarla kadmiyuma maruz kalan hayvanların plazma, beyin, akciğer, karaciğer ve böbreklerinde oksidatif hasar ve lipid peroksidasyonunu meydana getirirler22. Çalışmamızda, karaciğer dokusunda, melatoninin SOD enzim düzeyini artırdığı, kadmiyumun ise azalttığı tespit edilmiştir. Kadmiyumun SOD aktivitesini inhibe etmesinin bir başka nedeni ise, SOD molekülünde, kadmiyum ve Zn arasındaki etkileşim olabilir12.

    Bizim elde ettiğimiz sonuçlara benzer şekilde, kadmiyumun, glutatyon peroksidaz enzimini de azalttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır12,23. Tiyol grubu taşıyan bir tripeptid olan glutatyon, enzimatik reaksiyonlar aracılığıyla ve serbest radikalleri yakalamak suretiyle görev yapan hücresel bir antioksidandır. Aktivitesi için selenyum (Se) mineraline ihtiyaç duyan GSHPx enzimi, glutatyonun indirgenmiş formunu (GSH), oksitlenmiş hale (GSSG) dönüştürmektedir. Kadmiyum, karaciğer GSSG reduktaz aktivitesini azaltarak GSH-Px enzim konsantrasyonunu azaltmaktadır22. Melatoninin ise GSH-Px enzim aktivitesini artırdığı ifade edilmektedir12,23. Melotonin, H2O2’nun H2O’ya dönüşümünü kolaylaştırarak GSH-Px enzim aktivitesini uyarır12.

    Daha önce yapılmış olan deneysel çalışmalarda kadmiyumun karaciğer doku yapısını da bozduğu belirtilmiştir. Kadmiyum toksisitesinin karaciğerde yağ dejenerasyonu, sinüzoidlerde dilatasyon, nekroz, fibrozis, mononüklear hücre infiltrasyonu, granüler endoplazmik retikulumda dilatasyon, fragmantasyon ve vezikülasyon gibi patolojik sonuçlara neden olduğu gösterilmiştir12,27,28. Jeong ve ark.29, kadmiyumun, karaciğerdeki hücreler arası iletişimi sağlayan ve hücrelerin organizasyonunun devamını sağlayan gap junction’ı inhibe ettiği ve bunun sonucunda karaciğerde hücresel dengeyi bozarak hücrelerde apoptozis, nekroz ve proliferasyona neden olduğunu ifade etmişlerdir. Kadmiyumun karaciğerde doku yapısını bozması yönüyle çalışmamız diğer çalışmalara benzerlik göstermektedir.

    Kım ve ark.23, sıçanlarda kadmiyum indüklediği fokal nekroz ve nekrotik alanların melatonin tarafından azaltıldığını belirtmişlerdir. Benzer şekilde Sokkary ve arkadaşları da melatoninin karaciğerde kadmiyum konsantrasyonunu azaltarak ve antioksidanları indükleyerek karaciğerde oluşan histopatolojik bulguları azalttığını ifade etmişlerdir12. Biz de yaptığımız çalışmada kadmiyumun indüklediği karaciğer hasarı sonucu oluşan histopatolojik bulguların, melatoninin hepatoprotektif etkisi ile azaldığını tespit ettik.

    Sonuç olarak, biyokimyasal ve ışık mikroskobik düzeylerde yapmış olduğumuz bu çalışma sonucunda, kadmiyum maruziyetine bağlı olarak karaciğerde oluşan oksidatif doku hasarının ve histopatolojik bozuklukların melatonin enjeksiyonu ile önlendiği tespit edilmiştir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Cuypers A, Plusquin M, Remans T, et al. Cadmium stress: an oxidative challenge. Biometals 2010; 23: 927-40.

    2) Karbownik M, Gitto E, Lewinski A, Reiter RJ. Induction of lipid peroxidation in hamster organs by the carcinogen cadmium: amelioration by melatonin. Cell Biol Toxicol 2001; 17: 33-40.

    3) Baldwin DR, Marshall WJ. Heavy metal poisoning and it’s laboratory investigation. Ann Clin Biochem 1999; 36: 267-300.

    4) Goyer R. Toxic effect of metals. In: Casarett and Doull’s Toxicology. Mc-Graw and Hill, Inc 1996; 699-701.

    5) Katsuta O, Hiratsuka H, Matsumoto J, et al. Cadmium-induced osteomalasic and osteopetrotic lesions in ovariectomized rats. Toxicol Appl Pharmacol 1994; 126: 58-68.

    6) Thevenod F. Nephrotoxicity and the proximal tubule insights from cadmium. Nephron Physiol 2003; 93: 87-93.

    7) Hughes MR, Smits JE, Eliot JE, Bennett DC. Morphological and pathological effects of cadmium ingestion on pekin ducks exposed to saline. J Toxicol Environ Health 2000; 61: 591-608.

    8) Zalups R, Ahmad S. Molecular handling of cadmium in transporting epithelia. Toxicol Appl Pharmacol 2003; 186: 163-88.

    9) Casalino E, Calzaretti G, Sblano C, Landriscina C. Molecular inhibitory mechanisms of antioxidant enzymes in rat liver and kidney by cadmium. Toxicology 2002; 179: 37-50.

    10) Lopez E, Arce C, Oset-Gasque MJ, Canadas S, Gonzalez MP. Cadmium induces reactive oxygen species generation and lipid peroxidation in cortical neurons in culture. Free Radic Biol Med 2006; 40: 940-51.

    11) Romero A, Caride A, Pereiro N, Lafuente A. Modulatory effects of melatonin on cadmium-ınduced changes in biogenic amines in rat hypothalamus. Neurotox Res 2011; 20: 240-9.

    12) El-Sokkary GH, Nafady AA, Shabash EH. Melatonin administration ameliorates cadmium-induced oxidative stress and morphological changes in the liver of rat. Ecotoxicol Environ Saf 2010; 73: 456-63.

    13) Aydoğdu N, Erbaş H, Kaymak K. Taurin, melatonin ve n-asetilsisteinin kadmiyuma bağlı akciğer hasarındaki antioksidan etkileri. Trakya Univ Tip Fak Derg 2007; 24: 43-8.

    14) Zahir AS, Thanhtam T, Zaman K. Oxidative stress as a mechanism of chronic cadmium-induced hepatotoxicity and renal toxicity and protection by antioxidants. Toxicol Appl Pharmacol 1999; 154: 256-63.

    15) Elliot JG. Application of antioxidant vitamins in foods and beverages. Food Tech 1999; 53: 46-8.

    16) Diplock A. Healty lifestyles nutrition and physical activity: Antioxidant nutrients. ILSI Europe concise monograph series, Belgium, 1998; 59.

    17) Özmete Ö. Kronik özofagial striktür gelişen çocuklarda oral midazolam, deksmedetomidin ve melatonin premedikasyonunun karşılaştırılması. Uzmanlık tezi, Çukurova Üniv Tıp Fak, Adana, 2009.

    18) Uluocak N, Atılgan D, Erdemir F, et al. An animal model of ischemic priapism and the effects of melatonin on antioxidant enzymes and oxidative injury parameters in rat penis. Int Urol Nephrol 2010; 42: 889-5.

    19) Sun Y, Oberley LW, Li Y. A simple method for clinical assay of superoxide dismutase. Clin Chem 1988; 34: 497-500.

    20) Paglia DE, Valentine WN. Studies on the quantitative and qualitative characterisation of erythrocyte glutathione peroxidase. J Lab Clin Med 1967; 70: 158-69.

    21) Esterbauer H, Cheeseman KH. Determination of aldehydic lipid peroxidation products: malonaldehyde and 4-hidroxynonenal. Methods Enzymol 1990; 186: 407-21.

    22) Mercan U. Toksikolojide Serbest Radikallerin Önemi. YYU Vet Fak Derg 2004; 15: 91-6.

    23) Kim Cy, Lee MJ, Lee SM, Lee WC, Kim JS. Effect of melatonin on cadmium-induced hepatotoxicity in male spraque-dawley rats. Tohoku J Exp Med 1998; 186: 205-13.

    24) Eybl V, Kotyzova D, Koutensky J. Comparative study of natural antioxidants curcumin, resveratrol and melatonin in cadmium-induced oxidative damage in mice Toxicology 2006; 225: 150-6.

    25) Gülcen B, Karaca Ö, Kuş MA, Akpolat N, Kuş İ. Deneysel kadmiyum toksisitesinde melatonin hormonunun karaciğer üzerindeki koruyucu etkisi: immunohistokimyasal bir çalışma. Düzce Üniv Sağ Bil Enst Derg 2011; 1: 13-7.

    26) Meki AR, Hussein A. Melatonin reduces oxidative stress induced by ochratoxin A in rat liver and kidney. Comp Biochem Physiol C 2001; 130: 305-13.

    27) Erdem T. Ratlarda tek doz uygulanan kadmiyum toksikasyonunun patolojisi ve eş zamanlı uygulanan klorpromazinin koruyucu etkisinin araştırılması. Doktora tezi, Selçuk Üniv Sağlık Bil Enst Konya, 2010.

    28) Renugadevi J, Prabu SM. Cadmium-induced hepatotoxicity in rats and the protective effect of naringenin. Exp Toxicol Pathol 2010; 62: 171-81.

    29) Jeong SH, Habeebu SSM, Klaassen CD. Cadmium decreases gap junctional intercellular communication in mouse liver. Toxicol Sci 2000; 57: 156-66.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]