[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2015, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa(lar) 075-080
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
İyonize Radyasyon Uygulamasının Sıçan Karaciğer Dokularında Ghrelin Ekspresyonu Üzerine Etkileri
Fikri Selçuk ŞİMŞEK1, Nevin KOCAMAN2
1Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp, Elazığ, Türkiye
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji, Elazığ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: İyonize radyasyon, Ghrelin, Karaciğer, Ionizing radiation, Ghrelin, Liver
Özet
Amaç: Görüntüleme yöntemleri günümüzde hastalıkların tanısında, evrelemesinde ve tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemler radyasyon içermeleri nedeniyle dokulardaki oksidatif stres düzeyini arttırabilmektedirler.Bu çalışma ile görüntüleme yöntemlerinin, karaciğer dokularında, bir antioksidan bileşik olan ghrelin immünreaktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Wistar albino cinsi 20 adet dişi sıçan çalışmada kullanıldı. Hayvanlar 5 sıçandan oluşan 4 gruba ayrıldı ve Grup I kontrol grubu olarak ayrıldı.Grup II'ye deneyin 0.saatinde tek doz 50 miliAmper mA ve 110 keV BT görüntüleme yapılırken, Grup III'e 0. saatte tek doz 1 mci FDG i.v uygulandı. Ardından 1 saat sonra PET/BT çekildi.Grup IV'teki sıçanlara ise 0.saatte bir kez ve i.v1mci dozunda FDG uygulandı.Deneyin 24.saatinde tüm gruplarda yer alan sıçanlar anestezi altında dekapite edildi. Karaciğer dokuları çıkarılarak immünboyamalarını takiben, ışık mikroskobunda değerlendirildi, fotoğraflandı ve istatistiksel analizleri yapıldı.

Bulgular: Ghrelin immünreaktivitesi Kontrol ve FDG gruplarında benzerdi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında BT ve PET/BT gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi.

Sonuç: Bu çalışma ile BT ve PET/BT görüntülemenin karaciğer dokusunda ghrelin immunreaktivitesinde anlamlı derecede artışa yol açtığı, sadece FDG uygulamasının iseghrelin immunreaktivitesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Birçok hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan radyasyon içeren yöntemler çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedirler. İyonize radyasyon direkt yolla hücresel makro moleküllerden olan DNA, mRNA ve proteinlerin kovalent bağlarını bozarak bu yapılarda irreversibl yapısal bozukluklara neden olmaktadır. Bununla birlikte iyonize radyasyon suyun hidrolizi ile serbest hidrojen ve hidroksilin oluşumuna yol açarak indirekt yolla sellüler yapıyı ve genomik bilgiyi bozmakta, bu da mutasyonlara veya hücre ölümüne yol açmaktadır1. İyonize radyasyonun biyolojik dokular üzerindeki etkileri esas olarak indirekt yolla meydana gelmekte, sitotoksik reaktif oksijen radikalleri ortaya çıkmakta ve sonuçta oksidatif hasar oluşmaktadır2,3. Antioksidan bileşikler ise, bu süreçte meydana gelen serbest oksijen radikali miktarını ve lipid peroksidasyonunu azaltmaktadır4.

    1999 yılında Kojima ve arkadaşları tarafından midede endojen bir ligant olarak keşfedilen ghrelin, peptid yapıda bir hormon olup5 antioksidan etkiye sahip olduğu, böylelikle dokularda oluşabilecek oksidatif stresi ve apoptozisi önlediği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir6,7.Ghrelin, mide dokusundan başka bağırsak, yanak mukozası, özofagus, hipofiz, tiroid, lenf nodları, lenfositler, akciğer, karaciğer, safra kesesi, pankreas, kalp, dalak, testis, prostat, ovaryum, tuba uterina ve plasenta dokularında da bulunmaktadır8.

    Karaciğer fizyolojik ve biyokimyasal görevlerinden dolayı pek çok toksik madde ve ilaçlara sıklıkla maruz kalmakta olup karaciğer hasarı, belirtilerinin çok geç meydana gelmesinden dolayı tedavisi zor olan patolojik bir durumdur9,10.

    Bu çalışmada, iyonize radyasyon uygulamasının sıçan karaciğer dokularında endojen bir antioksidan olan ghrelin ekspresyonu üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Bu çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hayvan Deneyleri Etik Kurulu'nun 26.03.2014 tarih ve 82 sayılı kararı ile etik yönden uygun bulunarak Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi (FÜDAM) biriminde ve Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji laboratuvarında yapıldı.

    Çalışmada Wistar albino cinsi 20 adet dişi sıçan kullanıldı. Hayvanlar 8 haftalıktı ve ağırlıkları 20050 gram idi. Deneklerin kaldığı oda 21 ºC idi ve sıçanlar 12 saat ışık (7:00–19:00) ve 12 saat karanlıkta (19:00–7:00) tutuldu. Aynı standartsıçan yemi verilerek ad libitum su, yiyecek alımları sağlandı. Çalışmada 1983 Helsinki deklarasyonunda bildirilen “Hayvanlarda Bilimsel Çalışmalar için Etik Kurallar” a uyuldu. Hayvanlar 4 gruba ayrıldı. Grupların her biri 5 sıçandan oluşturuldu.

    I. Grup (Kontrol Grubu): 24 saat boyunca herhangi bir işlem yapılmadı.

    II. Grup (BT Grubu): Deneyin 0. saatinde50 miliAmper(mA) ve 110 Kiloelektronvolt (keV) dozda bilgisayarlı tomografi (BT) uygulandı.

    III. Grup (PET/BT Grubu): Deneyin 0. saatinde intravenöz (i.v) 1mci dozunda 18-Floro-deoksi-glukoz (FDG) injeksiyonunu takiben 1 saat sonra 50 miliAmper (mA) ve 110 Kiloelektronvolt (keV) dozda BT ile pozitron emisyon tomografisi (PET/BT) çekildi.

    IV. Grup (FDG Grubu) : Deneyin 0. saatindei.v1mci dozunda FDG uygulandı.

    Deneyin 24.saatinde tüm gruplardaki sıçanlar 75mg/kg ketamin + 10mg/kg xylazine i.p uygulanarak anestezi yapıldı. Ardından tüm sıçanlar dekapite edildi. Dekapitasyonun ardından midsaggital insizyon yapılarak sıçanların karaciğer dokuları hızlıca çıkarılıp %10'luk formaldehit ile tespit edildi. Rutin histolojik doku hazırlama prosedürü ile parafin bloklar hazırlandı.

    İMMUNOHİSTOKİMYASAL ÇALIŞMA
    Parafin bloklardan 5–6 mm kalınlığında alınan kesitler polilizinli lamlara alındı. Deparafinize edilen kesitler dereceli alkol serilerinden geçirilip antigen retrieval için sitrat tampon solüsyonunda pH:6'da mikrodalga fırında (750W) 7+5 dakika kaynatıldı. Kaynatma sonrası oda ısısında yaklaşık 20 dakika soğutmak için bekletilen kesitler PBS (Phosphate Buffered Saline, P4417, Sigma-Aldrich, USA) ile 3x5 dakika yıkandıktan sonra zemin boyasını engellemek için 5 dakika Ultra V Block (TA–125-UB, Lab Vision Corporation, USA) solüsyonu uygulanıp ardından PBS ile yıkama yapılmadan 1/200 oranında dilue edilen ghrelin primer antikor (Ghrelin goat poliklonal IgG, sc-10368, Santa Cruz Biotechnology, California, USA) ile 60 dakika nemli ortamda oda ısısında inkübe edildi. Primer antikor uygulanmasını takiben PBS ile 3x5 dakika yıkanan kesitlere 30 dakika biyotinli sekonder antikor (Donkey anti-goat IgG-B, sc-2042, Santa Cruz Biotechnology, California, USA) uygulandı. PBS ile 3x5 dakika yıkanan kesitler streptavidin alkaline fosfataz (TS-060-AP, Lab Vision Corporation, USA) ile 30 dakika nemli ortamda oda ısısında inkübe edildikten sonra PBS içerisine alındı. Dokulara fast-red (Fast-Red Tablets and Naphthol Phosphate Substrate ,TA-125-AF, Lab Vision Corporation, USA) solusyonu damlatılıp ışık mikroskobunda görüntü sinyali alındıktan sonra eş zamanlı olarak PBS ile yıkamaya alındı. Mayer's hematoksilen ile zıt boyaması yapılan dokular PBS ve distile sudan geçirilerek uygun kapatma solusyonu (Large Volume Vision Mount, TA-125-UG, Lab Vision Corporation, USA) ile kapatıldı. Hazırlanan preparatlar Olympus BX 50 mikroskobunda incelenerek değerlendirildi ve fotoğraflandı. Skala bar: 50 μm.

    Boyamada immünreaktivitenin yaygınlığı (0.1: <%25, 0.4:%26-50, 0.6:%51-75, 0.9:%76-100) ve şiddeti (0:yok, +0.5: çok az, +1:az, +2: orta, +3:şiddetli) esas alınarak histoskor (histoskor= yaygınlık x şiddet) oluşturularak istatistiksel analizleri yapıldı.

    İstatistiksel analiz için SPSS version 22 programı kullanıldı. Gruplar arası değerlendirme One-way ANOVA ve posthoc tukey testi ile yapıldı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Ghrelin immünreaktivitesinin belirlenmesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobisi ile incelenmesi sonucu; Ghrelin immünreaktivitesi karaciğer dokusunda hepatositlerde (siyah ok) izlendi. Ghrelin immünreaktivitesi Kontrol (Şekil 1) ve FDG (Şekil 4) gruplarında benzerdi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında BT (Şekil 2) ve PET/BT (Şekil 3) gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi. Negatif kontrolde (Şekil 5) ghrelin immünreaktivitesi izlemedi. Pozitif kontrol (Şekil 6) için sıçan mide dokusu kullanıldı (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: Kontrol grubuna ait karaciğer dokusunda Ghrelin immunreaktivitesi (→)


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: BT grubuna ait karaciğer dokusunda Ghrelin immunreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: PET/BT grubuna ait karaciğer dokusunda Ghrelin immunreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: FDG grubuna ait karaciğer dokusunda Ghrelin immunreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: Negatif kontrol.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 6: Pozitif kontrol. Mide dokusu.
    p>


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Ghrelin immünreaktivitesi

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    İyonize radyasyon reaktif oksijen radikallerinin yapımını arttırarak oksidatif strese sebep olmakta ve çeşitli organlarda disfonksiyonlara yol açabilmektedir11. Gama radyasyon canlı dokuda DNA hasarı, genomik instabilite, apoptozis, inflamasyon gibi patolojilere serbest oksijen radikalleri (SOR)'nin oluşumu vasıtasıyla yol açabilmektedir. Bu hasarlarda asıl sorumlu suyun radyolizisi sonucu oluşan hidroksil radikali, superoksid anyonu ve hidroperoksil radikalleridir12. Klinikte tanısal ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyonun SOR gibi oksidan moleküllertin seviyesinde artışa yol açtığı ve glutatyon (GSH), süper oksit dismutaz (SOD) ve katalaz gibi antioksidanların seviyelerinde azalmaya neden olduğu Srinivasan ve ark.'nın13 yaptıkları bir çalışmada ortaya konmuştur. Sonuçta iyonize radyasyon maruziyeti ile dokularda oksidan stresin arttığı ve antioksidan enzimlerin azaldığı bilinmektedir.

    Reaktif oksijen türlerini ve bunların meydana getirdiği hasarı önlemek için vücutta bazı savunma mekanizmaları geliştirilmiştir. Bunlar antioksidan savunma sistemleri olarak bilinmektedirler. Antioksidan moleküller endojen ve eksojen kaynaklı yapılar olup, oluşan oksidan moleküllerin neden olduğu hasarı hem hücre içi hem de hücre dışı savunma ile etkisiz hale getirirler. Hücre içi serbest radikal toplayıcı enzimler asıl antioksidan savunmayı sağlamaktadır. Bu enzimler süperoksit dismutaz, glutatyon-S-transferaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, katalaz ve sitokrom oksidazdır14. Ghrelin vücutta, karaciğer dahil çok sayıda organda bulunan peptid yapıda ve antioksidan özellikleri olan bir hormondur8. Ghrelin bu etkisini antioksidan enzim sistemlerini indükleyerek göstermektedir15. Ayrıca polimikrobiyal sepsiste plazmada norepinefrin düzeylerinin arttığı16 ve radyasyon maruziyeti sonrası oluşan doku hasarını takiben gelişen sepsiste ortaya çıkan norepinefrin seviyesi artışının uygulanan intravenöz ghrelin ile %35 oranında azaltıldığı ortaya konmuştur17.

    Karaciğer diğer organlarla karşılaştırıldığında rölatif olarak daha radyosensitif bir organdır ve radyasyon maruziyetinden sonra bu organın metabolik fonksiyonlarında ölçülebilen derecede değişiklikler oluşur18.

    Hepatosellüler karsinom tedavisinde radyoterapi, radyasyonun indüklediği karaciğer hastalığı riski nedeniyle oldukça sınırlı seviyede kullanılmaktadır19. Karaciğerde radiogenik kanser riski genelde maruz kalınan doza bağımlı olmakla beraber, risk modelinde belirsizliklerin de olduğu bilinmektedir20.

    Karaciğerde ve vücudun diğer organlarında meydana gelen oksidatif strese karşı vücutta antioksidanların üretimi arttırılmaktadır21. Srinivasan ve ark.22, izole sıçan hepatositlerinde in vitro ortamda yaptıkları bir çalışmada antioksidan savunma mekanizmasının SOR toksisitesini azalttığını ve sonuçta meydana gelecek olan radyasyon hasarından koruyucu rol oynadığını ortaya koymuşlardır. Mohammad ve ark.23 düşük doz X-ray uyguladıkları farelerde oksidatif hasarın meydana geldiğini ve antioksidan etkiye sahip olan karpuz (Citrullus lanatus) suyu verilen farelerde bir lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) seviyelerinin azaldığını saptamışlardır. Fareler 10 Gy radyasyona maruz bırakıldıklarında MDA seviyesinin anlamlı derecede arttığı, birer antioksidan olan GSH, SOD ve katalaz oranlarının da anlamlı derecede azaldığı Das ve arkadaşları tarafından ortaya konmuştur24. Aynı çalışmada, karaciğer dokularının histopatolojik incelemesinde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında piknotik, multilobule, dens ve hematoksilenden zengin boyama paterni gösteren nukleus dikkati çekmiştir. Ayrıca karaciğer dokusunda hepatositlerde şişme, membran yapısında bozulma ve sinuzoidal aralıkta genişleme tespit edilmiştir24. Berbee ve ark.25 iyonize radyasyon uygulamasının vücutta endojen bir antioksidan molekül olan Tetrahydrobiopterin (BH4) seviyelerini anlamlı derecede azalttığını ortaya koymuşlardır. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada radyasyon maruziyetinden 24 saat sonra karaciğer dokusunda redükte glutatyon seviyelerinde azalma ile beraber glukokolik asid ve N-arachidonoyl taurine miktarında artış saptanmıştır26. Bu çalışmalar ışığında iyonize radyasyon uygulamasının karaciğer dokusunda oksidatif stresi arttırdığı ve antioksidan moleküller üzerinde etkilerinin olduğu ortaya konmuştur. Biz de çalışmamızda radyasyon maruziyetinden 24 saat sonra karaciğer dokusunda, bir antioksidan hormon olan ghrelinin immunreaktivitesinde artış saptadık. Bu, artışın ghrelinin antioksidan enzim sistemlerini indükleme özelliği15 ile ilgili olabileceği kanaatindeyiz. Karaciğer dokusunda radyasyonun indüklediği mikroskobik değişikliklerin ilk birkaç haftada görülmeyebileceği, histopatolojik değişikliklerin ve fibrozisin total vücut radyasyonu uygulaması yapılan farelerde ancak 6-10 hafta sonra saptanabileceği bazı çalışmalarda ortaya konmuştur27,28. Bizim çalışmamızda ise radyasyon maruziyetinden sonra karaciğer dokusunda endojen ghrelin immunreaktivitesine bakılmış ve PET/BT uygulanan grup ile BT çekilen grupta anlamlı derecede artış olduğu tespit edilmiştir. Bu bize diğer bazı histopatolojik değişikliklerin radyasyon maruziyeti sonrası ilk birkaç haftada görülmezken, ghrelin immunreaktivitesinin bu değişikliklerden farklı olarak 24.saatte immunohistokimyasal yöntemlerle arttığının saptanabileceğini göstermektedir.

    Obay ve ark.29 yaptıkları bir çalışmada sıçanların eritrosit, karaciğer ve beyin dokularında, pentylenetetrazole bileşiği tarafından indüklenen oksidatif stres sonucu meydana gelen lipid peroksidasyonu ile antioksidan enzim aktivitesi ve glutatyon seviyesindeki azalmaların ghrelin tarafından önlendiğini ortaya koymuşlardır. Xu ve ark.30 da kardiyomyosit hücre kültürlerinde, ghrelinin bir lipid peroksidasyon ürünü olan MDA seviyelerini azalttığını ve antioksidan enzimler olan SOD ile katalaz seviyelerini arttırdığını ortaya koymuşlardır. Ayrıca ghrelinin karaciğerde fibrozis gelişimini azaltarak hepatoprotektif etkilerinin olduğu da bazı çalışmalarda gtösterilmiştir31. Li ve ark.32 radyasyon uygulanan farelerde, uygulama sonrası 16.saatte, testis dokusunda MDA' da artış ile birlikte antioksidan enzimlerde yükselme saptamışlardır. Bu artış yine 16.saatte bakılan ghrelin seviyesindeki artışla paralel olarak bulunmuştur. Ayrıca ghrelin reseptör antagonisti [D-Lys-3]-GHRP-6 (D-GHRP) verilen farelerde radyasyon sonrası 16.saatte TUNEL metodu ile bakılan apoptozis miktarında anlamlı derecede artışın olduğu tespit edilmiştir33. Benzer şekilde biz de 24.saatte baktığımız ghrelin immunreaktivitesinde artış saptadık. Bütün bu sonuçlar, ghrelinin radyasyon sonrası gelişen oksidatif strese erken cevapta etkili olduğu kanısını uyandırmaktadır.

    Sonuç olarak; BT ve PET/BT görüntülemesinin karaciğerde ghrelin seviyesini arttırdığı, FDG uygulamasınınghrelin seviyesini değiştirmediği, ghrelin immünreaktivisindeki bu değişikliklerin radyasyonun karaciğer dokusunda meydana getireceği histopatolojik değişiklerin mekanizmasına ghrelinin katılabileceği ve ileride farklı radyasyon doz ve süreleri ile çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu kanatine varılmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Katanyutanon S, Wu R, Wang P. The Effect of whole-body radiation on blood levels of gastrointestinal peptides in the rat. Int J Clin Exp Med 2008; 1: 332-37.

    2) Maiorino M, Ursini F. Oxidative stress, spermatogenesis and fertility. Biol Chem 2002; 383: 591-7.

    3) Turner TT, Lysiak JJ. Oxidative stress: a common factor in testicular dysfunction. J Androl 2008; 29: 488-98.

    4) Yüce A, Aksakal M. Ratların karaciğer ve testis dokusundaki antioksidan aktivite üzerine nar suyunun etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 2007; 216: 253-6.

    5) Kojima M, Hosoda H, Date Y, et al. Ghrelinin is a growth-hormone-releasing acylated peptide from stomach. Nature 1999; 402: 656–60.

    6) Takeda R, Nishimatsu H, Suzuki E, et al. Ghrelin improves renal function in mice with ischemic acute renal failure. J Am Soc Nephrol 2006; 17: 113-21.

    7) Chung H, Kim E, Lee DH, et al. Ghrelin inhibits apoptosis in hypothalamic neuronal cells during oxygen-glucose deprivation. Endocrinology 2007; 148: 148-59.

    8) Gnanapavan S, Kola B, Bustin SA, et al. The tissue distribution of the mRNA of ghrelin and subtypes of its receptor, GHS-R, in humans.J Clin Endocrinol Metab 2002; 87: 2988-91.

    9) Dhanabal SP, Syamala G, Satish Kumar MN, et al. Hepatoprotective activity of the Indian medicinal plant Polygala arvensis on D- galactosamine-induced hepatic injury in rats. Fitoterapia 2006; 77: 472-4.

    10) Naaz F, Javed S, Abdin MZ. Hepatoprotective effect of ethanolic extract of phyllanthus amarus schum et thonn on aflatoxin B1-induced liver damage in mice. J Ethnopharma 2007; 113: 503-9.

    11) Mansour HH, Ismael Nel-S, Hafez HF. Ameliorative effect of septilin, an ayurvedic preparation against gamma-irradiation-induced oxidative stress and tissue injury in rats. 2014; 5: 135-41.

    12) Sinha M, Das DK, Manna K, et al. Epicatechin ameliorates ionising radiation-induced oxidative stress in mice liver. Free Radic Res 2012; 46: 842-9.

    13) Srinivasan M, Devipriya N, Kalpana KB, et al. Lycopene: an antioxidant and radioprotector against Gamma radiation-induced cellular damages in cultured human lymphocytes, Toxicology 2009; 262: 43-9.

    14) Halliwell B. Antioxidant characterization. Methodology and mechanism.Biochem Pharma 1995; 49: 1341-8.

    15) Kheradmand A, Alirezael M, Birjandi M. Ghrelin promotes antioxidant enzyme activity and reduces lipid peroxidation in the rat ovary. Regul Pept 2010; 162: 84-9.

    16) Hahn PY, Wang P, Tait SM, et al. Sustained elevation in circulating catecholamine levels during polymicrobial sepsis. Shock 1995; 4: 269-73.

    17) Jacob A, Shah KG, Wu R, et al. Human ghrelin ameliorates organ injury and improves survival after radiation injury combined with severe sepsis. Mol Med 2009; 15: 407-14.

    18) Barshishat-Kupper M, Tipton AJ, McCart E, et al. Effect of Ionizing Radiation on Liver Protein Oxidation and Metabolic Function in C57BL/6J Mice. Int J Radiat Biol 2014; 5: 1-29.

    19) Emami B, Lyman J, Brown A, et al. Tolerance of normal tissue to therapeutic irradiation. Int J Radiat Oncol Biol Phys 1991; 2: 109-22.

    20) Kim DW, K Chung, Chung WK, et al. Risk of secondary cancers from scattered radiation during intensity-modulated radiotherapies for hepatocellular carcinoma Radiation Oncology 2014; 9: 109.

    21) Hanson PM, Yang R, Wu J, et al. Variation for antioxidant activity and antioxidants in tomato, Journal of the American Society for Horticultural Science 2004; 129: 704–11.

    22) Srinivasan M, Sudheer AR, Pillai KR, et al. Lycopene as a natural protector against -radiation induced DNA damage, lipid peroxidation and antioxidant status in primary culture of isolated rat hepatocytes in vitro, Biochimica et Biophysica Acta General Subjects 2007; 4: 659-65.

    23) Mohammad MKA, Mohamed MI, Zakaria AM, et al. Watermelon (Citrullus lanatus) Juice Modulates Oxidative Damage Induced by Low Dose X-Ray in Mice Hindawi Publishing Corporation BioMed Research International 2014; 6: 512834.

    24) Das U, Manna K, Sinha M, et al. Role of ferulic acid in the amelioration of ionizing radiation induced inflammation: a murine model. PLoS One 2014; 22: 97599.

    25) Berbee M, Fu Q, Boerma M. Reduction of radiation-induced vascular nitrosative stress by the vitamin E analog gamma-tocotrienol: evidence of a role for tetrahydrobiopterin. Int J Radiat Oncol Biol Phys 2011; 79: 884-91.

    26) Ak C, Pathak R, Zandkarimi F, et al. Liver metabolomics reveals increased oxidative stress and fibrogenic potential in gfrp transgenic mice in response to ionizing radiation. J Proteome Res 2014; 13: 3065-74.

    27) Wang S, Lee Y, Kim J, et al. Potential role of hedgehog pathway in liver response to radiation. PLoS One 2013; 8: 74141.

    28) O'Sullivan B, Levin W. Late radiation-related fibrosis: pathogenesis, manifestations, and current management. Semin. Radiat Oncol 2003; 13: 274-89.

    29) Obay B , Taşdemir E, Tümer C, et al. Dose dependent effects of ghrelin on pentylenetetrazole-induced oxidativestress in a rat seizure model. Peptides 2008; 29: 448-55.

    30) Xu Z, Lin S, Wu W, et al. Ghrelin prevents doxorubicin induced cardiotoxicity through TNF-alpha/NF-κB pathways and mitochondrial protective mechanisms. Toxicology 2008; 247: 133-8.

    31) Moreno M, Chaves JF, Sancho-Bru P, et al. Ghrelin attenuates hepatocellular injury and liver fibrogenesis in rodents and influences fibrosis progression in humans. Hepatology.2010; 51: 974-85.

    32) Li W, Zeng Y, Zhao J, et al. Upregulation and nuclear translocation of testicular ghrelin protects differentiating spermatogonia from ionizing radiation injury Cell Death and Disease Published. 2014; 5: 12.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]