[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2015, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa(lar) 081-085
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Adriamisin Uygulamasının Sıçan Kalp Dokusunda Nesfatin-1 İmmünreaktivitesi Üzerine Etkileri
Tuncay KULOĞLU1, Gökhan ARTAŞ2
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Adriamisin, Kalp, Nesfatin-1, Adriamycin, Heart, Nesfatin-1
Özet
Amaç: Adriamisin birçok solid tümörün ve hematolojik malignitenin tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu bir kanser ilacıdır. Adriamisin kullanımının ana yan etkisinin kalp yetmezliği ve kardiyomyopati olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalar adriamisin kardiyotoksisitesinin patogenezinde oksidatif stresin önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Nesfatin-1 diyabet, obezite, anoreksia nervoza, psikiyatrik bozukluklar ve nörojenik hastalıklar ile yakından ilişki göstermektedir. Nesfatin-1'in miyokardiyal performansı direk olarak etkilediği ve kalp kasını iskemi reperfüzyon hasarından koruduğu bildirilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda erişkin Wistar albino erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney süresi olan 14 gün boyunca herhangi bir işlem yapılmadı. Adriamisin grubuna ise10 mg/kg/tek doz adriamisin intraperitoneal olarak verildi. Deney sonunda sıçanlar anestezi altında dekapite edilerek kalp dokuları çıkarıldı. Rutin protokoller ile dokular parafin bloklara gömüldü. Kesitlere Nesfatin-1 immünreaktivitesi için avidin-biotin-peroksidaz yöntemi uygulandı. Sitoplazmik immün boyanmanın yaygınlığı 0'dan +3'e kadar sayı ile semi-kantitatif olarak skorlandı.

Bulgular: Nesfatin-1 immünreaktivitesi, kontrol grubunda kalp dokusunda miyositlerde +3 yaygınlığında izlendi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında nesfatin-1 immünreaktivitesinde adriamisin grubunda miyositlerde belirgin bir azalma vardı ve +1 yaygınlığında tespit edildi.

Sonuç: Sıçan kalp dokusunda nesfatin-1 salınımın olduğu, deneysel adriamisin uygulanmasının sıçan kalp dokusunda nesaftin-1 immünreaktivitesini azalttığı, bunun da adriamisine bağlı miyosit hasarı ve/veya kaybına bağlı olabileceği kanaatindeyiz.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Adriamisin birçok solid tümörün ve hematolojik malignitenin tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu bir kanser ilacıdır1,2. Etkisini topoizomeraz II enzimini inhibe ederek gösterir3. Adriamisin kullanımının ana yan etkisinin kalp yetmezliği ve kardiyomyopati olduğu bilinmektedir4-6.

    Kardiyotoksisiteye neden olan adriamisinin tam mekanizması belirsizliğini sürdürmekte olup yapılan çalışmalar adriamisin kardiyotoksisitesinin patogenezinde oksidatif stresin önemli bir rol oynadığını göstermektedir7-9. Serbest oksijen radikallerinin üretimi veya oksidatif stres kardiyomyositlerde apoptozise, nekroza ve otofajiye yol açmaktadır10. Adriamisin, katalaz ve süper oksid dismutaz gibi antioksidan enzimlerin aktivitesini azaltarak myositlerin serbest oksijen radikallerine duyarlılığını arttırmaktadır11.

    Yeni tanımlanan anoreksijenik hormon olan nesfatin-1 diyabet, obezite, anoreksia nervoza, psikiyatrik bozukluklar ve nörojenik hastalıklar ile yakından ilişki göstermektedir12. Nesfatin-1 ilk kez 2006 yılında Oh-I ve ark. tarafından hipotalamusta tanımlanmış olup 82 amino asitten oluşmaktadır. Bu polipeptid öncülü olan nükleobindin2 (NUCB2) proteninin proteolizi ile oluşur ve ismini üçüncü ventriküle enjeksiyonundan sonra besin alımını azalttığı görülünce almıştır. NUCB2 üç polipeptide ayrılır: nesfatin-1, nesfatin-2 ve nesfatin-3. Anoreksijenik etki sadece nesfatin-1 için tanımlanmıştır13.

    Nesfatin-1’in sıçanlarda intravenöz enjeksiyonunun kan glukoz düzeylerini düşürerek antihiperglisemik etki gösterdiği bilinmektedir14. Ratlarda nesfatin-1’in beslenme alışkanlığı, besin alımı, vücut ağırlığı ve glukoz dengesinin düzenlemesinde etkili olduğu gösterilmiştir15. Beslenme ve enerji dengesi üzerindeki etkilerine ek olarak nesfatin-1 vasküler kontrole de katkıda bulunmaktadır. Santral nesfatin-1 ‘in hipertansiyondan sorumlu olan sinirsel ağı uyardığı gösterilmiştir16. Yapılan bir çalışmada kalbin kendisinin nesfatin-1 ve öncülü olan NUCB2 ürettiği gösterilmiştir17.

    Bu çalışmada amacımız adriamisinin sıçan kalp dokusunda nesfatin-1 immünreaktivitesi üzerine etkilerini araştırmaktır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Bu çalışma 02/08/2012 tarihli ve 2012/08 sayılı ve 82 nolu Fırat Üniversitesi etik kurul kararı ile onay alındıktan sonra gerçekleştirildi. Çalışmamızda erişkin Wistar albino erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney süresi olan 14 gün boyunca herhangi bir işlem yapılmadı. Adriamisin grubuna ise10 mg/kg/tek doz adriamisin intraperitoneal (ip) olarak verildi ve deney sonuna kadar herhangi bir işlem yapılmadı. Deney sonunda tüm gruplardaki sıçanlar ketamin (75mg/kg) + xylazine (10mg/kg) i.p uygulaması ile anestezi altında dekapite edilerek kalp dokuları çıkarıldı. Daha sonra dokular % 10’luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi, rutin histolojik takip serilerinden geçirilip parafin bloklara gömüldü. Parafin bloklardan 5-6 μm kalınlığında kesitler alındı.

    Elde edilen kesitler polilizinli lamlara alındı. Deparafinize edilen dokular dereceli alkol serilerinden geçirilip sitrat tampon solüsyonunda pH:6’da mikrodalga fırında (750W) 10 dakika kaynatıldı. Kaynatma sonrası oda ısısında yaklaşık 20 dakika soğutmak için bekletilen dokular PBS (Phosphate Buffered Saline, P4417, Sigma-Aldrich, USA) ile 3x5 dakika yıkandıktan sonra endojen peroksidaz aktivitesini önlemek için hidrojen peroksid blok solusyonu ile 5 dakika inkübe edildi (Hydrogen Peroxide Block , TA-125-HP, Lab Vision Corporation, USA). PBS ile 3x5 dakika yıkanan dokulara zemin boyasını engellemek için 5 dakika Ultra V Block (TA–125-UB, Lab Vision Corporation, USA) solüsyonu uygulandıktan sonra 1/200 oranında dilue edilen Nesfatin primary antibody (Rabbit Nesfatin-1 primary antibody, H-003-22, Phoenıx Pharmaceutıcals, Inc., California, USA) ile 60 dakika nemli ortamda oda ısısında inkübe edildi. Dokular, primer antikor uygulanmasından sonra PBS ile 3x5 dakika yıkandıktan sonra sekonder antikor (biotinylated Goat Anti-Poliyvalent (anti-mouse / rabbit IgG), TP–125-BN, Lab Vision Corporation, USA) ile 30 dakika nemli ortamda oda ısısında inkübe edildi. Dokular, sekonder antikor uygulanmasından sonra PBS ile 3x5 dakika yıkanıp Streptavidin Peroxidase (TS–125-HR, Lab Vision Corporation, USA) ile 30 dakika nemli ortamda oda ısısında inkübe edildikten sonra PBS içerisine alındı. Dokulara 3-amino-9-ethylcarbazole (AEC) Substrate + AEC Chromogen (AEC Substrate, TA-015 ve HAS, AEC Chromogen, TA-002-HAC, Lab Vision Corporation, USA) solusyonu damlatılıp ışık mikroskobunda görüntü sinyali alındıktan sonra eş zamanlı olarak PBS ile yıkamaya alındı. Mayer’s hematoksilen ile zıt boyaması yapılan dokular PBS ve distile sudan geçirilerek uygun kapatma solusyonu (Large Volume Vision Mount, TA-125-UG, Lab Vision Corporation, USA) ile kapatıldı. Hazırlanan preparatlar Olympus BX 50 mikroskobunda incelenerek değerlendirildi ve fotoğraflandı. Pozitif kontrol için beyin dokusu kullanıldı. Negatif kontrol için beyin dokusunda primer antikor yerine PBS damlatıldı.

    İmmünohistokimyasal boyanmanın değerlendirilmesinde boyanmanın yaygınlığı esas alındı. Sitoplazmik immün boyanmanın yaygınlığı 0’dan +3’e kadar sayı ile semi-kantitatif olarak skorlandı ( 0:Yok, +1:Az, +2:Orta, +3: Çok)

    Elde edilen veriler ortalama standart sapma olarak belirlendi. Tüm istatistiksel analizler SPSS version 21 programı kullanılarak yapıldı. Gruplar arası değerlendirme One-way ANOVA, grup içi değerlendirmede ise paired t testi kullanıldı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Nesfatin-1 immünreaktivitesi, kontrol grubunda kalp dokusunda miyositlerde +3 yaygınlığında izlendi (Şekil 1). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında nesfatin-1 immünreaktivitesinde adriamisin grubu kalp dokusunda miyositlerde belirgin bir azalma vardı ve +1 yaygınlığında tespit edildi (Şekil 2). Pozitif kontrolde sıçan beyin dokusu kullanıldı. (Şekil 3). Negatif kontrolde nesfatin-1 immünreaktivitesi izlenmedi (Şekil 4) (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: Kontrol grubuna ait kalp dokusunda nesfatin-1immünreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: Adriamisin grubuna ait kalpdokusunda azalmış nesfatin-1immünreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: Nesfatin-1 pozitif kontrol. Beyin dokusunda nesfatin-1immünreaktivitesi (→).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: Nesfatin-1negatif kontrol. Beyin dokusu boyanma izlenmedi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Nesfatin immunreaktivitesi

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Antitümör antibiyotiklerden olan adriamisin ve diğer antrasiklinler 1960’ larda keşfedilmiş bir gurup glikozidik antibiyotiklerdir18. Adriamisin kullanımının ana yan etkisinin kalp yetmezliği ve kardiyomyopati olduğu bilinmektedir5. Antrasiklin antibiyotiklerinin kardiyotoksik etkisini açıklamak için birkaç mekanizma tanımlanmıştır. En önemli ve olası gibi görünen mekanizma; kardiyomiyositlerde apoptozisin uyarılması ve kalp kasında adriamisin tarafından oksidatif stresin oluşturulması üzerine kurulmuştur19. Çünkü kardiyak miyositlerdeki antioksidanlar, mitokondriyal harabiyetler ve lipit peroksidasyonuna neden olan reaktif oksijen türlerinden korunmak için yetersizdir20.

    Adriamisinin indirgenmesi sonucu çeşitli serbest radikaller oluşabilir. Bu radikaller, DNA kırıklarına, lipit peroksidasyonuna, proteinlerin ve DNA’nın alkolasyonuna sebep olur21. Antrasiklinlerin DNA fonksiyonlarını inhibe etmeleri sadece araya girerek değil, tek bağlı kesikler ve DNA’nın bunu izleyen kırılmaları ile de gerçekleşir. DNA molekülüne yakın süperoksit gibi reaktif serbest radikallerin oluşması da bu tür hasardan sorumlu tutulabilir22

    Antrasiklinler, kinon ve hidrokinon türevi ilaçlar hem peroksitleri hem de serbest radikalleri harekete geçirecek potansiyele sahiptir. Adriamisin toksisitesinde serbest radikal oluşumunun rolü konusu, aktif bir araştırma konusudur23. Serbest oksijen radikallerine (SOR) karşı hücrenin savunma mekanizması; glutatyon peroksidaz (GSH-Px), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), redükte gulutatyon (GSH) enzimleri ve E vitamininden oluşmaktadır24.

    Kardiyomiyositlerin doğal antioksidan enzimler olan CAT ve SOD içeriklerinin düşük olması nedeniyle miyokardın serbest oksijen radikallerinin etkisine oldukça hassas olduğu da saptanmıştır. Katalaz, SOD ve GSH-Px aktiviteleri kalpte karaciğere oranla daha düşük bulunmuş, adriamisine bağlı serbest radikal etkinin neden sadece kardiyak dokuda olduğu, serbest radikallerde artma yanında; endojen antioksidan enzim aktivitelerindeki düşüklükle de izah edilmiştir25.

    İlk kez beyinde tanımlanmış olan nesfatin-1’in daha sonra gastrik mukoza26 , pankreas27, adipositler28, gonadlar29, kan30 ve kalp17 gibi doku ve organlarda yüksek düzeyde tespit edildiği gösterilmiştir. Nesfatin-1 kan beyin bariyerini iki yönlü olarak geçer31. Bu bilgi de periferik kaynaklı bu peptidin beyni etkileyebileceğini ya da santral nesfatin-1 düzeyinin periferik etki gösterebileceğini düşündürmektedir.32.

    Yapılan diğer bir çalışmada kalbin kendisinin nesfatin-1 ve öncülü olan NUCB2 ürettiği gösterilmiştir. Aynı çalışmada nesfatin-1’in miyokardiyal performansı direk olarak etkilediği ve kalp kasını iskemi reperfüzyon hasarından koruduğu bildirilmiştir17. Hongyan ve ark. yaptıkları çalışmada akut miyokard infarktüslü hastalarda serum nesfatin-1 düzeyinin düşük olduğunu bildirmişlerdir12.

    Nesfatin-1 arkuat, paraventriküler ve supraoptik nükleuslarda pro-opiomelanokortin/Kokain, amfetamin duyarlı transkript, oksitosin ve vazopressin ile birlikte salınım gösterir. Bu bilgi bize birden çok peptidin birbirleri ile korele olduklarını göstermektedir. NUCB2 geni beslenme durumu ile anlamlı bir ilişki gösterir ki bu da nesfatin-1’in enerji dengesinde rolü olduğunu düşündürmektedir26.

    Enerji metabolizmasında etkili olan ve anoreksijenik etkili bir hormon olduğu bilinen nesfatin-1’in NF-kB-bağımlı inflamatuar yanıtı ve kaspas-3 aracılı nöronal hücre apoptozisini inhibe edebileceği bildirilmiştir33. Ayrıca bu peptidin nöropeptid Y/Agouti-bağımlı peptid (NPY/AgRP) nöronlarda hiperpolarizasyon oluşturmak üzere ATP duyarlı potasyum kanallarını etkilediği görülmektedir34.Yapılan bir çalışmada sistemik uygulanan tek doz nesfatinin subaraknoid kanamada antiinflamatuar ve antiapoptotik etki gösterdiği bildirilmiştir35.

    Çalışmamızda adriamisin uygulanan grupta nesfatin-1 salınımı azalmıştı. Kalp kasındaki salınımını bilinmekte olan nesfatin-1 salınımındaki bu azalmanın nedeninin adriamisinin oluşturduğu miyosit hasarı/kaybına bağlı olduğunu düşünmekteyiz.

    Serbest oksijen radikallerinin üretimi veya oksidatif stres kardiyomyositlerde apoptozise, nekroza ve otofajite yol açmaktadır10. İnsanlarda, tavşanlarda, farelerde ve sıçanlarda adriamisinin neden olduğu iki ana tip histopatolojik değişiklik rapor edilmiştir36. Histopatolojik hasarın birinci tipi daha çok insanlarda kısmi olarak karakterize edilen ve gösterilen miyositlerdeki total kayıplardır. Adriamisinin toksik etkilerinden dolayı miyositlerde kayıp olsa bile adriamisin ile işlem görmüş hücrelerin çekirdeklerinde, mitokondri ve Z çizgileri doğal görünümlerini korumaktadır. İkinci tip hasarı ise miyositlerin vakuoler dejenerasyonuna neden olan sarkotübüler sistemdeki şişme temsil etmektedir. Sarkoplazmik retikulum membranlarında peroksidatif hasara neden olan adriamisinin, bu şişkinliklerin sebebi olduğu varsayılmaktadır37.

    Sonuç olarak; sıçan kalp dokusunda nesfatin-1 salınımın olduğu, deneysel adriamisin uygulanmasının sıçan kalp dokusunda nesaftin-1 immünreaktivitesini azalttığı, bunun da adriamisine bağlı miyosit hasarı ve/veya kaybına bağlı olabileceği kanaatindeyiz.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Cui J, Li C, Guo W, et al. Direct comparison of two pegylated liposomal doxorubicin formulations: is AUC predictive for toxicity and efficacy. J Control Release 2007; 118: 204-15.

    2) Yen HC, Oberley TD, Vichitbandha S, Ho YS, St Clair DK. The protective role of manganese superoxide dismutase against adriamycin-induced acute cardiac toxicity in transgenic mice. J Clin Invest 1996; 98: 1253-60.

    3) Quiles JL, Huertas JR, Battino M, Mataix J, Ramırez-Tortosa MC. Antioxidant nutrients and adriamycin toxicity. Toxicology 2002; 180: 79-95.

    4) Drummond DC, Meyer O, Hong K, Kirpotin DB, Papahadjopoulos D. Optimizing liposomes for delivery of chemotherapeutic agents to solid tumors. Pharmacol Rev 1999; 51: 691–743.

    5) Minotti G, Menna P, Salvatorelli E, Cairo G, Gianni L. Anthracy-clines: molecular advances and pharmacologic developments in antitumor activity and cardiotoxicity. Pharmacol Rev 2004; 56: 185-229.

    6) Wang G, Zhang J, Liu L, Sharma S, Dong Q. Quercetin potentiates doxorubicin mediated antitumor effects against liver cancer through p53/Bcl-xl. PLoS ONE 2012; 7: 5176.

    7) Kumar D, Kirshenbaum LA, Li T, Danelisen I, Singal PK. Apoptosis in adriamycin cardiomyopathy and its modulation by probucol. Antioxid Redox Signal 2001; 3: 135-45.

    8) Olson RD, Mushlin PS. Doxorubicin cardiotoxicity, analysis of prevailing hypothesis. FASEB J 1990; 4: 3076-86.

    9) Rabelo E, DE Angelis K, Bock P, et al. Baroreflex sensitivity and oxidative stres in adriamycin induced heart failure. Hypertension 2001; 38: 576-80.

    10) Zhang YW, Shi J, Li YJ, Wei L. Cardiomyocyte death in doxorubicin-induced cardiotoxicity. Arch Immunol Ther Exp (Warsz) 2009; 57: 435-45.

    11) Mantawy EM, El-Bakly WM, Esmat A, Badr AM, El-Demerdash E. Chrysin alleviates acute doxorubicin cardiotoxicity in rats via suppression of oxidative stress, inflammation and apoptosis. Eur J Pharmacol 2014; 728: 107-18. 12. Dai H, Li X, He T, et al. Decreased plasma nesfatin-1 levels in patients with acute myocardial infarction. Peptides 2013; 46: 167-71.

    13) Oh-I S, Shimizu H, Satoh T, et al. Identification of nesfatin-1 as a satiety molecule in the hypothalamus. Nature 2006; 443: 709-12.

    14) Su Y, Zhang J, Tang Y, Bi F, Liu JN. The novel function of nesfatin-1: anti-hyperglycemia. Biochem Biophys Res Commun 2010; 391: 1039-42.

    15) Elmquist JK, Coppari R, Balthasar N, Ichinose M, Lowell BB. Identifying hypothalamic pathways controlling food intake, body weight, and glucose homeostasis. J Comp Neurol 2005; 493: 63-71.

    16) Mimee A, Smith PM, Ferguson AV. Nesfatin-1 influences the excitability of neurons in the nucleus of the solitary tract and regulates cardiovascular function. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2012; 302: 1297-304. 17. Angelone T, Filice E, Pasqua T, et al. Nesfatin-1 as a novel cardiac peptide: identification, functional characterization, and protection against ischemia/reperfusion injury. Cell Mol Life Sci 2013; 7: 495-509.

    18) Liu X. Protection of Pifithrin-α and Melatonin Against Doxorubicin-Induced ,Cardiotoxicity, Doctor’s Degree Thesis, East Tennessee State University Biomedical Science, United States 2003.

    19) Childs AC, Phaneuf SL, Dirks AJ, Phillips T, Leeuweburgh C. Doxorubicin treatment in vivo causes cytochrome C release and cardiomyocyte apoptosis, as well as increased mitochondrial efficiency, superoxide dismutase activity, and Bcl-2:Bax ratio. Cancer Res 2002; 62: 4592-8.

    20) Seifert CF, Nesser ME, Thompson DF. Dexrazoxane in the prevention of doxorubicin induced cardiotoxicity. Ann Pharmacother 1994; 28: 1063-72.

    21) Chachoua A, Hoschster H, Muggia FM. Doxorubicin. In Droz JP, Cvitkovic E, Armand JP, and Khoury S. (eds), Handbook of Chemotherapy in Clinical Oncology. Rhöne-Poulenc, Houston, 1988; 125-7.

    22) Tritton TR. Cell surface actions of adriamycin. Pharmac Ther 1991; 49: 293-309.

    23) Cummings J, Anderson L, Willmott N, Smyth JF. The molecular pharmacology of doxorubicin in vivo. Eur J Cancer 1991; 27: 532–5.

    24) Halliwell B. Free radicals and antioxidants: updating a personal view. Nutr Rev 2012; 70: 257-65.

    25) Myers C. The role of iron in doxorubicin-induced cardiomyopathy. Semin Oncol1998; 25: 10-4.

    26) Stengel A, Goebel M, Yakubov I, et al. Identification and characterization of nesfatin-1 immunoreactivity in endocrine celltypes of the rat gastric oxyntic mucosa. Endocrinology 2009; 150: 232-8.

    27) Gonzalez R, Tiwari A, Unniappan S. Pancreatic cells colocalize insulin and pronesfatin immunoreactivity in rodents. Biochem Biophys Res Commun 2009; 381: 643-8.

    28) Ramanjaneya M, Chen J, Brown JE, et al. Identification of nesfatin-1 in human and murine adipose tissue: a novel depot-specific adipokine with increased levels in obesity. Endocrinology 2010; 151: 3169-80.

    29) Garcia-Galiano D, Pineda R, Ilhan T, et al. Cellular distribution, regulated expression, and functional role of the anorexigenic peptide, NUCB2/nesfatin-1, in the testis. Endocrinology 2012; 153: 1959-71.

    30) Tsuchiya T, Shimizu H, Yamada M, et al. Fasting concentrations of Nesfatin-1 are negatively correlated with body mass index in non obese males. Clin Endocrinol (Oxf). 2010; 73: 484-90.

    31) Price TO, Samson WK, Niehoff ML, Banks WA. Permeability of the blood-brain barrier to a novel satiety molecule nesfatin-1. Peptides 2007; 28: 2372–81.

    32) Brailoiu GC, Dun SL, Brailoiu E, et al. Nesfatin-1: distribution and interaction with a G protein-coupled receptor in the rat brain. Endocrinology 2007; 148: 5088-94. 33. Tang CH, Fu XJ, Xu XL, Wei XJ, Pan HS. The anti-inflammatory and anti-apoptotic effects of nesfatin-1 in the traumatic rat brain. Peptides 2012; 36: 39-45.

    34) Pałasz A, Krzystanek M, Worthington J, et al. Nesfatin-1, a unique regulatory neuropeptide of the brain. Neuropeptides 2012; 46: 105-12.

    35) Özsavci D, Ersahin M, Sener A, et al. The novel function of nesfatin-1 as an anti-inflammatory and antiapoptotic peptide in subarachnoid hemorrhage-induced oxidative brain damage in rats. Neurosurgery 2011; 68: 1699-708.

    36) Danelisen I. Metabolism of Retinol in Adriamycin-Induced Cardiomyopathy. Master’s Degree Thesis, University of Manitoba, Department of Physiology Faculty of Medicine, Canada, 2000.

    37) Singal PK, Deally CM, Weinberg LE. Subcellular effects of adriamycin in the heart: a concise review. J Mol Cell Cardiol 1987; 19: 817-28.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]