[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2015, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa(lar) 110-112
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Göğüs Duvarında Osteokondrom; 11 Olgu
Menduh ORUÇ, Fatih METEROĞLU, Ahmet ERBEY, Atalay ŞAHİN, Serdar ONAT, Refik ÜLKÜ
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Osteokondrom, Kaburga, Prostetik, Osteochondroma, Rib, Prostetic
Özet
Amaç: Cerrahi olarak tedavi ettiğimiz göğüs duvarında osteokondromlu vakaların değerlendirilmesini amaçladık.

Gereç ve Yöntem: 2010-2014 yılları arasında göğüs duvarı kitlesi olup osteokondrom tanısı alan hastaların cinsiyet, yaş, klinik muayene, radyolojik grafikleri ve cerrahi sonuçlarını retrospektif olarak inceledik. Total eksizyon sonrası oluşan boşluğu primer olarak kapatmak için prostetik materyal kullanıldı.

Bulgular: Sekizi erkek, üçü kadın olan 11 hastanın yaş ortalaması 27.4 idi. Ameliyat sonrası takip süremiz ortalama 3 yıl idi. Olguların yakınma süresi ortalama 3 ay idi. Hastaların çoğunluğunda yavaş ve ağrısız şişkinlik şikâyeti vardı. Dört hastada basmakla hassasiyet mevcuttu. On hastanın lezyonu kaburgalarla sınırlıyken bir hastamızın lezyonu skapulada yerleşmişti. Dört hastanın lezyonu ikiden fazla kaburgayı tutmuştu.

Sonuç: Osteokondromların maligniteye dönüşme potansiyelleri vardır. Bunları kondro sarkomdan ayırmak bazen zor olabilir. Bu yüzden kostakartilajından kaynaklanan tümörler erkenden cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Osteokondrom (OK) genel pulasyonun %3 ünde görülür. Tüm kemik tümörlerinin %10-15 inde ve benign kemik tümörlerinin %30 undan fazlasını oluştururlar. Uzun kemikler dışında nadir görülür. Kaburga lokalizasyonlardaki osteokondromlar ağrı kliniği ile karşımıza çıkabilmektedir. Kaburga OK % 1 den az görülür. OK genellikle uzun kemiklerin metafiz bölgelerinde (kartilaj kısmında) meydana gelir. Kaburga lezyonlarının %1 in den azı OK dur. Genellikle çocuklarda veya ergenlerde görülür. Yaşlılarda ise nadir görülür1,2. Göğüs duvarı tümörleri yüzeysel, derin yumuşak dokulardan, kemik ve kıkırdak yapılardan köken alabilir. Göğüs duvarının kıkırdak kökenli benign tümörleri kondromlar, osteokondromlar ve kondoromiksoidfibromalardır3. Bu çalışmanın amacı; Göğüs duvarında osteokondrom tanısı konmuş ve cerrahi olarak tedavi edilmiş vakaların retrospektif olarak incelenmesidir.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Kliniğimizde 2010-2014 yılları arasında OK tanılı 11 hasta etik kurul onayı alınarak retrospektif olarak incelendi. Göğüs duvarında şişlik şikâyeti ile gelen hastaların tümüne öncelikli olarak posterior-anterior akciğer grafisi çekildi. Ayrıca tanıyı teyit için bilgisayarlı toraks tomografisi (BT) çekildi. Biyopsi ile tanı konulmadan önce iki hastamızın bilgisayarlı toraks tomografilerinde diyaframdan net ayırım için akciğer manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapıldı. Radyolojik olarak kitle tespit edilen hastalara operasyon hazırlığı yapıldı. Tüm hastalara transtorasik ince iğne biyopsisi ya da insizyonel biyopsi yapıldı. Biyopsi tanısı OK olarak gelen hastalara operasyon hazırlığı yapıldı. Tüm hastalarda kitlenin seviyesine göre torakotomi yapıldı. Olguların özgeçmişleri, yaş, cinsiyet, tümörün yerleşim yeri, yakınma süresi, ağrı, yapılan tedavi, patolojik tanı, takip süresi, nüks gibi parametreleri incelendi.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Hastaların 8'i erkek ve 3'ü kadın olup yaş ortalaması 27.4 yıl idi. Hastalarımızın 7'si (%63) şişkinlik şikâyeti, 2'sinde (%18.1) hareketle ağrı şikâyeti, 4 (%36.3) hastamız asemptomatik olarak değerlendirildi (Tablo 1). On hastanın lezyonu kaburgalarla sınırlıyken bir hastamızın lezyonu skapulada idi. Dört hastamızın BT'de akciğer parankimine, diyafragmaya ve perikarda bası mevcuttu. Diğer hastalarımızın BT'lerinde düzgün sınırlı kapsüllü lezyon mevcuttu. Bir hastamızda BT'de skapula da kostal yüzeyde şapka görüntüsü veren ekzositozla uyumlu görünüm mevcuttu. Operasyon öncesi preoperatif olarak insizyonel biyopsi yapıldı. Sadece skapuladaki lezyondan biyopsi alınmadı. Patolojileri OK geldi. İleri yaşı olan, kitlesi giderek büyüyen ve ağrısı olan bir hastanın sol 7, 8, 9, 10 nolu kaburgaları torakotomi yapılarak kitle ile birlikte çıkarıldı (Resim 1). Yaklaşık 12x12 cm'lik göğüs duvarı defekti oluştu. Toraks duvarındaki defekti prostetik materyal ile kapatıldı (Resim 2). Bir diğer hastanın sol taraf 9-10-11 nolu kaburgaları torakotomi yapılarak total çıkarıldı, oluşan 8x7 cm'lik defekt prostetik materyal ile kapatıldı. Başka bir hastanın 6-7-8 nolu kaburgası aynı şekilde çıkarıldı. Bu hastada da prostetik greft uygulandı (Tablo 2). Hastalarımızın toraks duvarı defektine mersilen-mesh arasına metil metakrilatlı sandviç greft uygulanarak rekonstrüksiyon yapıldı. Hastalardan birinin kitlesi sağ skapulada idi. Diğer hastaların cerrahi sonrası oluşan defekti küçük olduğu veya skapulanın altında olduğundan dolayı prostetik materyale gerek duyulmadı. Postoperatif bir hastada enfeksiyon nedeniyle medikal tedavi yapıldı, yara yerinden kültür alındı. Kültürde üreme olmadı, günlük pansumanlarla takip edildi. Prostetik materyal çıkarılmasına gerek kalmadı. Bu hastamız 21 gün hastanede yatarken, diğer hastalarımız ortalama 8 gün sonra taburcu edildiler. Ortalama ameliyat sonrası takip süremiz 3 yıl idi. Postoperatif hastaların takibinde greft uyguladığımız hastalarımız önceleri 3 ay ara ile takibe geldiler, herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi üzerine hastalar altı ay ve bir yıllık kontrollere çağrıldılar. Greft uygulamadığımız hastalarımız yıllık kontrollere çağrıldılar.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Semptomlar


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Preoperatif bilgisayarlı toraks tomografi görüntüsü


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Postoperatif bilgisayarlı toraks tomografi görüntüsü


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Hastaların cinsiyeti, yaşı, lezyonun lokalizasyonu

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    OK sık görülen iyi huylu kemik tümörüdür. Soliter OK genellikle femur, humerus, tibia gibi kemiklerin metafizer bölgelerinde oluşur. Diğer kemiklerde ise nadir görülür1,2. Klinik olarak ağrısızdır. Semptomatik olgularda palpe edilebilen kitle yanında ağrı ve bazen komşu sinir basısına bağlı nörolojik bulgular görülmektedir. Uzun kemikler dışındaki nadir görülen kaburga gibi lokalizasyonlardaki OK lar ağrı kliniği ile karşımıza çıkabilmektedir4. Çalışmamızda 10 hastamızın kaburgalarda OK görülürken bir hastamızda skapulada görüldü. Yedi hastanın birden fazla kaburgasında kitle mevcutken, üç hastanın tek kaburgasında lezyon vardı.

    Genellikle OK asemptomatik olarak bilinmesine karşın kemik kırıkları, iskelet deformitesi, eklem problemleri ile birlikte görülebilir. OK da vasküler komplikasyonlar (psödo anevrizmalar, venöz arter trombozları) ve nörolojik problemler (spinalkord basısı) görülebilir1,2. Kaburgalardaki OK lar genelde kostokondral bileşkede görülür ve ciddi göğüs ağrısı, pnomotoraks, torasik outlet sendromu, ampiyem, hemotoraks, diyafragma laserasyonu ve rüptürüne neden olabilirler4. Ayrıca kemoterapi, radyoterapi ve kemik iliği nakli sonrasında da OK görülebileceği bildirilmektedir5. Çalışmamızda mevcut komplikasyonlar görülmedi. Ancak kitlenin büyüklüğü dolayısı ile nefes darlığı, karın ağrısı ve dispeptik şikâyetleri diyafragmaya bası sonucuna bağladık. Bir hastamızda skapulada 4 ay devam eden hareket ile şiddetlenen şiddetli sırt ağrısı mevcuttu.

    Her OK kıkırdak bir yapı ile kaplıdır. Uzun kemikte büyüme plağına yakın, dış tarafa doğru büyür. Matriksinde normalde trabeküler kemik mevcuttur4,6. Radyolojik olarak ana kemik ile bağlantılı kitle tespit edilir. Akciğer röntgeni gerçek lokalizasyonu belirlemede yetersizdir. BT ve MR ile yerleşim, komşu dokularla ilişkisi ve morfolojisi daha net belirlenir7. Çalışmamızda akciğer grafisi ile kitlenin görünümü tespit edildi. Ancak kas, batın organları ve diyaframla ilişkisi net olarak tespit edemedik. Bundan dolayı hastalarımıza BT çekildi. Bazı hastalarımızın diyaframa ve büyük damarlarla ilişkisinin ayırımı için toraks manyetik rezonans görüntüleme çekildi.

    Neoplastik sebeplerle yapılan göğüs duvarı rezeksiyonu ve rekonstrüksiyonunda, tümöral dokunun tam olarak çıkarılması ve uygun materyal seçimiyle yapılan rekonstrüksiyon, başarılı bir sonuç için temel ilkeleri oluşturmaktadır8.

    Toraks duvarı defektlerinde rekonstrüksiyonun amacı toraks duvarının stabilitesi korumak, paradoksal solunumu engellemek ve fizyolojik solunumun sağlanmasına yardımcı olmaktır. Ayrıca intratorasik organları dış etkenlerden korumak ve kozmetik olarak dış görünümün düzeltilmesi sağlamaktır. Özellikle anterior ve anterolateral 3.-7. kaburgaların cerrahi olarak alınmasından sonra 5 cm. nin üzerindeki geniş toraks duvarı defektlerinde paradoks solunum daha kolay gelişmektedir. Toraks duvarı posteriorunda ise skapula altındaki toraks duvarı rezeksiyonlarında oluşan defektlerde, skapula destek görevi gördüğünden paradoks solunum görülmez. Paravertebral bölgedeki defektlerde de, bu bölgedeki kas grupları paradoks solunumu engellediği için prostetik greft gerekmeyebilir9. Çalışmamızda 4 hastanın toraks duvarı defekti 5-10 cm arasında idi. Malignite potansiyelinden dolayı kitle tamamen çıkartıldı. Mersilen mesh + metilmetakrilat infeksiyonlara dirençli ve radyolüsent yapıda olduğundan dolayı tercih ettik10. Mersilen meshin yumuşaklığı, kolay şekil verilebilmesi, ısıya ve gerginliğe dayanıklılığı nedeniyle kullanılabilir. Sandviç greft oluşturulurken mersilen mesh yara iyileşmesi sırasında oldukça az doku reaksiyonu vermektedir11. Bu yüzden rekonstrüksiyon yaptığımız hastalara mersilen mehs+metil metakrilat tercih ettik, postoperatif 4. yılında hiçbir hastamızda komplikasyon gelişmedi.

    Yaşlılardaki OK ların malignte potansiyelleri vardır, OK un kondro sarkomdan ayırmak bazen zor olabilir, eğer hastaların pre-medikasyonları normal ise kaburga kartilajından kaynaklanan tümörler erkenden rezeke edilmelidir12.

    Sonuç olarak OK lar malignite potansiyeli taşıyabilir, dev boyutlara ulaşabilir ve komşu organlara bası yapabilirler. Bunun için OK ların total olarak çıkartılmaları gerekir. Oluşan toraks duvarı defektinin paradoks solunuma neden olmaması için uygun prostetik materyalin kullanılması gerekir. Kullanılan bu greftlerin yara iyileşmesi kolaylaştırılması, sonradan enfeksiyon gelişmemesi, normal doku ile uyumlu olması ve ağrı yapmaması öncelikli olmalıdır

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Kitsoulis P, Galani V, Stefanaki K, et al. Osteochondromas: review of theclinical, radiologic a land pathological features. In Vivo 2008; 22: 633.

    2) Mavrogenis AF, Papagelopoulos PJ, Soucacos PN. Skeletal osteochondromasre visited. Orthopedics 2008; 31: 10.

    3) Bertoni F, Bacchini P. Classification of bone tumors. Eur J Radiology 1998; 27: 74-6.

    4) Jin W, Hyun SY, Ryoo E, et al. Costalosteochondroma presenting as hemo-thorax and diaphragmatic laceration. Pediatr Radiol 2005; 35: 706-9.

    5) Poustchi-Amin M, Leonidas JC, Elkowitz SS. Simultaneous occurence of osteosarcoma and osteochondroma following treatment of neuroblastoma with chemotherapy, radiotherapy, and bone marrow transplantation. Pediatr Radiol 1996; 26: 155-7.

    6) Demircan S, Kurul İC, Yorgancılar CD ve ark. Kosta kökenli osteokondrom olgusu. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg 2008; 16: 131-2.

    7) Aithal VK, Bhaskaranand K. Osteochondroma of the first rib presenting as a prominent clavicle. A report of 2 cases. Int Orthop 1999; 23: 66-7.

    8) Lardinois D, Muller M, Furrer M, et al. Functional assesment of chest wall in tegrity after methyl methacrylatere construction. Ann Thorac Surg 2000; 69: 919-23.

    9) Akay H, Cangir AK, Kutlay, et al. Surgical treatment of peripheral lung cancer adherent to the parietal pleura. Eur J Cardiothorac Surg 2002; 22: 615-20.

    10) Puma F, Ragusa M. Chest Wall stabilization with syntheticre absorbable material. Ann Thorac Surg 1992; 53: 408-11.

    11) El-Toukhy E, Salaem M, El-Shewy T, et al. Mersilene mesh sling as an alternative to autogenous fascia lata in the management of ptosis. Eye 2001; 15: 178-82.

    12) Kikuchi R, Mino N, Matsukura T, Hirai T. Resected osteochondroma of therib in an elderly patient. Gen Thorac Cardiovasc Surg 2010; 58: 588–91.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]