[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2015, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa(lar) 113-115
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Nörofibromatozis Tip 1 ve Malign Periferik Sinir Kılıfı Tümörü
Emrah AYTAÇ, Ayşegül AKYÜZ, Ceyla ATAÇ UÇAR, Cemile Sencer DEMİRCAN, Yonca TOPAL, Tahir Kurtuluş YOLDAŞ
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Nörofibromatozis tip 1, Malign periferik sinir kılıfı tümörü, Manyetik rezonans görüntüleme, Neurofibromatosis type 1, Malignant peripheral nerve sheath tumor, Magnetic resonance imaging
Özet
Ülkemizde nadir gözlenen bir hastalık olan nörofibromatozis (NF), deri, sinir sistemi ya da her ikisini birden tutan, genetik geçişli nörokutanöz heterojen bir hastalıktır. NF tip 1, 2500-3000 doğumda bir izlenir ve bu hastalıktan 17q11.2 genindeki defekt sorumlu tutulmuştur. Kardinal bulguları; nörofibromlar, ‘cafe au lait' lekeleri, aksiller-inguinal çillenme ve iris hamartomlarıdır (Lisch nodülleri). 22 yaşındaki kadın hastamız radiküler ağrı nedeniyle araştırılırken nörofibromlar, cafe au lait lekeleri, lisch nodülleri ile beraber sinir sisteminde sol sakroiliak bölgede malign periferik sinir kılıfı tümörü (MPSKT) saptandı. Bu bulgular eşliğinde nadir görülen NF1 ve MPSKT birlikteliği incelenmiştir. Sonuç olarak radiküler ağrı şikayeti ile başvuran nörofibromatozisli hastalarda semptomlar iyi değerlendirilmeli altta yatan malignite olasılığı düşünülüp gerekli görüntüleme yöntemleri planlanmalıdır.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Nörofibromatozis (NF), sinir sisteminin çeşitli kısımlarında veya vücudun herhangi bir yerinde tümör gelişmesine zemin hazırlayabilen ve bunun yanı sıra kemik ve cilt gibi dokuları da etkileyebilen kalıtsal hastalıklardır1. NF1 1882'de tıp literatüründe ilk defa Friedrich von Recklinghausen tarafından tanımlanmış ve yıllarca bu isimle anılmıştır. Fakomatozlar olarak anılan bir grup hastalık içinde yer alır. NF1'de deride doğumda da görülebilen sütlü kahve renkli lekeler bulunur2. NF deri ve sinir sistemini birlikte etkileyen hastalıklar arasında en yaygın görülendir3. malign periferik sinir kılıfı tümörü MPSKT insidansı, nörofibromatozis tip 1 (NF1)'li hastalarda %2 ile %5 arasında tahmin edilmektedir. Bu insidans normal popülasyonda %0.0001'dir. MPSKT erişkin NF1'li hastalarda görülen en önemli ölüm nedenidir4,5. NF1 tanısı önceden bilinmeyen 22 yaşındaki kadın hasta tıbbi tedaviye cevap vermeyen ve giderek artan bel ağrısı nedeni ile araştırıldı. Yapılan incelemeler sonucunda NF1 ve MPSKT saptanan hasta özellikleri ile değerlendirildi.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    Yirmi iki yaşında kadın hasta altı aydır olan bel ağrısı şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. Vücüdunda yaygın nodüler lezyonları ve sütlü kahverengindeki makülleri vardı, lezyonlar ağrısız ve gittikçe artan özellikteydi. Sistemik muayenesinde skolyoz (Resim 1) orbital değerlendirmesinde sağda pigmente iris nevüs (lisch nodülü) görüldü. Dermatolojik incelemesinde boyundan başlayan özellikle gövdede belirginleşen çapları 0.5-5 cm arasında değişen saplı/sapsız ve yumuşak natürde lezyonlar saptandı. Aynı zamanda vücudun çeşitli yerlerinde sütlü kahverenginde maküler lezyon izlendi, soy geçmişinde babasında da aynı nodüllerden mevcuttu (Resim 2). Çekilen sakroiliak manyetik rezonans görüntülemede pelviste sol adneksiyal lojda T1A görüntülerde hipointens, T2A görüntülerde heterojen hipo-hiperintens olarak izlenen post kontrast görüntülerde belirgin heterojen kontrast tutulumu gösteren içerisinde kistik-nekroz alanlar bulunan yaklaşık 49*48mm boyutlarında solid kitle lezyonu izlendi (Resim 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Torokolomber skloyoz.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Ön kol dorsal kesimde nodüler lezyon.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 3: Sol sakroiliak bölgede solid kitle.

    Hasta nöroşirurji bölümüne konsülte edilerek total kitle eksizyonu yapıldı. Kitlenin sakral sinir bölgesinden köken aldığı görüldü. Yapılan biyopsi de hiperkromatik, fuziform şekilli nükleuslara sahip uzantılı stoplazmalı atipik hücrelerin demetler, yer yer de whorl yapıları oluşturdukları izlendi. Geniş alanda koagülasyon nekrozu vardı. Tümör hücrelerinde belirgin pleomorfizm ve arada çok sayıda mitoz dikkati çekmiştir. Uygulanan immünohistokimyasal çalışmada; S-100 ile pozitif (+), vimentin ile pozitif (+), tip4 kollajen ile pozitif (+), laminin ile pozitif (+), NSE ile pozitif (+), kalponin ile pozitif (+), p53 ile fokal pozitif (+), Bcl-2 ile fokal pozitif (+) boyanma izlemiştir. CD117, Pan CK, desmin, CD99, calretinin, SMA, CD68, NF ve CD 34 ile boyanma izlenmedi (Resim 4) ve malign periferik sinir kılıfı tümörü olduğu saptandı, sonrasında hastaya kemoterapi ve radyoterapi planlandı.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 4a-b: Tümor hücresinde çok sayıda mitoz ve belirgin pleomorfizim

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Nörofibromatozis tip1 olgularının %30-50 si spontan mutasyon sonucu gelişir. Geri kalanı otozomal dominant şeklinde geçiş gösterir. NF tip1 de anormal gen 17. kromozomun kısa kolunda lokalizedir6,7.

    Nörofibromatozis tip 1ciltte çok sayıda cafe au lait lekeleri, aksiler inguinal çillenmeler, pleksiform nörofibromlar, iriste lisch nodülleri, beyin ve omurilikte tümörler, kemik anomalileri ile kendini gösterir3. Cafe au lait lekeleri en erken ve sürekli belirtilerdir. Nörofibromlar sıklıkla 10 yaşından sonra ve gövdede belirir. Pleksiform nörofibromlar ise sıklıkla yüz bölgesinde belirir, yerleşimlerine göre kutanöz, subkutanöz, nodüler ve diffüz pleksiform olmak üzere 4 tip nörofibrom tanımlanmıştır3,8,9.

    Lisch nodülleri olarak adlandırılan irisin pigmente hamartomları en sık göz bulgusudur. Sıklıkla 6 yaşından sonra görülmektedir. NF1 de lisch nodülleri 6 yaşın civarında %10, 30 yaşın civarında % 50, 60 yaş civarında ise % 100 oranında görülür9-11.

    Nörofibromatozis tip 1'in klinik karakteristiklerinden biri de benign ve malign tümörlerin oranının artmış olmasıdır12. NF tip1 de spinal tümörler hastaların yaklaşık %2 kadarında nörolojik semptomlara neden olurlar8. MPSKT insidansı, normal popülasyonda %0.0001 iken NF1'li hastalarda %2 ile %5 arasında tahmin edilmektedir12. Sporadik olgularda her iki cinste eşit oranda görülür, NF-1 olgularında ise erkeklerde daha çoktur. Bu tümörler genel popülasyonda 4. dekad civarında görülürken, NF1'li hastalarda daha erken, 3. dekad civarında görülür12. MPSK tümörü erişkin hastalarda ölüme neden olan önemli bir komplikasyondur10. MPSKT'nin %81'i NF-1'li hastalardır. Tanıda gecikme oldukça sıktır. Malign tümör tanısı konmasından aylar hatta yıllar öncesinde hastaların semptomları mevcuttur. 5 yıllık sağ kalım oranı %16-52 arasında değişmektedir12,13.

    Malign periferik sinir kılıfı tümörü çoğu iğsi hücreli sarkomlardan ve önceki benign periferik sinir kılıfı tümöründen gelişir. Periferik sinir kılıfı diferansiyasyonu gösteren sarkomlar malign periferik sinir kılıfı tümörü adını alır. Sporadik ya da NF-1 üzerinde gelişir14. MPSKT'nin %81'i NF-1'li hastalardır13 ve NF-1'li hastalarda yaşam boyu gelişme riski %8-13 arasında değişmektedir.

    Malign periferik sinir kılıfı tümörü daha çok büyük sinir traktüsleri üzerinde lokalize olur, en sık ekstremiteler ve gövde sinirlerinin proksimalinde yerleşir, daha az olarak baş-boyun bölgesinde yer alır. NF-1 olgularındaki MPSKT'leri santralde lokalize olur, bu nedenle daha kötü prognoz gösterir. Nörofibromların sayısı ve deri altı nörofibrom yükü MPSKT gelişimi için önemli bir risk faktörüdür15. NF1 ve MPSKT birlikteliği genç vakalarda sporadik MPSKT gelişenlerden daha kötü prognoza sahiptir.

    Manyetik rezonans görüntülemede genellikle yağ baskılı sekanslarda yüksek sinyal dansitesi gösterirken merkezi alanlarda düşük sinyal yoğunluğu saptanır (merkez nokta işareti) ve kontrastlı MR da heterojen kontrastlı görüntü malignite ile ilşkilidir16.

    Hastalığın kesin tanısı biyopsi ile konulur ve biyopsi ile nekroz varlığı mitoz ve pleomorfizm değerlendirilir. Tümorün derin yerleşimi, uzak metastaz ve >5cm lezyon varlığı kötü prognozu gösterir7.

    Tedavide cerrrahi rezeksiyon ana basamağı oluşturmaktadır. Geniş cerrahi rezeksiyon sonrası bile nüks oranı %32-65 oranında değişmektedir. Yüksek-orta dereceli 5 cm' den büyük lezyonlarda cerrahi sonrası radyoterapi önerilmektedir ve çeşitli kemoterapi kombinasyonları kullanılmaktadır17. Buna rağmen 5 yıllık sağ kalım oranı %16-52 arasında değişmektedir7,12,18.

    Sonuç olarak radiküler ağrı şikayeti ile başvuran nörofibromatozisli hastalarda semptomlar iyi değerlendirilmeli altta yatan malignite olasılığı düşünülüp gerekli görüntüleme yöntemleri planlanmalıdır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Caldemeyer KS, Mirowski GW. Neurofbromatosis type 1. Part I. Clinical and central nervous system manifestations. J Am Acad Dermatol 2001; 44: 1025-6.

    2) Albers AC, Gutmann DH. Gliomas in patients with neurofibromatosis type 1. Expert Rev Neurother 2009;9: 535-9.

    3) Odom RB, James WD, Berger TG. Andrews' diseases of the skin: Clinical dermatology. 9th ed. Philadelphia: WB Saunders; 2000: 1135.

    4) Pivnick EK, Riccardi VM. The neurofibromatosis. In: Freedberg IM, Eisen AZ, Wolff K, Austen KF, Goldsmith LA, Katz SI, Fitzpatrick TB, eds. Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine. 5th ed. New York: Mc Graw-Hill; 1999: 2152-8.

    5) Boyd KP, Korf BR, Theos A. Neurofibromatosis type 1. J Am Acad Dermatol 2009; 61: 1-14.

    6) Leroy K, Dumas V, Martin-Garcia N, et al. Malignant peripheral nerve sheath tumors associated with neurofibromatosis type 1: A clinicopathologic and molecular study of 17 patients. Arch Dermatol 2001; 137: 908-13.

    7) Asthagiri AR, Parry DM, Butman JA, Kim HJ, Tsilou ET, Zhuang Z, Lonser RR. Neurofibromatosis type 2. Lancet 2009; 6; 373.

    8) Kattan MW, Leung DH, Brennan MF: Postoperative nomogram for 12-year sarcoma-specifi c death. J Clin Oncol 2002; 20: 791-6.

    9) Goutagny S, Bouccara D, Bozorg-Grayeli A, Sterkers O. Neurofibromatosistype 2 M.Rev Neurol 2007; 163: 765-77.

    10) Roach ES. Neurocutaneous syndromes. Pediatr Clin North Am 1992; 39: 591-620.

    11) Redlick FP, Shaw JC. Segmental neurofibromatosis follows blaschko's lines or dermatomes depending on the cell line affected: case report and literature review. J Cutan Med Surg 2004; 8: 353-6.

    12) Santos CC, Kandt RS. Recent advances in neurocutaneoussyndromes. Curr Opin Pediatr 1990; 2: 1075-82.

    13) Gutmann DH. Recent insights into neurofibromatosis type 1: Cleargenetic progress. Arch Neurol 1998; 55: 778-80.

    14) Waggoner DJ, Towbin J, Gottesman G, Gutmann DH. Clinicalbased study of plexiform neurofibromas in neurofibromatosis 1. Am J Med Genet 2000; 92: 132-5.

    15) Berg OB. Neurocutaneous syndromes: Phakomatoses and alliedconditions. In: Swaiman KF (ed). Pediatric Neurology. USA: Mosby,1994: 1045- 68 Consensus Development Panel. 16. National Institutes of Health Consensus Development Conference Statement of Acoustic Neuroma. Arch Neurol 1994; 51: 201.

    16) Stucky CC, Johnson KN, Gray RJ, et al. Malignant peripheral nerve sheath tumors (MPNST): the Mayo Clinic experience. Ann Surg Oncol 2012; 19: 878-5.

    17) Mautner VF, Friedrich RE, von Deimling A, et al.: Malignant peripheral nerve sheath tumours in neurofi bromatosis type 1: MRI supports the diagnosis of malignant plexiform neurofi - broma. Neuroradiology 2003; 45: 618-25.

    18) Widemann BC. Current status of sporadic and neurofibromatosis type 1-associated malignant peripheral nerve sheath tumors. Curr Oncol Rep 2009; 11: 322-8.

    19) Cho SB, Kim HS, Yang MS, et al. Type 1 neurofibromatosis associated with asymptomatic cystic malformations of central nervous system (CNS). Int J Dermatol 2009; 48: 330-2.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]