[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2016, Cilt 21, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-010
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Ağrı Moleküler Yolaklarında TRPV1 Katyon Kanalının Önemi
Betül YAZĞAN1, Yener YAZĞAN2, Mustafa NAZIROĞLU3
1Selçuk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyofizik Anabilim Dalı, Isparta, Türkiye
3Süleyman Demirel Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (Nörobam), Isparta, Türkiye
Anahtar Kelimeler: TRPV1 kanalı, kalsiyum iyonu, ağrı; arka kök gangliyon, kapsaisin, TRPV1 channel, calcium ion, pain, dorsal root ganglion neuron, capsaicin
Özet
TRPV1 katyon kanalları seçici olmayan bir katyon kanalı olup, merkezi ve periferik primer duysal nöronlarda özellikle varlığı gösterilmiştir. Bu kanallar, kapsaisin (acı kırmızıbiberin keskin bileşeni) ve resiniferatoksin gibi vanilloidler, yüksek Isı (>430C), asit (pH<5), hücresel voltaj değişikliği, oksidatif stres ve inflamatuar medyatörler ile aktive olmaktadır. Ağrılı uyaranların algılanması ve taşınmasına katılan TRPV1'in, duysal fonksiyonlarındaki rolü üzerinde çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu derleme makalesinde, yazarlar ağrının etiyolojisinin anlaşılması için mevcut yeni kaynak bilgilerini özetlemeyi ve değişik tipteki nöronal ağrıların tedavilerine katkı sağlayacak ilaçların geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamışlardır. TRPV1'in migren, osteoartrit, nöropati, inflamatuar kemik hastalığı ve kanser sonucu oluşan akut ve kronik ağrıya katkıda bulunduğu; ağrı gelişimi ve modülasyonuna ilaveten termoregülasyon ve osmoregülasyona katıldığı bildirilmiştir. Ayrıca TRPV1 aktivasyonunun dirençli öksürük ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve hiperaktif mesane bağlı ağrı oluşumu gibi patolojik süreçlerde yer aldığı gösterilmiştir. TRPV1 kanal aktivitesi allosterik olarak düzenlenir. Fosfatidilinositol-bisfosfat (PIP2) ve lizofosfatidikasid (LPA) gibi lipitler kanalın allosterik düzenleyicileri ve aktivatörleri olarak rol alırlar. Çok sayıda inflamatuar medyatör ve büyüme faktörü, hücre içi kinaz yollarını aktive eder ve TRPV1 kanalları üzerindeki özel noktaların fosforilasyonunu sağlayarak kanalın aktivasyonunu düzenler. Fosforilasyon kanalın sensitizasyonuna ve dolayısıyla ağrılı uyaranlara karşı hiperaljezi oluşmasına neden olurken, defosforilasyon kanalın desentizasyonuna (duyarsızlaşma) neden olur. Sonuç olarak, TRPV1 kanallarının immünohistokimyasal, biyofiziksel ve farmakolojik olarak iyi karakterize edilmesi, yeni analjezik ilaçların geliştirilmesi için fikirsel ve teknik altyapının oluşmasını sağlayacaktır.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Transient Reseptor Potential (TRP) kanalları; nosiseptif duyusal sinir sonlanmalarında konumlanan ve rahatsız edici potansiyeli olan termal, mekanik veya kimyasal uyaranlarla aktive olan, seçici olmayan özel bir katyon kanalı ailesidir1. TRP kanalları katyonlara karşı seçici olmamakla birlikte kalsiyum (Ca+2)'a karşı duyarlılığı oldukça yüksektir. TRP kanalları ya direkt olarak plazma zarlarındaki Ca+2 giriş kanalları gibi davranmakta ya da Ca+2 giriş kanallarının modülasyonunu sağlayacak olan zar potansiyelini değiştiren sitozolik serbest Ca+2 kanalları üzerinde etkili olmaktadır. TRP üst ailesinin, her biri kendi içinde alt gruplara ayrılan altı üyesi bulunmaktadır. TRP conancial (TRPC) yedi alt aileden, TRP vanilloid (TRPV) altı alt aileden, TRP melastatin (TRPM) sekiz alt aileden, TRP polisistein (TRPP) üç alt aileden, TRP mukolipin (TRPML) üç alt aileden ve TRP ankrin (TRPA) bir alt aileden oluşmaktadır2,3. Tüm bu TRP katyon kanallarının çok sayıda hastalığın fizyopatolojisinde önemli rollere sahip oldukları bilinmekte ve bu kanallara olan ilgi artmaktadır. TRPV1, bu kanallar içinde ağrı modülasyonu ile ilgili olarak ilgiyi en fazla çeken kanal olmuştur.

    Kapsaisin (CAP) veya CAP benzeri etki oluşturabilen resinoferatoksin (RTX), ısı, asit, oksidatif stres ürünleri ve endokanabnoidler gibi etkenler vanilloidler olarak adlandırılır4,5. TRPV1, vanilloidlerle aktive olan bir iyon kanal reseptörüdür ve esas olarak duysal iletimde rol alır. TRPV1'in ağrı duyusunun taşınması ve belirlenmesinde rol alan duysal nöronları uyarmasındaki rolü çok sayıda çalışmada ele alınmış ve bu kanalların nosiseptif ve inflamatuar ağrıda önemli düzenleyiciler olduğu gösterilmiştir4,6,7. Ayrıca TRPV1'in termoregülasyon, osmoregülasyon, aşırı aktif mesane ve öksürük refleksi ile ilgili olduğu da bildirilmiştir8. Bu kanalların varlığı insan, sıçan, tavşan, fare, kobay ve zebra balığında belirlenmiştir.

    Fizyolojik koşullarda TRPV1 katyon kanalları inaktif iken; rahatsız edici kimyasal ve termal uyarıların varlığında aktive olurlar. CAP, allisin, RTX gibi eksojen ajanlar kanalı aktive ederken, aynı zamanda yüksek sıcaklık, ekstrasellüler ve intrasellüler pH dengesizlikleri ve anandamid gibi endojen uyaranlar da kanalın aktive olmasını sağlarlar6,9. TRPV1 kanallarının iyonize olmayan elektromanyetik radyasyon (EMR) etkisiyle de aktive olduğu ve Ca+2 geçişine aracılık ederek hücre içi kaspaz yollarının aktivasyonuna ve hücre ölümüne neden olduğu rapor edilmiştir9-11. TRPV1'in aktivasyonunda bir diğer önemli yol ise kanalın prostaglandinler, bradikinin, endojen lipit türevleri gibi inflamatuar medyatörlerle allosterik olarak düzenlenmesidir12.

    Spesifik TRPV1 antagonistlerinin geliştirilmesi ve genetiği değiştirilmiş farelerle yapılan çalışmalar bu kanalların lokasyonları ve fonksiyonlarının araştırılmasında büyük katkılar sağlamıştır. TRPV1 kanallarının, arka kök gangliyon nöronları (DRG), trigeminal gangliyon ve vagal gangliyonlarda; ayrıca bu gangliyonların bipolar duysal nöronlarının periferik ve santral uzantıları üzerinde yoğun olarak eksprese edildiği bildirilmiştir. Primer duyusal nöronlar nosiseptif ve nosiseptif olmayan bilgiyi periferden medullaspinalise taşırlar. Primer duyusal afferent liflerin periferik uçları (nosiseptör) deri, subkutan doku, periost, eklem kapsülü, kas (çizgili kas ve düz kas), adventisya, plevra ve peritonda lokalize miyelinsiz sinir uçlarıdır. Santral uçları medullaspinalis arka boynuzunda spinal nöronlarla sinaps yapar. TRPV1 eksprese eden bu nöronlar, C ve Aδ olarak sınıflandırılan miyelinsiz veya ince miyelinli sinir lifleridir13,14. Rodentlerde TRPV1 eksprese eden nöronların tüm duysal nöronların % 30-50'sini oluşturduğu rapor edilmiştir15. CAP duyarlı bu sinir lifleri substans P (SP) ve kalsitonin geni-ilişkili peptid (CGRP) içerirler ve bu lifler üzerindeki TRPV1 kanallarının uyarılması bu nöropeptidlerin salınımına neden olur16. Nöropeptidler damar düz kas ve endotel hücreleri ile inflamatuar hücrelerin aktive olmasına ve çok sayıda medyatör salgılanmasına neden olur. Bu medyatörler de TRPV1 kanallarında kovalent modifikasyonla sensitizasyona yol açar. (Şekil 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: İnflamasyon ve doku hasarı ile nosiseptörlerin sensitizasyonu. *Rahatsız edici kimyasal veya fiziksel uyaranlarla aktive olan primer afferent nosiseptörler bu uyarıyı spinalkord'ta bulunan sekonder nöronlara iletir ve oradan beynin ilgili alanlarına ulaştırılarak, rahatsız edici bir duyu veya ağrı oluşumuna neden olur. Nösiseptörlerden salınan SP ve CGRP gibi nöropeptidlerin etkisiyle lökositlerden ve kan damarından inflamatuarsitokinlerin salgılanması sonucu nörojenik inflamasyon oluşur. İnflamasyon etkisiyle TRPV1 kanalının sensitizasyonu, nösiseptör terminalde fiziksel ve kimyasal uyarılara karşı duyarlılığı arttırır. Bu durum doku hasarı sonrası gelişen ağrı hipersensitivitesini ve hiperaljeziyi açıklar.
    Kısaltmalar: SP: substans P; CGRP: kalsitonin geni-ilişkili peptid.

    TRPV1'in nervus vagus'un jugular (nervus vagus'un superior gangliyonu) ve nodos (nervus vagus'un inferior gangliyonu) ganglionları üzerinde de çok sayıda bulunduğu belirlenmiştir17. Bu iki gangliyona, iç organlardan (kalp, larinks, akciğerler, gastrointestinal bölgesi) ve kafa bölgesinden vagus sinirinin duysal iletilerini alan afferent lifler gelir ve oradan nucleus solitarius'a uzanır. Kanalın agonist ve antagonistleri kullanılarak yapılan çok sayıda çalışmada elde edilen fizyolojik ve elektrofizyolojik bulgular beynin çok sayıda çekirdeğinde ve farklı bölgelerinde TRPV1 ekspresyonunun bulunduğunu göstermiştir (9,14). TRPV1 kanallarının periakuaduktal gri cevher nöronları (PAG), amigdala, anterior, cingulate ve insular korteks gibi beynin ağrı iletimi ve düzenlenmesi ile ilgili alanlarında eksprese edildiği ve ağrıyı santralden de module ettiği belirlenmiştir18. TRPV1'in öğrenme, bellek ve sinaptik plastisite gibi beynin diğer önemli işlevleri üzerinde etkili olduğu, ayrıca anksiyete, stres, depresyon gibi patolojilerde rol aldığı düşünülmekte ve bu etkileri araştırılmaktadır.

    Çeşitli fizyolojik sistemlerde yapılan çalışmalarda, TRPV1 ekspresyonu gastrointestinal sistemde; primer ve vagal duysal nöronların uçları ve miyenterik pleksuslardaki nöronlarda, ayrıca nöronlar olmayan ince barsak villusları ve gastrik epitelyum hücrelerinde de gösterilmiştir19-22. Mast hücreleri, derideki keratinositler ve idrar kesesi epitel hücreleri gibi nöron içermeyen çeşitli hücrelerde de TRPV1 eksprese edildiği belirlenmiştir.23,24.

    TRPV1 proteinlerinin ekspresyonu, nöronal büyüme faktörü (NGF), beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) ve glial hücre kaynaklı nörotrofik faktör (GDNF) gibi nöronal büyüme faktörleri ile düzenlenir. Ayrıca insülin benzeri büyüme faktörü-I (IGF-I), östradiol ve tümör büyüme faktörleri gibi faktörler de kanal proteinleri ekspresyonunun düzenlenmesine katılabilmektedir8.

    TRPV1 Kanalının Yapısı
    Bütün TRP kanalları yapısal olarak, 6 trans membran segment (S1-S6) içeren voltaj kapılı katyon kanalları ailesinin üyeleridir. Kanalın S5 ile S6 segmentleri arasında bulunan bir ara bölge etrafında homo veya heterotetromerik olarak düzenlemişlerdir. S6 segmentinin C terminal kısmı tüm TRP alt üyelerinde ortak olan “TRP alanı” içerir. Bu temel ortak özellikleri dışında her bir alt üyenin kanalın N ve C terminallerinde kanalı özel kılan yapıları vardır. TRPV1 reseptörlerinin, N terminalleri 6 adet ankrin tekrarı içerirken; C terminalinde bulunan PIP2 bölgesi, kanal desentizasyon bölgesidir. Ayrıca N ve C terminal bölgelerde bulunan Ca+2- kalmodilin (CaM) bağlanma bölgesi de kanalın desentizasyon bölgeleridir. TRPV1 kanalları üzerinde kanal agonistleri için bağlanma bölgeleri ve kanalın allosterik düzenleyicileri olan kinaz enzimleri için çok sayıda fosforilasyon bölgesi vardır3,25. S5 ve S6 segmentleri arasında bulunan aminoasit rezidüelleri kanalın iyon seçiciliğini kontrol eder ve bu bölge aynı zamanda kanalın esas aktif bölgesidir8. Kanalın agonistleri olan CAP, RTX ve kanal antagonisti kapsazepinin transmembran segment 3 ve 4 (S3-S4) arasındaki özel bölgelere bağlandığı, ayrıca CAP ve RTX için çok sayıda başka bağlanma bölgeleri de olduğu rapor edilmiştir26,27 (Şekil 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: TRPV1’in kanal yapısı ve önemli aktivasyon bölgeleri. *Şekilde TRPV1’in her bir agonistinin bağlanabildiği aktivasyon bölgeleri ve kinaz enzimleri için fosforilasyon bölgeleri gösterilmektedir. TRP alanı, tüm TRP üst ailesinde bulunan ve PIP2 aktivasyonu içen gerekli olan alandır. CaM bağlayıcı bölgeler kanalın desentizasyonunun gerçekleştiği bölgelerdir. Kısaltmalar: CAP: kapsaisin; RTX: resiniferatoksin; PIP2: phosphatidylinositol 4,5-bisphosphate.

    Araştırmacılar spesifik nokta mutasyonları oluşturarak TRPV1 kanalı üzerindeki ısı-duyarlı bölgelerin belirlenmesine katkıda bulunmuşlardır. Bu çalışmalar ışığında TRPV1 kanalların ara bölgesi (S5-S6) ve S6 segmenti ile C ve N terminal uzantıların belirli bölgelerinin sıcaklık algılaması ile ilgili olduğu belirlenmiştir28-31.

    Fizyolojik koşullarda kanal ara bölgesi kapalıdır. TRPV1'in her bir aktivatörü, kanalın farklı bölgesine bağlanarak aktivasyon kapısını açar veya kanalın düzenleyicileri olan çeşitli aracılar ve düzenleyiciler allosterik düzenleme ile kanalda yapısaldeğişiklik oluşturur ve yine sonuç olarak aktivasyon kapısını açarlar. Kanal aktive olduğunda başta Ca+2 olmak üzere mono ve çift değerli katyonların hücre içine geçişi gerçekleşir. İlk olarak oluşan aksiyon potansiyeli ağrı duyusu oluşumuna ve iletimine neden olur. Ancak henüz tam anlaşılamayan bir mekanizma sayesinde kanalda desentizasyon (duyarsızlık) oluşabilir ve kanal artık yeni uyarılara yanıt vermez duruma gelebilir32.

    TRPV1 Kanalının Aktivasyonu
    TRPV1 kanalları hücre dışı proton, CAP, RTX, anandamid ve bazı peptit yapıda toksinlerle direkt aktive olabilir veya bradikinin, ATP, NGF gibi pozitif allosterik modülatörlerle dolaylı olarak aktive olabilir.

    1. TRPV1 Kanallarının Direkt Aktivasyonu
    • Kanalın Eksojen ve Endojen Aktivatörleri

    TRPV1 kanallarının vanilloidler olarak adlandırılan proaljezik özellikte çok sayıda endojen ve eksojenagonisti vardır. CAP, RTX, zararlı ısı (>43 0C), düşük pH (<5), voltaj ve çeşitli endojen lipitler kanalı aktive eden agonistlerdir. Bu agonistler kanal üzerinde spesifik bağlanma bölgelerine bağlanarak kanalı aktive ederler ve Ca+2 iyonlarının hücre içine geçişini sağlarlar25,32-34. CAP acı kırmızıbiberde bulunan keskin kokulu bir bileşiktir ve preklinik çalışmalarda en yaygın kullanılan kanal agonistidir35. Euphorbia resinifera'dan izole edilen RTX ve soğan-sarımsak gibi bitkilerde bulunan allisin de diğer agonistlerdir. TRPV1 aktivasyonu yapan bitki kaynaklı toksinler dışında tarantula toksini de direkt olarak kanal aktivasyonu yapan bir vanillotoksindir36.

    1.2. Isı
    TRP kanalları zararlı sıcak veya soğuk durumlarda biyolojik termosensörler olarak görev alırlar. TRP kanallarının ısı ile aktive olan alt tipleri termo-TRP olarak adlandırılmaktadır. Bunlardan TRPV1 sıcak-duyarlı (>43ºC) ve TRPM8 soğuk-duyarlıdır (<30ºC)29. Termo-TRP ailesinin diğer üyeleri olan TRPV2, daha yüksek ısıda (>52°C) aktive olurken; TRPV3 ve TRPV4, vücut ısısında (35°C ile 37°C arasında) aktive olabilmektedir28.  TRPV1 kanalları, inflamatuar medyatörler veya nosiseptif uyarı ile aktive olarak ısıya bağlı hiperaljezi oluşturmaları nedeniyle en çok ilgi gören termo-TRP kanalıdır. TRPV1 rahatsız edici ısının algılanmasını ve ısı regülasyonu sağlar. TRPV1 geni bulunmayan farelerin rahatsız edici ısıyı algılama yeteneklerinin kaybolduğu belirlenmiştir4. Zararlı ısı TRPV1 kanallarını direkt olarak aktive edebilir veya kanal üzerinde allosterik düzenleme yaparak kanalın voltaj, proton, CAP gibi kanal aktivatörlerine duyarlılığını arttırabilir.

    1.3. Asit
    Protonlar [H.], TRPV1 üzerinde iki yolla etkili olur. İlk etkisi ısı eşiğini düşürmesidir. Normal şartlarda bu kanallar 43 ºC üzerindeki ısı ile açılırken ekstrasellüler proton artışında bu eşik değer düşer, kanalın duyarlılığı artmış olur. İkinci etki yolu ise düşük ekstrasellüler veya yüksek intrasellüler pH'ın kanal kapısını direkt olarak açmasıdır (32). Patolojik durumların birçoğunda görülen asidite, duysal nöronlar üzerindeki TRPV1 kanallarının aktive olmasına neden olur ve ağrı duyarlılığını arttırır. Bu kanalların aktive olmasıyla hücre içine Ca+2 girişinde artış olur, kanser ve apoptozis ile sonuçlanan patolojik süreçlerin gelişimine katkıda bulunur10. Bu nedenlerden dolayı TRPV1'in bloke edilmesi, etkili bir tedavi hedefi olarak tavsiye edilebilir37.

    TRPV1 kanalları membrandepolarizasyonuyla da direkt aktive olabilir. Kanalı aktive eden ek bir uyarı olmadığında kanalın açılması için normal zar potansiyelinin çok üstünde pozitif bir potansiyel gereklidir. Oysa yüksek ısı veya bir kanal agonisti varlığında daha negatif bir potansiyelde kanal aktive olabilir8.

    1.4. Endokanabnoidler
    İlk bulunan endokanabnoid anandamid'tir. Ayrıca lipooksijenaz (LO) yolunda üretilen birçok lipit türevi TRPV1 endojen agonisti olarak rol oynar 12- ve 15-(S)- hydroperoxy- eicosatetraenoic acids (HPETE), 5- ve 15-(S)-hydroxyeicosatetraenoic acids (HETE) ve lökotrien B4 bunlardandır. TRPV1'in bu endojen agonistleri kanalı aktive ederek inflamatuar ağrıda roloynarlar38. Ayrıca N-arachidonoyl-dopamine beyinde bulunan güçlü bir agonisttir ve TRPV1 bağımlı termal hiperaljezide DRG nöronlarında nörotransmitter salınımında rol oynar39. Nosiseptif nöronlarda kanabnoid reseptörleri (CB) ile TRPV1 reseptörlerinin ko-lokalize bulunduğu gösterilmiştir. DRG nöronlarında yapılan immün boyamalarda TRPV1 reseptörlerine % 98 oranında CB reseptörlerinin eşlik ettiği bulunmuştur40. Duysal nöronlarda TRPV1 ile CB reseptörleri zıt etkilidir. Selektif CB reseptör agonisti HU210, CAP'ın oluşturduğu iyon durumunu değiştirmiştir32. Yapılan çalışmalar anandamidin TRPV1 üzerindeki etkisiyle nosiseptif yanıtı arttırdığı; CB reseptörleri üzerindeki etkisiyle ise inhibe ettiği rapor edilmiştir32.

    2. TRPV1 Kanallarının Allosterik Düzenlenmesi
    2.1. Kanalın Sensitizasyonu

    TRPV1 kanallarının termal ve inflamatuar hiperaljezi oluşumunda önemli olduğu yapılan çok sayıda çalışmada gösterilmiştir. TRPV1 kanallarının anahtar noktalarının birçoğunun fosforilasyonu kanalın aktivasyonunda düzenleyici rol oynar. Çeşitli inflamatuar medyatörler, kanal üzerindeki birçok noktada fosforilasyon yaparak TRPV1 kanallarının duyarlılığını arttırırlar. Kanalın duyarlılığının artması, kanalın agonistlerinin daha düşük dozlarda kanalı açmasına ve kanalın ısı, asit, voltaj gibi diğer uyaranlara karşı uyarı eşiklerinin düşmesine neden olur41,42, böylece inflamasyon veya nosisepsiyon varlığında hiperaljezi oluşur43. Hiperaljeziye TRPV1 kanallarının uyarılması sonucu SP ve CGRP gibi nöropeptidlerin salınımı da ciddi düzeyde katkıda bulunur16.

    2.1.1. Kanalın Kısa Fakat Hızlı Düzenlenme Mekanizması
    TRPV1 kanalının aminoasit rezidüelleri üzerinde çok sayıda fosforilasyon bölgesi vardır. Bu bölgeler yoğunlukla kanalın intrasellüler bölümünde bulunan N terminal ve C terminal uzantılarında yer alırken, transmembran bölgelerde de fosforilasyon noktaları mevcuttur. Protein Kinaz A (PKA) ve Protein Kinaz C (PKC) tarafından spesifik aminoasit rezidüellerin fosforilasyonu inflamatuar medyatörlerin kanalı aktive ettiği yoldur43,44. Çeşitli inflamatuar medyatörler kendi reseptörlerine bağlanıp hücre içine geçer ve ikinci haberci sistemlerini aktive ederek, kanalın fosforilasyonunu sağlarlar. Fosfolipaz C (PLC) ile hidroliz olmadığı sürece PIP2, kanalın negatif düzenleyicisidir33,39,45.

    NGF, insulin ve IGF-I, Phosphoinositide 3-kinase (PI3K)'yi aktive ederek PKC aktivitesini arttırır. Ayrıca PI3K kaskadının çalışması kalsiyum/ kalmodulin-bağımlı protein kinaz II (CaMK II) üzerinden de PKC aktivasyonunu sağlar. PKC aktivasyonu ise kanalın spesifik aminoasit rezidüellerinin fosforilasyonuna neden olur. Bradikinin, histamin, ATP gibi medyatörler membranda bulunan kendi reseptörlerine bağlanarak PLC aktivasyonuna neden olurlar ve bu enzimin aktivasyonu hem PIP2 hidrolizine hem de PKC yolunun aktive olmasına yol açar43,46. C terminal bölgede bulunan PIP2, TRPV1 kanalının inaktif durumda olmasını sağlar. Ancak hücre içi zincirleme olayların aktivitesi, PLC enzimini aktive edince PIP2 hidroliz olur ve kanalı inhibe edici etkisi ortadan kalkar. Prostaglandinler kendi reseptörlerine bağlanmalarının ardından c-AMP bağımlı yolla PKA üzerinden özel bölge fosforilasyonu sağlarlar. Tüm bu fosforilasyon yolakları TRPV1 kanallarının aktivasyon eşiğinin düşmesine ve aktivasyon süresinin uzamasına neden olur.

    2.1.2. Tirozin Kinaz Reseptörleri Üzerinden Orta Vadeli Düzenleme
    Hücre içindeki veziküller üzerinde bulunan kanal proteinleri, bu kanallar için hücre içi depo görevi görmektedir. NGF, insulin ve IGF-I gibi büyüme faktörlerinin tirozinkinaz (TRK) reseptörlerine bağlanması PI3K, PKC ve Src (non-reseptör tirozinkinaz) ikinci haberci yolaklarını tetikleyerek vezikül membranlarında bulunan TRPV1 kanalları üzerindeki spesifik bölgelerde fosforilasyon sağlar ve bu veziküllerin membranla bütünleşip membrana yeni TRPV1 kanallarının taşınmasına yol açar. Membranda TRPV1 kanal sayısının artışı nosiseptif ve inflamatuar ağrı duyarlılığını arttırır25.

    2.1.3. Büyüme Faktörleri İle Uzun Vadeli Düzenleme
    Kanalın uzun vadeli düzenlenmesi, TRPV1 kanal proteininin gen transkripsiyonunda artış ile yapılır ve bu yolla TRPV1'in uzun süreli sensitizasyonu sağlanmış olur. Kronik nörojenik ve inflamatuar ağrıların fizyopatolojisinde bu sensitizasyonun rolü önemlidir42. Büyüme faktörleri TRK reseptörüne bağlanır ve MAP kinaz yolunu aktive ederek TRPV1 gen ekspresyonunu arttırır. Sentezlenen TRPV1 proteinleri hücre yüzeyine taşınır ve kanal sayısı artmış olur. MAP kinaz yolunu aktive eden bir diğer etken ise reaktif oksijen türleri (ROS) üretiminin artışıdır47. NGF, BDNF ve GDNF gibi nöronal büyüme faktörleri TRPV1 ekspresyonunu arttırır. Ayrıca tümör büyüme faktörleri, östradiol, insulin, IGF-I gibi faktörler de ekspresyon artışına neden olabilen büyüme faktörleridir8,48. NGF duysal nöronların gelişiminde önemli bir medyatördür. İnflamatuar durumlarda sinir uçlarından salınan CGRP ve SP gibi nöropeptidler NGF ve diğer nöron büyüme faktörlerinin düzeylerini arttırır. (Şekil 3)


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: TRPV1'in sensitizasyonu ve desensitizasyonu*İnflamatuar medyatörler G protein kenetli reseptörlerine (GPCR) bağlanarak PKA ve PLC ikinci haberci sistemlerini aktive eder. Ayrıca hücre içi serbest Ca+2 artışı CaMKII enzimini aktiflerken büyüme faktörleri de TRK reseptörlerini aktive eder. Bu enzimlerin, kanal üzerindeki spesifik noktaları fosforillemesi ya da PIP2'yi hidrolize etmesi kanal aktivasyonuna ve sensitizasyonuna neden olur. Hücre içi serbest Ca+2 artışı kalsinörini aktive eder, bu enzim defosforilasyonla kanalı inaktive eder. Hücre içi serbest Ca+2 aşırı artışında ise CaM kanal üzerinde belirli bölgelere bağlanarak kanalı yine inaktive eder. Kısaltmalar: PKA: Protein kinaz A; PKC: Protein kinaz C; PLC: Fosfolipaz C; AC: Adenilatsiklaz; CaM: Ca+2-kalmodulin; CaMK II: Kalsiyum-kalmodilin bağımlı kinaz II; PIP2: phosphatidylinositol 4,5-bisphosphate; TRK: Tirozinkinaz.

    2.2. TRPV1 Kanalının Desentizasyonu
    TRPV1 kanallarının spesifik bölgelerinin bir çoğunun fosforilasyonu kanalın aktivasyonunda düzenleyici rol oynar. Fosforilasyon kanal aktivasyonunu sağlarken, defosforilasyon kanalın desentizasyonuna neden olur ve kanal artık yeni uyarılara yanıt veremez32. Desentize olan kanalın agonistlerine karşı yanıtının azaldığı, bildirilmiştir49. TRPV1'in inaktivasyonu ve desentizasyonunun kalsiyum aracılığıyla gerçekleştiği bildirilmektedir. TRPV1 bir kaç yolla desentize olur:

    (i). Açık TRPV1 kanallarından çok miktarda Ca+2 hücre içine geçer, kalsinörini (Ca+2 - kalmodulin-bağımlı fosfataz) aktive eder ve bu enzim defosforilasyon yaparak kanalı desentize eder.

    (ii). CaM'ın TRPV1 kanalının N ve C terminalinde bulunan kendi spesifik bölgelerine bağlanarak kanalı inaktive etmesi ikinci bir kalsiyum bağımlı desentizasyon yoludur45,50.

    (iii). TRPV1'in CAP gibi kanal agonistleri tarafından desentizasyonu ise, agonistlerin konsantrasyonuna bağlı olarak kanalın bu agonist için affinitesinin azalması ile ilişkili olabilir.

    TRPV1 Kanallarının Fizyolojik Etkileri
    Nosiseptif Sinyal İletiminin Düzenlenmesi ve Ağrı

    Nosiseptifsinaptik iletimin düzenlenmesi, patolojik ağrı durumlarının çoğunun gelişiminde ve onarımında, büyük önem arz etmektedir. Nosiseptörlerle periferden algılanan bilgiyi medulla spinalise taşıyan primer duyusal nöronların santral uçları medulla spinalis arka boynuzunda spinal nöronlarla sinaps yapar. Bu sinapslar ve bu alanda salgılanan nörotransmitterler ağrının modülasyonunu sağlamaktadır. Periakuaduktal gri madde (PAG), formasyoretikülaris ve lokusseruleus gibi supraspinal inen kontrol mekanizmaları, medullaspinalis düzeyinde primer afferentleri baskılayıp kontrol altında tutar. TRPV1 kanallarının PAG nöronları, amigdala, anterior, cingulat ve insular korteks gibi beynin ağrı iletimi ve düzenlenmesi ile ilgili alanlarında eksprese edildiğinin belirlenmesi51,52 ve ayrıca ağrının inen yollarında glutamaterjik, glisinerjik, serotonerjik ve noradrenerjik iletimin modülasyonunda da rol aldığının rapor edilmesi53,54 bu kanalların ağrı ile ilgili son araştırmalarda en çok ilgi gören hedeflerden biri olmasını sağlamıştır18. TRPV1 kanalların aktivasyonu hiperaljeziye neden olurken, desentizasyonu ağrı yanıtının azalmasına neden olmaktadır.

    TRPV1 reseptörlerinin aktivasyonunun nosiseptif sinyalin düzenlenmesinde oldukça önemli olduğu yapılan çok sayıda çalışma ile gösterilmiştir55. İnflamatuar durumlarda, artan inflamatuar medyatörlerin TRPV1 kanallarını fosforilasyonu sonucu kanalın duyarlılığının ve kanal ekspresyonunun arttığı belirlenmiştir47. Kanal duyarlılığın artmasıyla hiperaljezi oluşur. Deneysel inflamatuar ağrı modellerinde Freund'sadjuvant (CFA), tümör nekroz faktör-alfa (TNF-a) gibi maddelerin periferal olarak uygulanması termal hiperaljeziye neden olmuştur30. Ayrıca TRPV1 geni olmayan farelerde termal hiperaljezi ve ödemin daha az olduğu belirlenmiştir30,56. Benzer şekilde HEK-293 hücrelerinde kültür ortamına ATP uygulanması TRPV1 reseptörlerinin ısı eşiğini 43 0C'den vücut ısısı düzeylerine düşürerek uyarılabilirliliğini arttırmıştır57. Kronik inflamatuar patolojilerde kanalların allosterik düzenlemeyle uzun süreli duyarlılaşması ve salgılanan çeşitli büyüme faktörlerinin etkisiyle TRPV1 kanal ekspresyonunun artması inflamatuar ağrının süregelmesine katkı sağlamaktadır. TRPV1, inflamasyona bağlı asidite durumlarında SP ve CGRP gibi inflamatuar nöropeptidlerin salınımını ve ekspresyonunu indükleyerek inflamasyonu ve ağrıyı arttırır58. İnflamatuar ağrı modeli oluşturulan farelerde DRG nöronlarında CGRP mRNA ekspresyonu artmış ve farelerin nosiseptif bir davranış olan arka pence hareketi sergiledikleri görülmüştür. Ayrıca farelerde spesifik TRPV1 antagonisti olan 5′-iodoresiniferatoxin (I-RTX) uygulanması inflamasyona bağlı asitin neden olduğu CGRP ekspresyonu ve salınımı azalmıştır. Asit uygulanmış farelerde ise TRPV1 ‘den yoksun primer DRG hücrelerinde CGRP salınımında artış olmadığı gözlenmiştir58.

    Preklinik kanser modellerinde TRPV1 ekspresyonu araştırılmış, kemik kanserinde ipsi-lateral DRG nöronlarında ekspresyonun arttığı belirlenmiştir. TRPV1 geni olmayan farelerde ve TRPV1 antagonisti ile tedavi edilmiş farelerde kansere bağlı ağrının azaldığı gösterilmiştir59. Benzer bir başka araştırmada kemik kanserinde TRPV1 antagonistinin morfinin analjezik etkisini güçlendirdiği belirlenmiştir60.

    Zayıflatılmış arı zehiri (ZAZ), ağrı ve inflamasyona neden olan güçlü bir nosiseptördür. Nöropatik ağrı modeli oluşturulan sıçanlarda, perinöral ZAZ uygulaması yapılmış ve bu sıçanlarda TRPV1 kanallarının desentizasyonu yoluyla nöropatik ağrı azalmıştır61. TRPV1 reseptör antagonisti SB366791 uygulaması periferal sinir hasarı sonrası gelişen nöropatik ağrıyı azaltmıştır59. CAP'ın PAG bölgesine mikroenjeksiyonu, TRPV1 reseptörlerinin desentizasyonuna yol açarak antinosiseptif etki oluşturmuştur. Ayrıca PAG üzerindeki TRPV1 reseptörlerinin stimule olması, antinosisepsiyonu indüklemiştir. CAP'ın sıçan Intra-periakuaduktalgrey bölgesine mikroenjeksiyonu, plantar testte nosiseptifreaksiyon süresinin gecikmesine neden olmuştur ve bu etki TRPV1 antagonisti kapsazepinle bozulmuştur62. CAP'ın bu antinosiseptif etkisi supraspinal inen kontrol yollarında TRPV1'in, glutamat metabotropik reseptörlerini aktive ederek glutamat salınımını arttırmasına bağlı olabilir62. TRPV1 Kanallarının Diğer Etkileri
    TRPV1 kanallarının birincil işlevlerinin nosiseptif duysal iletimin düzenlenmesi ve ağrının modülasyonu olduğu bilinmektedir. Ancak bu kanalların duysal gangliyon ve nöronlar dışındaki farklı hücrelerde de ekspresyonlarının olduğu belirlenmiş ve etkileri çok sayıda araştırmacı tarafından incelenmiştir.

    TRPV1'in fizyolojik vücut ısının sürdürülmesindeki düzenleyici rolleri önemlidir. TRPV1, rahatsız edici ısının algılanmasını sağlayan reseptörler olmalarının yanında, ısının modülasyonuna önemli katkılar sağladığı, bu genden yoksun farelerle yapılan çalışmalarla gösterilmiştir30,34,63. TRPV1'in santral sinir sisteminde özellikle hipotalamusun preoptik bölgesinde eksprese edilmesi, ısı regülasyonu ile ilgili olduğuna dair kanıt oluşturmaktadır29,34. Ayrıca TRPV1 antagonistlerinin, en önemli yan etkilerinin hipertermi olması bu kanalların ısı regülasyonu ile ilgili olduğunun başka bir kanıtıdır64. TRPV1'in supraopticnucleus (SON) ve organum vasculos umlamina terminalis (OVLT) nöronlarında eksprese edildiği ve serebrospinal sıvı osmolaritesini düzenlemede rol aldığı belirlenmiştir. TRPV1 geni OVLT nöronlarında hipertonisiteye bağlı olarak kodlandığı ve TRPV1 geni olmayan farelerde, hipertonisitenin OVLT nöronlarında eksitasyona neden olmadığı gösterilmiştir65.

    TRPV1 kanalları non-iyonize elektromanyetik radyasyon (EMR) etkisiyle aktive olur ve Ca+2 geçişine aracılık ederek hücre içi kaspaz yollarının aktivasyonuna ve hücre ölümüne neden olur. Ghazizadeh ve Naziroglu (2014), sıçanlarda deneysel epilepsinin ve Wi-Fi maruziyetinin etkilerini araştırmış ve her iki durumun da hipokampus ve DRG hücrelerinde hücre içi serbest Ca+2 düzeyini, oksidan ürünleri ve apoptozisi arttırdığını göstermişlerdir. TRPV1 antagonisti kapsazepin uygulandığında ise tüm bu değerlerde azalma olduğunu belirlemişlerdir9. Yine başka bir deneysel epilepsi modelinde, TRPV1 ekspresyonunun ve aktivitesinin temporal korteks ve hipokampusta arttığı gösterilmiştir66. İnsan göğüs kanseri hücrelerinde (MCF-7) yapılan bir çalışmada EMR'nin TRPV1 aktivasyonu aracılığıyla oksidatif stres ve apoptozisi arttırdığını rapor etmişlerdir10.

    Hava yollarındaki duysal nöronlarda eksprese edilen TRPV1 kanalları öksürük oluşumunda rol alır ve günümüzde bu kanalların antagonistleri öksürük kesici olarak denenmektedir. Astım ve diğer kronik obstrük tifpulmoner hastalıkların patogenezinde TRPV1'in kompleks rolü tanımlanmıştır. TRPV1 hem havayolu epitel hücrelerinde hem de duysal sinirsonlanmalarında eksprese edildiği bulunmuştur67. SP ve CGRP, TRPV1 eksprese eden sinir sonlanmalarında salınır ve bronkokonstrüksiyon, immün hücre birikimi ve mukus salgısının artışına neden olmaktadır. Ayrıca epitel hasarı ve inflamasyon nedeniyle artan NGF salınımının TRPV1 kanalları üzerindeki uzun süreli etkisi kanal sayısının gen regülasyonu yoluyla artışıdır. Gerek inflamatuar medyatörlerin TRPV1 aktivasyonunu tetiklemesi, gerekse hücre zarlarındaki kanal sayısının artması; Ca+2 hücre içi akışını arttırır, bunun sonucu membran depolarizasyonu ve efferent kolinerjik refleksin meydana gelmesidir. TRPV1'in solunum yollarındaki varlığı ve etkisi CAP uygulaması sonrasında artan öksürük refleksiyle de gösterilmiştir67 (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: TRPV1 Agonist ve Antagonistleri

    TRPV1 antagonistleri de, araştırmacılar tarafından denenmekte ve yeni tedavi yaklaşımı olarak kullanılması önerilmektedir74. Preklinik çalışmalarda TRPV1 antagonistleri inflamasyon, osteoartrit ve kansere bağlı ağrılarda antihiperaljezik olarak denenmiş ve çoğunlukla olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Agonist ve antagonistlerle klinik deneyler de yapılmaya başlanmıştır. Antagonistler ayrıca başta diş ağrısı olmak üzere migren, rektal ağrı ve hiperaktif mesane tedavilerinde oral olarak denenmektedir.

    Klinikte denenen bu ilaçlar çoğunlukla faz II veya faz III aşamasındadır. Tüm bu klinik modellerde ağrı skorlarında büyük çoğunlukla düşüş görülmüştür, ancak antagonistlerin hipertermi oluşturmak gibi önemli bir yan etkileri bulunmaktadır ve kullanımlarını kısıtlamaktadır (47,64,75).

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Sonuç
    Ağrı, vücutta patolojik durumları gösteren sinyaller olarak olumlu işlevlere sahiptir, ama aynı zamanda yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Ağrının fizyopatolojisi oldukça karmaşıktır, ağrının nedeninin belirlenmesi, doğru tedavi yaklaşımlarının bulunması ve uygulanan tedavilerin etkin bir şekilde sürdürülebilmesinde de zorluklar yaşanmaktadır. TRPV1'in ağrının belirlenmesi ve modülasyonundaki önemli rolleri nedeniyle, bu kanalların ağrı tedavisinde yeni ve etkili hedefler olabileceği öngörülmekte ve çok sayıda araştırmacıyı bu konuya yönlendirmektedir. Spesifik TRPV1 agonist ve antagonistlerinin geliştirilmesi ve genetiği değiştirilmiş farelerle yapılan çalışmalar bu kanalların fonksiyonlarının araştırılmasında büyük katkılar sağlamıştır. Günümüze dek yapılan çalışmalarla bu kanalları hedef alan preklinik ve klinik tedavi modellerinde elde edilen veriler, TRPV1 kanallarının gerek rahatsız edici iç ve dış etkenlere bağlı olan ağrılarda, gerekse inflamatuar ve nörojenik yangı sonucu oluşan ağrılarda etkili sonuçlar elde edildiğini göstermiştir. TRPV1 kanalını aktive eden faktörlerin daha detaylı olarak belirlenmesi, bu kanalların etkili bir şekilde modüle edilmesi, tedavi edici etkinliği güçlü yeni ajanlar geliştirilmesi veya geliştirilen ajanların güçlendirilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

    Kalsiyum homeostazının bozulması önemli hücresel yolakların işlevlerinin değişmesine ve nekrotik ya da apoptotik hücre ölümü ya da tümoral oluşumlar ile sonuçlanan birçok hastalığa neden olmaktadır. TRPV1 kanallarının ve tüm TRP üst ailesinin fizyolojik olmayan durumlarda aktive olduğu ve özellikle Ca+2 hücre içi akışına neden olarak dengenin bozulmasına yol açtığı göz önüne alındığında bu kanalların daha fazla araştırılması gerektiği açıkça görülmektedir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Kim E, Susan M, Scott B, Heddwen L. Ganong'un Review of Medical Physiology. 23thed, New York: McGraw-Hill, 2011: 416-18.

    2) Ozgül C, Naziroglu M. Role of TRPM2 cation channels on molecular pathways in neurological cells. Journal of Experimental and Clinical Medicine 2010; 27: 144-51.

    3) Feng Z, Pearce LV, Xu X, et al. Structural Insight into Tetrameric hTRPV1 from Homology Modeling, Molecular Docking, Molecular Dynamics Simulation, Virtual Screening, and Bioassay Validations. Journal of chemical information and modeling 2015; 55: 572-88.

    4) Caterina MJ, Leffler A, Malmberg AB, et al. Impaired nociception and pain sensation in mice lacking the capsaicin receptor. Science 2000; 288: 306-13.

    5) Szallasi A, Blumberg PM. Resiniferatoxin and its analogs provide novel insights into the pharmacology of the vanilloid (capsaicin) receptor. Life sciences 1990; 47: 1399-08.

    6) Cui M, Honore P, Zhong C, et al. TRPV1 receptors in the CNS play a key role in broad-spectrum analgesia of TRPV1 antagonists. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2006; 26: 9385-93.

    7) Summ O, Holland PR, Akerman S, Goadsby PJ. TRPV1 receptor blockade is ineffective in different in vivo models of migraine. Cephalalgia : an international journal of headache 2011; 31: 172-80.

    8) Bevan S, Quallo T, Andersson DA. TRPV1. Handbook of experimental pharmacology 2014; 222: 207-45.

    9) Ghazizadeh V, Naziroglu M. Electromagnetic radiation (Wi-Fi) and epilepsy induce calcium entry and apoptosis through activation of TRPV1 channel in hippocampus and dorsal root ganglion of rats. Metab Brain Dis 2014; 29: 787-99.

    10) Cig B, Naziroglu M. Investigation of the effects of distance from sources on apoptosis, oxidative stress and cytosolic calcium accumulation via TRPV1 channels induced by mobile phones and Wi-Fi in breast cancer cells. Biochimica et biophysica acta 2015. [Epub ahead of print]

    11) Kose SA, Naziroglu M. Selenium Reduces Oxidative Stress and Calcium Entry Through TRPV1 Channels in the Neutrophils of Patients with Polycystic Ovary Syndrome. Biol Trace Elem Res 2014; 158: 136-42.

    12) De Petrocellis L, Harrison S, Bisogno T, et al. The vanilloid receptor (VR1)-mediated effects of anandamide are potently enhanced by the cAMP-dependent protein kinase. J Neurochem 2001; 77: 1660-63.

    13) Tominaga M, Caterina MJ, Malmberg AB, et al. The cloned capsaicin receptor integrates multiple pain-producing stimuli. Neuron 1998; 21: 531-43.

    14) Steenland HW, Ko SW, Wu LJ, Zhuo M. Hot receptors in the brain. Molecular pain 2006; 2:34.

    15) Kobayashi K, Fukuoka T, Obata K, et al. Distinct expression of TRPM8, TRPA1, and TRPV1 mRNAs in rat primary afferent neurons with adelta/c-fibers and colocalization with trk receptors. J Comp Neurol 2005; 493: 596-06.

    16) Feng NH, Lee HH, Shiang JC, Ma MC. Transient receptor potential vanilloid type 1 channels act as mechanoreceptors and cause substance P release and sensory activation in rat kidneys. American journal of physiology Renal physiology 2008; 294: 316-25.

    17) Ichikawa H, Sugimoto T. The co-expression of VR1 and VRL-1 in the rat vagal sensory ganglia. Brain research 2003; 980: 293-96.

    18) Palazzo E, Luongo L, de Novellis V, Berrino L, Rossi F, Maione S. Moving towards supraspinal TRPV1 receptors for chronic pain relief. Molecular pain 2010; 6:66.

    19) Karai LJ, Russell JT, Iadarola MJ, Olah Z. Vanilloid receptor 1 regulates multiple calcium compartments and contributes to Ca2+-induced Ca2+ release in sensory neurons. The Journal of biological chemistry 2004; 279: 16377-87.

    20) Poonyachoti S, Kulkarni-Narla A, Brown DR. Chemical coding of neurons expressing delta- and kappa-opioid receptor and type I vanilloid receptor immunoreactivities in the porcine ileum. Cell and tissue research 2002; 307: 23-33.

    21) Ward SM, Bayguinov J, Won KJ, Grundy D, Berthoud HR. Distribution of the vanilloid receptor (VR1) in the gastrointestinal tract. The Journal of comparative neurology 2003; 465: 121-35.

    22) Anavi-Goffer S, Coutts AA. Cellular distribution of vanilloid VR1 receptor immunoreactivity in the guinea-pig myenteric plexus. European journal of pharmacology 2003; 458: 61-71.

    23) Zhang Y, Xiang B, Li YM, et al. Expression and characteristics of vanilloid receptor 1 in the rabbit submandibular gland. Biochemical and biophysical research communications 2006; 345: 467-73.

    24) McIntyre P, McLatchie LM, Chambers A, et al. Pharmacological differences between the human and rat vanilloid receptor 1 (VR1). Br J Pharmacol 2001; 132: 1084-94.

    25) Gunthorpe MJ, Chizh BA. Clinical development of TRPV1 antagonists: targeting a pivotal point in the pain pathway. Drug discovery today 2009; 14: 56-67.

    26) Chou MZ, Mtui T, Gao YD, Kohler M, Middleton RE. Resiniferatoxin binds to the capsaicin receptor (TRPV1) near the extracellular side of the S4 transmembrane domain. Biochemistry 2004; 43: 2501-11.

    27) Gavva NR, Klionsky L, Qu Y, et al. Molecular determinants of vanilloid sensitivity in TRPV1. The Journal of biological chemistry 2004; 279: 20283-95.

    28) Yao J, Liu B, Qin F. Modular thermal sensors in temperature-gated transient receptor potential (TRP) channels. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2011; 108: 11109-14.

    29) Grandl J, Kim SE, Uzzell V, et al. Temperature-induced opening of TRPV1 ion channel is stabilized by the pore domain. Nature neuroscience 2010; 13: 708-14.

    30) Davis JB, Gray J, Gunthorpe MJ, et al. Vanilloid receptor-1 is essential for inflammatory thermal hyperalgesia. Nature 2000; 405: 183-87.

    31) De-la-Rosa V, Rangel-Yescas GE, Ladron-de-Guevara E, Rosenbaum T, Islas LD. Coarse architecture of the transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1) ion channel determined by fluorescence resonance energy transfer. The Journal of biological chemistry 2013; 288: 29506-17.

    32) Di Marzo V, Blumberg PM, Szallasi A. Endovanilloid signaling in pain. Current opinion in neurobiology 2002; 12: 372-79.

    33) Szolcsanyi J, Sandor Z. Multisteric TRPV1 nocisensor: a target for analgesics. Trends in pharmacological sciences 2012; 33: 646-55.

    34) Gavva NR. Body-temperature maintenance as the predominant function of the vanilloid receptor TRPV1. Trends in pharmacological sciences 2008; 29: 550-57.

    35) Srinivasan K. Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review. Critical reviews in food science and nutrition 2013. [Epub ahead of print]

    36) Bohlen CJ, Julius D. Receptor-targeting mechanisms of pain-causing toxins: How ow? Toxicon : official journal of the International Society on Toxinology 2012; 60: 254-64.

    37) Lieben L, Carmeliet G. The Involvement of TRP Channels in Bone Homeostasis. Frontiers in endocrinology 2012; 3 :99.

    38) Yoo S, Han S, Park YS, Lee JH, Oh U, Hwang SW. Lipoxygenase inhibitors suppressed carrageenan-induced Fos-expression and inflammatory pain responses in the rat. Molecules and cells 2009; 27: 417-22.

    39) Palazzo E, Luongo L, de Novellis V, Rossi F, Marabese I, Maione S. Transient receptor potential vanilloid type 1 and pain development. Current opinion in pharmacology 2012; 12: 9-17.

    40) Ahluwalia J, Urban L, Capogna M, Bevan S, Nagy I. Cannabinoid 1 receptors are expressed in nociceptive primary sensory neurons. Neuroscience 2000; 100: 685-88.

    41) Rathee PK, Distler C, Obreja O, et al. PKA/AKAP/VR-1 module: A common link of Gs-mediated signaling to thermal hyperalgesia. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2002; 22: 4740-45.

    42) Srinivasan R, Wolfe D, Goss J, et al. Protein kinase C epsilon contributes to basal and sensitizing responses of TRPV1 to capsaicin in rat dorsal root ganglion neurons. The European journal of neuroscience 2008; 28: 1241-54.

    43) Zhang X, Li L, McNaughton PA. Proinflammatory mediators modulate the heat-activated ion channel TRPV1 via the scaffolding protein AKAP79/150. Neuron 2008; 59: 450-61.

    44) Vellani V, Kinsey AM, Prandini M, et al. Protease activated receptors 1 and 4 sensitize TRPV1 in nociceptive neurones. Molecular pain 2010; 6: 61.

    45) Bhave G, Zhu W, Wang H, Brasier DJ, Oxford GS, Gereau RWt. cAMP-dependent protein kinase regulates desensitization of the capsaicin receptor (VR1) by direct phosphorylation. Neuron 2002; 35: 721-31.

    46) Moriyama T, Iida T, Kobayashi K, et al. Possible involvement of P2Y2 metabotropic receptors in ATP-induced transient receptor potential vanilloid receptor 1-mediated thermal hypersensitivity. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2003; 23: 6058-62.

    47) Meents JE, Neeb L, Reuter U. TRPV1 in migraine pathophysiology. Trends in molecular medicine 2010; 16: 153-59.

    48) Li Y, Cai J, Han Y, et al. Enhanced function of TRPV1 via up-regulation by insulin-like growth factor-1 in a rat model of bone cancer pain. European journal of pain 2014; 18: 774-84.

    49) Novakova-Tousova K, Vyklicky L, Susankova K, et al. Functional changes in the vanilloid receptor subtype 1 channel during and after acute desensitization. Neuroscience 2007; 149: 144-54.

    50) Lishko PV, Procko E, Jin X, Phelps CB, Gaudet R. The ankyrin repeats of TRPV1 bind multiple ligands and modulate channel sensitivity. Neuron 2007; 54: 905-18.

    51) Yee JR, Kenkel W, Caccaviello JC, et al. Identifying the integrated neural networks involved in capsaicin-induced pain using fMRI in awake TRPV1 knockout and wild-type rats. Frontiers in systems neuroscience 2015; 9: 15.

    52) Moylan Governo RJ, Morris PG, Prior MJ, Marsden CA, Chapman V. Capsaicin-evoked brain activation and central sensitization in anaesthetised rats: a functional magnetic resonance imaging study. Pain 2006; 126: 35-45.

    53) Starowicz K, Maione S, Cristino L, et al. Tonic endovanilloid facilitation of glutamate release in brainstem descending antinociceptive pathways. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2007; 27: 13739-49.

    54) Palazzo E, Rossi F, Maione S. Role of TRPV1 receptors in descending modulation of pain. Molecular and cellular endocrinology 2008; 286: 79-83.

    55) Spicarova D, Adamek P, Kalynovska N, Mrozkova P, Palecek J. TRPV1 receptor inhibition decreases CCL2-induced hyperalgesia. Neuropharmacology 2014; 81: 75-84.

    56) Keeble J, Russell F, Curtis B, Starr A, Pinter E, Brain SD. Involvement of transient receptor potential vanilloid 1 in the vascular and hyperalgesic components of joint inflammation. Arthritis and rheumatism 2005; 52: 3248-56.

    57) Li HY, Lee BK, Kim JS, Jung SJ, Oh SB. Eugenol Inhibits ATP-induced P2X Currents in Trigeminal Ganglion Neurons. The Korean journal of physiology & pharmacology : official journal of the Korean Physiological Society and the Korean Society of Pharmacology 2008; 12: 315-21.

    58) Nakanishi M, Hata K, Nagayama T, et al. Acid activation of Trpv1 leads to an up-regulation of calcitonin gene-related peptide expression in dorsal root ganglion neurons via the CaMK-CREB cascade: a potential mechanism of inflammatory pain. Molecular biology of the cell 2010; 21: 2568-77.

    59) Yoneda T, Hiasa M, Nagata Y, Okui T, White F. Contribution of acidic extracellular microenvironment of cancer-colonized bone to bone pain. Biochimica et biophysica acta 2015. [Epub ahead of print]

    60) Niiyama Y, Kawamata T, Yamamoto J, Furuse S, Namiki A. SB366791, a TRPV1 antagonist, potentiates analgesic effects of systemic morphine in a murine model of bone cancer pain. British journal of anaesthesia 2009; 102: 251-58.

    61) Koh WU, Choi SS, Lee JH, et al. Perineural pretreatment of bee venom attenuated the development of allodynia in the spinal nerve ligation injured neuropathic pain model; an experimental study. BMC complementary and alternative medicine 2014; 14: 431.

    62) Palazzo E, de Novellis V, Marabese I, et al. Interaction between vanilloid and glutamate receptors in the central modulation of nociception. Eur J Pharmacol 2002; 439: 69-75.

    63) Negri L, Lattanzi R, Giannini E, et al. Impaired nociception and inflammatory pain sensation in mice lacking the prokineticin receptor PKR1: focus on interaction between PKR1 and the capsaicin receptor TRPV1 in pain behavior. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2006; 26: 6716-27.

    64) Wong GY, Gavva NR. Therapeutic potential of vanilloid receptor TRPV1 agonists and antagonists as analgesics: Recent advances and setbacks. Brain research reviews 2009; 60: 267-77.

    65) Ciura S, Liedtke W, Bourque CW. Hypertonicity sensing in organum vasculosum lamina terminalis neurons: a mechanical process involving TRPV1 but not TRPV4. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2011; 31: 14669-76.

    66) Sun FJ, Guo W, Zheng DH, et al. Increased expression of TRPV1 in the cortex and hippocampus from patients with mesial temporal lobe epilepsy. J Mol Neurosci 2013; 49: 182-93.

    67) Khairatkar-Joshi N, Szallasi A. TRPV1 antagonists: the challenges for therapeutic targeting. Trends in molecular medicine 2009; 15: 14-22.

    68) Shang JJ, Yuan JY, Xu H, Tang RZ, Dong YB, Xie JQ. Shugan-decoction relieves visceral hyperalgesia and reduces TRPV1 and SP colon expression. World journal of gastroenterology : WJG 2013; 19: 8071-77.

    69) Szolcsanyi J, Mozsik G. Effects of capsaicin on the development of gastric mucosal damage by different necrotizing agents and of gastric cytoprotection by PGI2 atropine and cimetidine on rats. Acta physiologica Hungarica 1984; 64: 287-91.

    70) Satyanarayana MN. Capsaicin and gastric ulcers. Critical reviews in food science and nutrition 2006; 46: 275-28.

    71) Knotkova H, Pappagallo M, Szallasi A. Capsaicin (TRPV1 Agonist) therapy for pain relief: farewell or revival? The Clinical journal of pain 2008; 24: 142-54.

    72) Nagy I, Santha P, Jancso G, Urban L. The role of the vanilloid (capsaicin) receptor (TRPV1) in physiology and pathology. Eur J Pharmacol 2004; 500: 351-69.

    73) Szallasi A, Cruz F, Geppetti P. TRPV1: a therapeutic target for novel analgesic drugs? Trends in molecular medicine 2006; 12: 545-54.

    74) Gavva NR, Bannon AW, Hovland DN, et al. Repeated administration of vanilloid receptor TRPV1 antagonists attenuates hyperthermia elicited by TRPV1 blockade. The Journal of pharmacology and experimental therapeutics 2007; 323: 128-37.

    75) Brederson JD, Kym PR, Szallasi A. Targeting TRP channels for pain relief. Eur J Pharmacol 2013; 716 : 61-76.

    76) Maihofner CG, Heskamp ML. Treatment of peripheral neuropathic pain by topical capsaicin: Impact of pre-existing pain in the QUEPP-study. European journal of pain 2014; 18: 671-79.

    77) Maihofner C, Heskamp ML. Prospective, non-interventional study on the tolerability and analgesic effectiveness over 12 weeks after a single application of capsaicin 8% cutaneous patch in 1044 patients with peripheral neuropathic pain: first results of the QUEPP study. Current medical research and opinion 2013; 29: 673-83.

    78) Rostron RJ, Chao Y, Roberts G, Horrocks BR. Simultaneous photocharging and luminescence intermittency in silicon nanocrystals. Journal of physics Condensed matter : an Institute of Physics journal 2009; 21: 235301-08.

    79) Apostolidis A, Gonzales GE, Fowler CJ. Effect of intravesical Resiniferatoxin (RTX) on lower urinary tract symptoms, urodynamic parameters, and quality of life of patients with urodynamic increased bladder sensation. European urology 2006; 50: 1299-05.

    80) Guo C, Yang B, Gu W, et al. Intravesical resiniferatoxin for the treatment of storage lower urinary tract symptoms in patients with either interstitial cystitis or detrusor overactivity: a meta-analysis. Plos One 2013; 8: 82591.

    81) Peng CH, Kuo HC. Multiple intravesical instillations of low-dose resiniferatoxin in the treatment of refractory interstitial cystitis. Urologia internationalis 2007; 78: 78-81.

    82) Iadarola MJ, Mannes AJ. The vanilloid agonist resiniferatoxin for interventional-based pain control. Current topics in medicinal chemistry 2011; 11: 2171-79.

    83) Brown DC, Agnello K, Iadarola MJ. Intrathecal resiniferatoxin in a dog model: Efficacy in bone cancer pain. Pain2015. [Epub ahead of print]

    84) Murdoch RD, Bareille P, Denyer J, et al. TRPV1 inhibition does not prevent cold dry air-elicited symptoms in non-allergic rhinitis. International journal of clinical pharmacology and therapeutics 2014; 52: 267-76.

    85) Bareille P, Murdoch RD, Denyer J, et al. The effects of a TRPV1 antagonist, SB-705498, in the treatment of seasonal allergic rhinitis. International journal of clinical pharmacology and therapeutics 2013; 51: 576-84.

    86) Gunthorpe MJ, Rami HK, Jerman JC, et al. Identification and characterisation of SB-366791, a potent and selective vanilloid receptor (VR1/TRPV1) antagonist. Neuropharmacology 2004; 46: 133-49.

    87) El Kouhen R, Surowy CS, Bianchi BR, et al. A-425619 [1-isoquinolin-5-yl-3-(4-trifluoromethyl-benzyl)-urea], a novel and selective transient receptor potential type V1 receptor antagonist, blocks channel activation by vanilloids, heat, and acid. The Journal of pharmacology and experimental therapeutics 2005; 314: 400-09.

    88) Rami HK, Thompson M, Stemp G, et al. Discovery of SB-705498: a potent, selective and orally bioavailable TRPV1 antagonist suitable for clinical development. Bioorganic & medicinal chemistry letters 2006; 16: 3287-91.

    89) Garcia-Martinez C, Fernandez-Carvajal A, Valenzuela B, et al. Design and characterization of a noncompetitive antagonist of the transient receptor potential vanilloid subunit 1 channel with in vivo analgesic and anti-inflammatory activity. The journal of pain: official journal of the American Pain Society 2006; 7: 735-46.

    90) Ghilardi JR, Rohrich H, Lindsay TH, et al. Selective blockade of the capsaicin receptor TRPV1 attenuates bone cancer pain. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2005; 25: 3126-31.

    91) Khalid S, Murdoch R, Newlands A, et al. Transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1) antagonism in patients with refractory chronic cough: a double-blind randomized controlled trial. The Journal of allergy and clinical immunology 2014; 134: 56-62.

    92) Balestra B, Vicini R, Cremon C, et al. Colonic mucosal mediators from patients with irritable bowel syndrome excite enteric cholinergic motor neurons. Neurogastroenterology and motility : the official journal of the European Gastrointestinal Motility Society 2012; 24: 1118-70.

    93) Chen X, Sun W, Gianaris NG, et al. Furanocoumarins are a novel class of modulators for the transient receptor potential vanilloid type 1 (TRPV1) channel. The Journal of biological chemistry 2014; 289: 9600-10.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]