Experience in Rectal Prolapse: Retrospective analysis of 16 Cases
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
Keywords: Rektal prolapsus,Cerrahi yaklaşım, Laparoskopi, Rectal prolapse, Surgical management, Laparoscopy
7.439 görüntülenme 4.342 indirme
Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi kliniğinde 2003–2009 yılları arasında opere edilen 16 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, semptom ve uygulanan cerrahi yöntemleri ile morbidite ve mortaliteleri irdelendi. Rektal prolapsus derecelendirmesi Altemeier sınıflamasına göre yapıldı. Yama olarak polipropilen kullanıldı.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,7(19–80 ) yıl idi. Hastaların tümünde tam kat rektal prolapsus mevcut idi. Hastaların 3'üne Ripstein, 3'üne rektopeksi ve 10'una Notoras(4'ü laparoskopik) uygulandı. Ortalama takip süresi 28,6 (3–68) ay idi. Hastaların ortalama yatış süreleri 7,6 (5-13) gündü. İnkontinens tarifleyen 5 hastanın 3' ünde inkontinensin düzeldiği, diğer 2 sinde gaita kontrolü olduğu öğrenildi. Rektopeksi uygulanan bir hastada ise prolapsusun tekrarladığı ancak tam kat olan prolapsusun mukozal düzeyde nüks ettiği görüldü.
Sonuç: Rektal prolapsusun etiyolojik nedeni ve mekanizması ile tedavisindeki kesinlik henüz netlik kazanmamış olmasına karşın, cerrahi tedavide Notoras prosedürü de laparoskopik olarak uygulanabilir bir yötemdir.
Materials and Methods: Between 2003 and 2009 16 patients (8 man-8 woman) with rectal prolapse were operated at Fırat University Medical Faculty Hospital. Patients age, race, symtoms, surgical technics, morbidity and mortality were recorded. The degrees of the rectal prolapse were clasified according to Altemeier's metod. The meshes used were polypropylene.
Results: Mean age was 55.7 (19-80) years. Patients underwent Ripstein procedure (n=3), rectopexy (n=3),Notaras procedure(n=10, 4 was laparoscopic). Mean follow up time was 28.6 (3-68) months. The five patiens who had incontinance 3 were improved and 2 had dificulties to control gas. One recurrence (mucosal prolapse) was seen in a patient whom rectopexy was performed.
Conclusion: The etiology and the treatment of rectal prolapse are not clear yet. Notaras procedure can be prefered laparoscopicly.
Giriş
Bu yazıdaki amacımız Rektal prolapsus nedeniyle ameliyat edilen olguların verilerini retrospektif olarak değerlendirmek ve bu olgular arasında bulunan laparoskopik olarak ameliyat edilen olguları sunmaktır.
Materyal ve Metot
Tablo 1: Rektal Prolapsusun Altemeier ve ark. göre tasnifi
Bulgular
Tablo 2: Klinik sonuçlar
Tartışma
Abdominal yolla rektopeksi, rezeksiyon ve rezeksiyon rektopeksi işlemleri uygulanmıştır. Tek başına rektopeksi işleminin avantajı kısa süreli hastaneda yatış, iyi kosmetik sonuç ve düşük maliyettir. İşleme rezeksiyon eklendiğinde anastamoz ve pelvik sepsis riskide eklenmektedir8,9. Bizim çalışmamızda 3 hastaya sadece rektopeksi diğerlerine yama ile rektopeksi yapıldı. Hiçbir hastaya rezeksiyon yapılmadı.
Abdominal ameliyatlarda pelvik diseksiyonun sınırları, lateral ligamanların kesilip kesilmemesi, rektal damarların korunup korunmaması, fiksasyonun ne şekilde yapılacağı (yama, dikiş, tack) başta olmak üzere bir çok konu tartışmalıdır10,11. Bu çalışmada diseksiyon lateral ligamanlara kadar yapıldı ve 13 hastada fiksasyon propilen yama ile gerçekleştirildi.
Laparoskopi alanındaki ilerlemeler rektal prolapsus tedavisinde de laparoskopik yaklaşımın uygulanabilirliğini gündeme getirdi. Laparoskopik yaklaşımın en önemli avantajlarından biri mükemmel görüntü elde edilmesi ve pelvik yapıların diseksiyon esnasında ayırt edilebilmesidir12,13. Bu çalışmada da 4 vakada laparoskopik yöntem yapıldı.
Rezeksiyon rektopeksi sonrası nüks oranları daha düşük iken rektopeksi ile nüks oranları %10 kadar görülebilmektedir. Sadece rektopeksi uygulanan hastada mukozal prolapsus şeklinde rekürrens izlendi.
Hastalarımızın hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. Çalışmamızda Notoras prosedürünün laparoskopik uygulamayabilirliği kanaatine vardık. Dikkat edilmesi gereken nokta operasyon sırasında anatominin iyi bilinmesidir.
Sonuç olarak; yapılan tüm teknikler göz önüne alındığında mesh ile yapılan onarımların sonuçları daha iyi olmaktadır. Rektal prolapsusun esas etiyolojik nedeni ve mekanizması ile tedavisindeki kesinlik henüz netlik kazanmamış olmasına karşın Notoras prosedürü laparoskopik uygulanabilir bir yöntemdir.
Kaynaklar
1)Karahasanoğlu T, Hamzaoğlu İ, Baca B, ve ark. Rektal Prolapsus
2)Tedavisinde Laparoskopik Cerrahi. Kolon Rektum Hast
3)Derg 2007; 17: 186-90.
4)Sekac J, Labas P, Skultety J, et al. Rectal prolapse. Bratisl Lek
5)Listy 2010; 111: 103-7.
6)Şen D. Rektal Prolapsus. In: Alemdaroğlu K, Akçal T, Buğra
7)D,(Editors) Kolon Rektum ve Anal Bölge Hastalıkları. İstanbul:
8)Ajans Plaza Tanıtım ve İletişim Hizmetleri Ltd. Şti,
9)2003; 23: 259-73.
10)Farouk R, Duthie GS, MacGregor AB, Bartolo AB. Restoration
11)of continence following rectopexy for rectal prolapse and
12)recovery of the internal anal sphincter electromyogram. Br J
13)Surg 1992; 79: 107-13.
14)AltemeierWA, Culbertson WR, Schowegerdt C, Hunt S.
15)Nineteen years experience with the one stage perineal repair of
16)rectal prolapse. Ann surg 1971; 173: 993-1006.
17)Bulut T. Rektal prolapsus, Soliter Rektal Ülser, Perine Çökmesi
18)Sendromu ve Rektosel. In: Alabaz Ö. (Çev. Editor) Kolon
19)ve Rektal Cerrahinin El Kitabı. Adana: Nobel Tıp Kitabevleri
20)Ltd. Şti, 2004; 17: 246-81.
21)Williams JG, Rothenberger DA, Madoff RD, Goldberg SM.
22)Treatment of rectal prolapse in the elderly by perineal rectosigmoidectomy.
23)Dis Colon Rectum 1992; 35: 830-4.
24)Mckee RF, Lauder JC, Poon FW, Aitchison MA, Finlay IG. A
25)prospective randomized study of abdominal rectopexy with
26)and without sigmoidectomy in rectal prolapse. Surg Gynecol
27)Obst 1992; 174: 145-8.
28)Duthie GS, Bartolo DC. Abdominal rectopexy for rectal
29)prolapse: a comparison of techniques. Br J Surg 1992; 79:
30)1007-13.
31)Madiba TE, Boug MK, Wexner SD. Surgical management of
32)rectal prolapse. Arch Surg 2005; 140: 63-73.
33)Bruch HP, Herald A, Schiedeck T, Schwander O. Laparoscopic
34)surgery for rectal prolapse and outlet obstruction Dis Colon
35)Rectum 1999; 42: 1189-95.
36)Demirbaş S, Akın ML, Kalemoğlu M, Ogün I, Çelenk T.
37)Comparison of laparoscopic and open surgery for total rectal
38)prolapse. Surg Today 2005; 35: 446-52.
39)Solomon MJ, Young CJ, Eyers AA, Roberts RA. Randomized
40)clinical trial of laparoscopic versus open abdominal rectopexy
41)for rectal prolapse. Br J Surg 2002; 89: 35-9.
42)Raftopoulos Y, Senagore AJ, Di Giuro G, Bergamaschi R.
43)Recurrence rates after abdominal surgery for complete rectal
44)prolapse: a multicenter pooled analysis of 643 individual patients
45)data. Dis Colon Rectum 2005; 48: 1200-6.
© 2012 Fırat Tıp Dergisi. Tüm hakları saklıdır.

