Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi arması

Fırat Medical Journal
TR EN
ISSN: 1300-9818 e-ISSN: 2147-124X
2009, Cilt 14, Sayı 3, Sayfa(lar) 202-203

Fasioliazis; Nadir Bir Kronik Kolesistit Nedeni

Ali Kemal UZUNLAR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, DİYARBAKIR, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Fasioliazis, kronik kolesistit, Fascioliasis, chronic cholecystitis

18.128 görüntülenme 3.323 indirme

Fasioliazis, fasiola hepaticanın neden olduğu zoonotik bir infestasyondur. 27 yaşında bayan bir hastada Fasciola hepaticanın neden olduğu kronik kolesistit olgusu sunuldu. Hastanın kanda eozinofili hariç rutin laboratuvar tetkikler, abdominal ultrasonografi ve CT bulguları normal izlendi. Tanı, safra kesesi içinde makroskopik olarak izlenen parazitler ve serolojik incelemeyle kondu. Fasioliazisin nadiren de olsa kronik kolesistite neden olabileceği bilinmesi gerekir.
Fascioliasis is a zoonotic infection caused by Fasciola hepatica. We report a 27-year-old female patient with chronic cholecystitis due to Fasciola hepatica. Abdominal ultrasonography, CT scan and laboratory findings were normal except eosinophilia. The final diagnosis was made macroscopic and serologic findings. It must be remembered that fascioliasis is an exceptional cause of chronic cholecystitis.

Giriş

Fasioliazis insanda fasiola türlerinin, özellikle Fasciola hepaticanın, neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Fasioliazis koyun, sığır gibi ot yiyen hayvanlarda tüm dünyada görülen bir hastalıktır. İnsan, Fasciola hepatica için sadece tesatüfi bir konakçıdır. İnfestasyon iyi yıkanmamış ve pişirilmemiş sebzelerin yenilmesiyle bulaşır. Oral olarak alındıktan sonra larva kistten çıkar ve barsak duvarından geçerek peritona ulaşır. Larvalar buradan karaciğer ve safra duktuslarına ulaşarak adult forma dönüşürler. Fasciola hepatica genellikle safra duktuslarında yerleşir, çok nadiren de kronik kolesistite neden olur. Tanı ve tedavide kolanjiopankreatografi kullanılır1,2.

Kronik kolesistit öntanısı ile opere edilerek safra kesesinden çıkarılan ve Anabilim Dalı'mızda ilk kez tanısı konan bir Fasciola hepatica olgusu rapor edilmiştir.

Olgu Sunumu

27 yaşında bayan hasta, Diyarbakır ili Lice ilçesinde ikamet etmektedir. Yaklaşık beş aydır sağ üst abdominal ağrı şikayeti mevcut, buna ilave olarak son on gündür bulantı, kusma şikayetleri ortaya çıkış, bu nedenle genel cerrahi kliniğine başvurmuş. Ultrasonografi bulguları kronik kolesistiti düşündürmekteydi. Safra yolları ve diğer organlar normal görünümdeydi. Rutin laboratuvar sonuçları hafif eozinofil artış dışında normal sınırlardaydı. Hastanın şikayetleri yoğunlaşması üzerine hasta kısa bir hazırlık dönemi sonrası açık kolesistektomi yapılmak üzere ameliyat alındı. Operasyonda safra yolları normal görülerek sadece safra kesesi çıkarıldı. Çıkarılan safra kesesi makroskopik olarak 8x4 cm boyutlarında serozası düzgün olağan görünümdeydi. Kesit yapıldığında kese içinden yaklaşık 2.1x1.2 cm uzunluğunda dört adet parazit izlendi. Kese duvarı yer yer 0.5 cm kalınlıkdaydı.

Mikroskopik olarak ise mukoza yer yer dökülmüş, tüm mukoza ve duvarda belirgin eozinofil artışı ile beraber yoğun kronik yangı hücre infiltrasyonu izlendi (Resim 1). Parazitolojik incelemede ise izlenen parazitlerin Fasciola hepatica olduğu tespit edildi.

Resim 1: a. Safra kesesi mukozasında eozinofil ağırlıklı kronik yangı infiltrasyonu (H&E, 200X). b. Parazitin kimi organellerini gösteren mikroskopik görünüm (H&E, 100X).

Tartışma

Fasioliazis tüm Dünya'da yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Yaklaşık 2.5 milyon insan enfekte olup, 61 ülkede 180 milyon insan bu infestasyon için risk altındadır. Sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerde de görülmektedir. Ancak hastalık nadir görülen ülkelerde sıklıkla atlanmaktadır2. Mevcut kayıtlara göre Türkiye'de 1932 ile 2004 yılları arasında toplam 238 fasioliazis olgusu bildirilmiştir3. Hastalar genellikle safra duktus obstruksiyonu ile seyreden ikter ve abdominal sağ üst kadranda ağrısı şikayetleriyle hastaneye müracaat etmişler2.

Fasioliazis çoğunlukla asemptomatik olup, Türkiye'de bölgelere göre dağılımı oldukça farklılık göstermektedir. Elaziğ ilinde Kaplan ve ark. serolojik (Belirli bir mikroorganizmaya karşı üretilmiş antikorların varlığını saptayan bir tıbbi kan testi) olarak pozitif onbeş yeni olgu bildirmelerine karşın sadece bir semptomatik olgu rapor etmişlerdir4. Kaplan ve ark. Elazığ'da serolojik olarak teyit edilerek yaptıkları bir başka çalışmada ise insan fasiolozisi %2.77 oranında bildirdiler5. Serolojik olarak hastalığın prevalansı Antalya ilinde %3.01, Isparta ilinde ise %0.9 ile %6.1 arasında değişmektedir6. Olgumuz kronik kolesistit olduğu düşünüldüğünden serolojik test yapılmadan operasyona alındı.

Türkiye'de daha önce rapor edilen olgularda parazitler genellikle koledok yerleşimlidir, ancak olgumuz nadir görülen safra kesesi yerleşimlidir. Şu andaki bilgilerimize göre Türkiye'de toplam 238 olgu rapor edilmiştir. Bunların 168'i 1999'dan sonra serolojik olarak rapor edilmiştir5,7,8. Ülkemizde özellikle periferde birçok sağlık kuruluşunun yetersiz donanımda olması nedeniyle fasioliazis muhtemelen bildirilen rakamlardan daha fazladır9. 238 olgunun 17'si Van ilinde bulunmaktadır. Van ilinde bu hastalığın daha yüksek oranda görülmesinin nedeni özellikle kırsal kesimde çiğ yenen su teresi bitkisiyle ilişkili olduğu bildirilmektedir2,9.

Yılmaz ve ark.3 Erciş'te yaptıkları bir çalışmada, gaitası incelenen 500 asemptomatik kişinin %1.8'de Fasciola hepatica yumurtası saptanmış. Suteresi otunun kadınlar tarafından daha fazla tüketilmesi nedeniyle de hastalığın özellikle kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Fasioliazis, su teresi otu yanısıra iyi pişirilmeden yenenen infekte hayvan karaciğerleri, yeşil salata, ıspanak ve içme sularıyla da bulaşmaktadır2. İnfekte gıdalar iyi temizlenmeden yada pişirilmeden yenirse, sadece kırsal kesimde değil aynı zamanda gelişmiş şehirlerde de bu hastaık görülebilir. Bu nedenle Fasciola hepatica sadece gelişmekte olan ülkelerde değil aynı zamanda gelişmiş ülkelerde de önemli bir sağlık sorunudur10.

Ülkemizde genellikle bu hastalar şikayetler ciddi düzeye ulaşmadan doktora müracaat etmemektedirler9. Kronik kolesistite sebep olan Fasciola hepatica sıklıkla obstrüktif sarılığa da neden olmaktadır. Parazitin uzaklaştırılmasıyla semptomlar ortadan kalkar. Olgumuzda sarılık öyküsü olmadığından taşlı kronik kolesistit ön tanısıyla ameliyat edildi. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi bilier duktusun dilatasyonunu gösterir ancak bu cıhazlar ayırıcı tanıda fasioliazisi ekarte ettirmezler. ERCP Fasiola hepatikanın safra duktusunda bulunduğunu gösterir2. Gülşen ve ark.2 obstrüktif sarılığa neden olan beş olguya ERCP ile tanı koyarak tadavi ettiğini bildirmiştir.

Sonuç olarak, fasioliazisin nadiren de olsa kronik kolesistite neden olabileceği unutulmaması gerekir.

Kaynaklar

1)Echenique-Elizondo M, Amondarain J, Liron de Robles C.

2)Fascioliasis: an exceptional cause of acute pancreatitis. JOP 2005;

3)6:36-39.

4)Gulsen M, Savas MC, Koruk M, Kadayifci A, Demirci F.

5)Fascioliasis: a report of five cases presenting with common bile

6)duct obstruction. Neth J Med 2006; 64: 17-19.

7)Yilmaz H, Godekmerdan A. Human fasciolosis in Van

8)province, Turkey. Acta Trap 2004; 92:161-162.

9)Kaplan M, Kuk S, Kalkan A. Fasciolosis: A case report. Acta

10)Parasitol Turcica 2002; 26:393-395.

11)Kaplan M, Kuk S, Kalkan A, Özkan A. Elazığ Yöresinde

12)Fasciola Hepatica Seroprevalansı. 12. Ulusal Parazitoloji Kongresi.

13)2001:126.

14)Akyol CV. Tarihçe ve Epidemiyoloji. In: Tinar R, Kormaz M,

15)editors. Fasciolosis. Turkish Society for Parasitology. META

16)Basım, İzmir. 2003; 85-106.

17)Demirci, M. Insanlarda epidemiyoloji. In: Tınar, R., Korkmaz,

18)M., (Eds.), Fasciolosis. Türkiye Parazitoloji Derneği, META

19)Basım, Izmir, 2003:343-358.

20)Ok Uz, Kuman A, Korkmaz M. Fasciolosis: Üç Olgu Sunumu.

21)In: Tınar, R., Korkmaz, M., (Eds.), Fasciolosis. Türkiye Parazitoloji

22)Derneği, META Basım, Izmir, 2003:359-364.

23)Yilmaz H, Kotan C, Söylemez O, Arslanturk H. A human

24)fasciolosis presenting with cholelithiasis and choledocholithiasis

25)in Van, Turkey. Saudi Med J. 2004; 25:1732-1733.

26)Rondelaud D, Hourdin P, Vignoles P, Dreyfuss G. The

27)contamination of wild watercress with Fasciola hepatica in

28)central France depends on the ability of several lymnaeid

29)snails to migrate upstream towards the beds. Parasitol Res

30)2005; 95:305-309.

© 2009 Fırat Tıp Dergisi. Tüm hakları saklıdır.

← İçindekiler