[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2025, Cilt 30, Sayı 4, Sayfa(lar) 230-238
[ English ] [ Tam Metin ] [ PDF ]
Spinal Cerrahi Sonrası Cerrahi Alan Enfeksiyonlarının Sıklığına ve Tedavide Kullanılan Negatif Basınçlı Yara Tedavisinin (NBYT) Etkinliğine Etki Eden Faktörler; Retrospektif bir Klinik Çalışma
Ömer POLAT1, Muhammed Enes KARATAŞ2, Mehmet Salih SÖYLEMEZ3
1Umraniye Training and Research Hospital, Orthopaedics and Traumatology, Istanbul, Turkey
2Istanbul Medeniyet University, Göztepe Prof.Dr. Süleyman Yalçın City Hospital, Orthopaedics and Traumatology, Istanbul, Turkey
3Acıbadem Kartal Hospital, Orthopaedics and Traumatology, Istanbul, Turkey

Amaç: Spinal cerrahi sonrası cerrahi alan enfeksiyonlarının (CAE) sıklığını ve olası nedenlerini ve tedavide negatif basınçlı yara tedavisinin (NBYT) etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem: 2018-2020 yılları arasında aynı kurumda omurga patolojileri nedeniyle opere edilmiş en az 12 ay takibi olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, spinal cerrahi tanısı, enstrümantasyon seviyesinin uzunluğu, cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) şiddeti, preoperatif hgb, postoperatif hgb, preoperatif albumin seviyeleri, c reaktif protein (CRP), sedimentasyon, kültür sonuçları, yapılan NBYT sayısı, NBYT maliyetleri, yara iyileşme süresi ve revizyon gerekip gerekmediği incelendi ve bulgular kaydedildi. CAE'lerin tedavisi için aynı NBYT sistemleri kullanıldı ve aynı tedavi algoritması uygulandı.

Bulgular: Çalışmaya 269 hasta dahil edildi. Toplamda %14,1 (n =38) CAE saptandı. Spinal cerrahi nedeni ile CAE oranı arasında istatistiksel olarak ilişki bulunmamakla birlikte (p =0,306), konjenital spinal patoloji nedeniyle opere edilen hastalarda CAE insidansı daha yüksekti (%21,8). Ancak CAE geçiren hastalarda; daha uzun segmentler enstrümante edildi, preoperatif albümin seviyeleri daha düşüktü ve preoperatif immobilizasyon ve halsizlik daha sıktı (sırasıyla p =0,025, p <0,001 ve p =0,025). Otuzüç hastanın (%86.8) yaraları NBYT ile tamamen iyileşti ve kapatıldı. CAE şiddeti konjenital spinal patolojilerde anlamlı olarak daha kötüydü ve özellikle spina bifidalı hastalarda daha kötü olma eğilimindeydi (sırasıyla p =0.017 ve 0.011). Ayrıca CAE ne kadar geç ortaya çıkarsa ve tedavi ne kadar geç başlarsa CAE o kadar şiddetli görünüyordu (p =0.018, pearson rho =0.537). NBYT ile konjenital spinal patolojiler ile yaraların iyileşme hızı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (sırasıyla p =0.098 ve 0.229).

Sonuç: NBYT, omurga ameliyatlarından sonra CAE'lerin tedavisinde etkili bir araçtır. Ancak spina bifida hastalarında ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu hastalarda CAE'leri düzeltmek zor olabilir. Daha uzun enstrümantasyon seviyesi, preoperatif düşük albümin seviyeleri ve preoperatif immobilizasyon ve halsizlik CAE için belirleyici faktörlerdir. Yumuşak dokunun dikkatli ve saygılı diseksiyonu, preoperatif albümin replasmanları ve enfeksiyona erken müdahale spinal cerrahi sonrası CAE tedavisini önlemede ve/veya kolaylaştırmada etkili olabilir.


[ English ] [ Tam Metin ] [ PDF ]
[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]