[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2025, Cilt 30, Sayı 4, Sayfa(lar) 239-245
[ English ] [ Tam Metin ] [ PDF ]
Çocuk ve Ergenlerde Klavikula Cisim Kırıkları Konservatif Tedavisinde Kullanılan Basit Kol Askısı, Velpeau Bandajı ve Sekiz Bandajının Klinik Sonuçlarının Karşılaştırılması
Muhammed KAZEZ, Ali Sami ŞEKER
Elazig Fethi Sekin City Hospital, Orthopedics and Traumatology Clinic, Elazig, Türkiye

Amaç: Klavikula kırıklarının çoğu 10-19 yaş aralığında görülür ve bu kırıklar tüm pediatrik kırıkların %10-15'ini oluşturur. Klavikula kırıklarının %70-%95'ini klavikulanın cisim kırıkları oluşturur Çalışmamızda amacımız; pediatrik klavikula cisim kırıkları konservatif tedavisinde kullanılan basit kol askısı, velpeau bandajı ve sekiz bandajının klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2021 Haziran ile 2023 Ocak tarihleri arasında izole klavikula cisim kırığı nedeniyle konservatif tedavi edilen hastalar dahil edildi. Üç farklı konservatif yöntemle takip edilen hastaların kırık sonrası 1. gün ve 1. haftada poliklinik kontrolleri sırasında ölçülen Visual Analog Scale (VAS) ağrı skorları, tedavi sürecinde bandaja bağlı oluşan komplikasyonlar, tedavi sonrası 6. haftada ve 1. yılda her üç gruptaki hastaların Pediatric/Adolescent Shoulder Survey (PASS) skorları, hastaların tedavi öncesi kırıktaki deplasman miktarları, tedavi sonrası 1. yıl klavikulada kısalma miktarları belirlendi.

Bulgular: Çalışma; yaşları 6 ile 18 arasında değişmekte olan, 51’i (%62.2) erkek ve 31’i (%37.8) kız olmak üzere toplam 82 hasta ile yapılmıştır. Velpeau bandaj yönteminin 1.gün ve 1. Hafta VAS ağrı skoru değerleri, basit kol askısı ve sekiz bandaj yönteminden, basit kol askısı yönteminin 1.gün ve 1. Hafta VAS ağrı skoru değerleri ise sekiz bandaj yönteminden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p <0.05).

Sonuç: Pediatrik klavikula cisim kırıklarının konservatif tedavisinde basit kol askısı, velpeau bandajı ve sekiz bandajı benzer güvenilirlik ve tatmin edici sonuçlara sahiptir. Bu kırıkların tedavisinde velpeau bandajının kullanımının, basit kol askısı ve sekiz bandajına göre daha iyi erken ağrı kontro-lü sağladığını özellikle sekiz bandajı kullanımında görülen bandaja bağlı sorunları azalttığını düşünmekteyiz.


[ English ] [ Tam Metin ] [ PDF ]
[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]