[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2025, Cilt 30, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-005
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Çocuklarda Özofagus Yabancı Cisimleri: Bir Çocuk Gastroenteroloji Kliniği Deneyimi
Uğur DEVECİ, Yaşar DOĞAN, Abdullah Murat KAYAOKAY, Şükran AKGEYİK, Ferhat KARA-KOÇ, Muhammed Ali ÇINAR
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Özofagus, Yabancı Cisimler, Çocuklar, Endoskopi, Esophagus, Foreign Bodies, Children, Endoscopy
Özet
Amaç: Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonları, tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte özofagus yerleşimli yabancı cisimlerin ciddi komplikasyon riski olduğu için endoskopik yolla çıkarılması gerekmektedir. Bu çalışmada, bir üçüncü basamak sağlık merkezinde özofagusta yabancı cisim aspirasyonu saptanan olguların klinik özellikleri ve tedavi sonuçlarının incelenmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2010-2022 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği’nde özofagusta yabancı cisim nedeniyle tedavi gören 207 çocuk hasta dahil edildi. Ortanca yaşı 3,8 yıl (0,5-15) olan 207 olgunun (113’ü (%54,6) erkek) hastane kayıtları geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Olguların 110’u (%53,1) Elazığ merkezden, geri kalanlar ise çevre illerden ve Elazığ’ın ilçelerinden başvurmuştu. Özofagusa apirasyonun en sık (n: 66, %3,9) yaz aylarında olduğu gözlendi. Özofagustaki yabancı cisimlerin 68 (%33) hastada ilk 6 saatte ve 90 (%43) ilk 6-12 saat arasında çıkarılmış olduğu görüldü. Özofagustaki yabancı cisimlerin sırasıyla birinci darlıkta (n: 150, %72,5), ikinci darlıkta (n: 36, %17,4) ) ve üçüncü darlıkta (n: 21, %10,1) olduğu gözlendi. Özofagusa takılan yabancı cisimlerin en sık madeni para (n: 135, %65,2), yiyecek (n: 16, %7,7), lityum pil (n: 9, %4,3) ve tavuk kemiği (n: 5, %2,4) olduğu görüldü.

Sonuç: Özofagusta yabancı cisim saptanan çocuk olgular endoskopik yaklaşım ile başarılı bir şekilde ve ciddi bir komplikasyon olmadan tedavi edilebilirler.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonları tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Çocuklarda daha çok kazayla olmakla beraber yetişkinlerde intihar amaçlı, psikiyatrik ve mental retarde olgularda görülebilmektedir1.Yabancı cisim aspirasyonları 5 yaş altındaki çocuklarda daha sıktır. Çocuklar en sık para, oyuncak parçası, mücevher, mıknatıs ve pil yutmaktadır 2.Yutulan yabancı cisimlerin %80-90’ı gastrointestinal sistemden kendiliğinden çıkarken, buna karşın %10-20’si endoskopik yolla çıkarılmaktadır. Olguların %1’inde yabancı cismi çıkarmak veya komplikasyonların tedavisi için cerrahi girişim gereklidir3. Özofagusta takılan yabancı cisimler gastroenterolojik acil durumlardan biridir2. Endoskopik yöntemle özofagustaki yabancı cisimler güvenli ve komplikasyonsuz çıkarılabilmektedir4. Bu çalışmada, bir üçüncü basamak sağlık merkezinde özofagusta yabancı cisim aspirasyonu saptanan olguların klinik özellikleri ve tedavi sonuçlarının incelenmesi amaçlandı.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Çalışma öncesinde Fırat Üniversitesi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu tarafından değerlendirilerek etik kurul onayı (29.12.2022 tarih ve 16/25 toplantı karar no) alınmıştır. Bu çalışmada; Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi, Hepatoloji ve Beslenme Kliniğine 2010-2022 yılları arasında başvuran özofagusta yabancı cisim saptanan 207 çocuk olgu değerlendirildi. Olguların dosyaları retrospektif olarak incelendi ve bu incelemelerden elde edilen klinik, endoskopik, radyolojik veriler oluşturulan çalışma formlarına kaydedildi. Endoskopi öncesi tüm çocukların ebeveynlerinden bilgilendirilmiş onam alınmıştı.

    Hastalara yabancı cismin yerini tespit etmek için boyun, göğüs, karın filmleri ve/veya özofagus tomografisi çekildi. Tüm olgulara perforasyon riski nedeniyle acilen üst endoskopi işlemi yapıldı. Sedasyon amacıyla midazolam kullanıldı. Özofagusta saptanan yabancı cisimler mideye itildi. Endoskopi sırasında midesi boş saptanan olgulardaki yabancı cisimler hemen çıkarıldı. Midesi gıdayla dolu saptanan olgularda 6-8 saat sonra tekrar endoskopi yapılarak yabancı cisimler çıkarıldı. İşlem sonrası flumenazil uygularak sedasyon sonlandırıldı.

    Özofagogastroduodenoskopi işlemleri sırasında 5 ve 9 mm çapında fleksibil gastroskoplar (Olympus, 170, 190 ve 260 Tokyo, Japan) ile yabancı cisimleri çıkarmak için fare dişli, timsah ağzı ve fileli forsepsler kullanıldı. Yabancı cisimler çıkarıldıktan hemen sonra gastrointestinal mukozayı değerlendirmek için tekrar endoskopi yapıldı. Olgular işlem sonrası 4 saat boyunca monitörize edildikten sonra oral beslenmeye başlandılar. Endoskopi sırasında yabancı cisim görülemeyen veya çıkarılamayan olgular takibe alındı. Kontrol radyografileri çekilerek spontan çıkmasına kadar izlendi.

    Hastaların klinik özelliklerinden yaşları ortanca (alt ve üst sınır) ve sıklık verileri n(%) olarak ifade edildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Çalışmaya alınan 207 olgunun 113’ü (%54,6) erkek ve 94’ü (%45,4) kız çocuklarından oluşmaktaydı. Olguların yaş ortanca değeri: 3.8 yıl (min:0.5, maks:15yaş) saptandı (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Olguların demografik özellikleri.

    Olguların 110’u (%53,1) Elazığ merkez, 22’si (%10,6) Bingöl, 18’i (%8,7) Muş ve 17’si (%8,2) Elazığ ilçelerinden acil servisimize başvurmuşlardı (Tablo 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Olguların ikamet ettikleri illere göre dağılımı.

    Olgularımız 7’si yabancı uyruklu olup bunların 6’sı Suriyeli ve biri Afgan göçmeniydi. Olguların en çok yaz aylarında başvurdukları gözlendi ( Tablo 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 3: Olguların başvurdukları mevsimler.

    Bu çalışmada olguların 5’i dikkat eksikliği ve hiperaktivite, 3’nün serebral palsy ve biri Down sendromu tanılarıyla takipliydi.

    Olguların 8’i (%3,85) yenidoğan döneminde özofagus atrezisi nedeniyle opere olmuşlardı. Bu olgularda yabancı cisimlerin besin parçaları olduğu ve cerrahi anastomoz hattında takıldığı gözlendi. Endoskopi işlemi sırasında özofagusta trakealizasyon saptanan 2 (0,9) olgudan biyopsi alındı. Bu olgulara öykü, klinik, laboratuvar ve patolojik inceleme sonrasında eozinofilik özofajit tanısı kondu. Özofagusta koroziv madde içimi sonucu darlık gelişen 2 (%0,9) olgu saptandı.

    Özofagustaki yabancı cisimler 5 (%2,4) olguda ilk 3 saatte, 68’inde (%32,8) ilk 6 saatte, 90’ında (%43,4) ilk 6-12 saaate çıkarıldı (Tablo 4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 4: Olgulara endoskopi yapılma zamanı.

    En hızlı müdahale ilimiz merkezinde ikamet eden olgulara yapılmıştı. Olguların %55,1’ne mesai saatlerinde ve %44,9’una ise mesai saatleri dışında endoskopik işlem uygulanmıştı. Özofagus yabancı cisim aspirasyonu acil müdahale gerektirdiğinde olgular bekletilmeden endoskopi ile yabancı cisimler çıkarıldı.

    Olguların 150’sinde (%72,5) yabancı cismin özofagus birinci darlıkta, 36’sında (%17,4) (Resim 1), özofagus ikinci darlıkta ve 21’inde (%10,1) özofagus üçüncü darlıkta olduğu gözlendi. Özofagusta takılan yabancı cisimler sıklık sırasına göre; 135 (%65,2) madeni para, 16 besin (köfte) (%7,7), 9( %4,3) lityum pil ve 5 (%2,4) tavuk kemiğiydi (Tablo 5).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 5: Özofagusta takılan yabancı cisimler


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Özofagus birinci darlıkta yabancı cisim (Madeni para)

    Endoskopiyle özofagustan çıkardığımız yabancı cisim (madeni para) resim 2’de gösterilmiştir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Özofagustan çıkardığımız yabancı cisim madeni para

    Endoskopi sırasında çocukların 15’inde (%) özofagusta hiperemi, 13 (%) da özofagusta ülser ve 9’unda (%) özofagusta erozyon gözlendi. Özofagusta ülser saptanan olguların 4’ü lityum pil, 3’ü madeni para, 3’ü besin, 2’si metal saç tokası ve 1’i cam yutmuştu. Endoskopi işlemleri sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Bu çalışmada özofagusta yabancı cisim saptanan çocuk olguların klinik, endoskopik ve radyolojik bulguları, tedavi ve komplikasyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Çocuklarda yabancı cisim yutma daha çok 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Özofagustaki yabancı cisimler yabancı cisim aspirasyonlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır2,5,6.

    Yapılan çalışmalarda özofagusta yabancı cisim saptanan olguların daha çok erkek olduğu bildirilmektedir5-9. Bizim bulgularımız literatürle uyumluydu.

    Olguların 5’i dikkat eksikliği ve hiperaktivite, 3’ü serebral palsy ve biri Down sendromu nedeniyle takipliydi. Yapılan çalışmalarda mental retardasyonu, nörolojik ve psikiyatrik problemi olan çocuklarda yabancı cisim aspirasyonlarının daha sık görüldüğü bildirilmektedir1,10,11. Bizim bulgularımız literatürle uyumluydu.

    Bu çalışmaya alınan 8 olgu yenidoğan döneminde özofagus atrezisi nedeniyle opere olmuştu. Ayrıca 2 olguda koroziv madde içimi sonrası strüktür gelişmişti. Olgularımızdan 2’si takiplerinde eozinofilik özofajit tanısı aldı. Bu olgularımızın hepsinde özofagusta değişik besin maddeleri takılmıştı. Özofagusta besin maddesi takılması; proton pompa inhibitörüne yanıt veren eozinofilik özofajit, özofagus atrezisi nedeniyle opere olan ve özofagusta striktürü olan çocuklarda daha sık görülmektedir12-15. Bizim verilerimiz literatürle benzerlik göstermekteydi.

    Olguların en çok yaz aylarında başvurdukları gözlendi. Yaz mevsiminde okulların tatil olması ve çocukların ev dışında oyun oynamalarına bağlı olabileceği düşünüldü.

    Özofagustaki yabancı cisimler hayatı tehdit eden; özofagus perforasyonu, mediastinit, sepsis, retrofaringeal apse ve trakeoözofageal fistül gibi komplikasyonlara yol açabilirler16. Bu nedenle özofagustaki yabancı cisimlere acil müdahale etmek gerekmektedir. Bu çalışmada olguların %2,4’üne ilk 3 saatte, %33’ne ilk 6 saatte ve %43’ne ilk 6-12 saatte işlem yapıldı. Hastalarımızın hiçbirinde işlem sırasında ve sonrasında istenmeyen herhangi bir durum görülmedi. Bunun nedeni işlemlerin erken ve uygun şekilde yapılmasına bağlı olabileceği düşünülmektedir.

    Olguların 150’sinde (%72,5) yabancı cismin özofagus birinci darlıkta, 36’sında (%17,4) ikinci darlıkta ve 21’inde (%10) özofagus üçüncü darlıkta takıldığı gözlendi. Bizim verilerimiz literatürle benzerlik göstermekteydi (6-8, 17). Olguların 81’inde (%39) yutma güçlüğü, 70’inde (%33,8) ağızdan salya akması ve 21’inde (%10) boğulma yakınması mevcuttu. Yapılan çalışmalarda yabancı cisim yutan çocuklarda en sık; yutma güçlü, salya akması ve boğulma görüldüğü bildirilmektedir1,5,6,14,15.

    Olguların 198’inde (%95,6) özofagustaki yabancı cisimler endoskopiyle çıkarıldı. Özofagustaki yabancı cisimler sıklıkla endoskopiyle çıkarılmaktadır1. Bizim verilerimiz literatürle benzerlik göstermekteydi.

    Hastalarımızda yutulan yabancı cisimler sıklık sırasına göre; madeni para, besin, lityum pil ve tavuk kemiğiydi. Yapılan çalışmalarda özofagusta en çok madeni para, besin ve lityum pil olduğu bildirilmektedir5,7-9,18. Bizim verilerimiz literatürle uyumluydu.

    Endoskopi sırasında özofagusta ülser saptanan olguların 4’ü lityum pil, 3’ü madeni para, 3’ü besin, 2’si metal saç tokası ve 1’i cam yutmuştu. Özellikle lityum piller özofagus mukozasında takıldıklarında ilk 12 saat içerisinde ülsere ve perforasyona yol açabilirler19. Çocuk gastroenteroloji pratiğinde lityum pil yutan olgulara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi önerilmektedir 4. Bu çalışmada lityum pil yutan olgulara 6-12 saat içinde endoskopi yapıldı. Olgularda işlem sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Bizim yaklaşımımız güncel kılavuzlarla uyumluydu.

    Çocuklarda yabancı cisim yutma ciddi bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Hayati tehdit edebilen ve acil müdahale gerektirir. Özellikle lityum piller özofagusta ciddi hasara yol açabilirler. Bu nedenle en kısa süre içerisinde endoskopik yolla çıkarılmalıdır. Özofagusta besin takılmasına bağlı disfaji ile başvuran büyük çocuklar eozinofilik özofajit yönünden değerlendirilmelidir. Sonuç olarak özofagusta yabancı cisim saptanan çocuk olgular endoskopik yaklaşım ile başarılı bir şekilde ve ciddi bir komplikasyon olmadan tedavi edilebilirler.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Kurowski JA, Kay M. Caustic Ingestions and Foreign Bodies Ingestions in Pediatric Patients. Pediatr Clin North Am 2017; 64: 507-24.

    2) Kramer RE, Lerner DG, Lin T et al. North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Endoscopy Committee. Management of ingested foreign bodies in children: a clinical report of the NASPGHAN Endoscopy Committee. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015; 60: 562-74.

    3) Lee JH. Foreign body ingestion in children. Clin Endosc 2018; 51: 129-36.

    4) Demiroren K. Management of Gastrointestinal Foreign Bodies with Brief Review of the Guidelines. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2023; 26:1-14.

    5) Navia-López LA, Cadena-León JF, Ignorosa-Arellano KR et al. Foreign body ingestion and associated factors in pediatric patients at a tertiary care center. Rev Gastroenterol Mex (Engl Ed) 2022; 87: 20-8.

    6) Little DC, Shah SR, St Peter SD et al. Esophageal foreign bodies in the pediatric population: our first 500 cases. J Pediatr Surg 2006; 41: 914-8.

    7) Apilioğulları B, Ceran S. Foreign Bodies in the Esophagus: 117 Cases. Kocaeli Med J 2021; 10: 106-11.

    8) Altay D, Arslan D. Most Frequent Esophageal Foreign Bodies Ingested by Children. Erciyes Med J 2019; 4: 434-9.

    9) Sekmenli T, Çiftçi İ, Öncel M, Sunam G.S. Çocuklarda özofagus yabancı cisimleri. Genel Tıp Dergisi 2015; 25: 58-60.

    10) Turgut K, Poyraz MK, Sekmen E, Aydın İ, Algın A, Yavuz E. Prevalence of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in children presenting with foreign body ingestion. Am J Emerg Med 2019; 37: 2121-4.

    11) Prasad V, Samuel V, Ramakrishnan M, Ravikumar D, Sharna N. Management of foreign body ingestion in children with cerebral palsy: Need for proper trauma management protocol. J Family Med Prim Care 2018; 7: 638-41.

    12) Diniz LO, Towbin AJ. Causes of esophageal food impaction in the pediatric population. Dig Dis Sci 2012; 57: 690-3.

    13) Hiremath GS, Hameed F, Pacheco A et al. Esophageal food impaction and eosinophilic esophagitis: a retrospective study, systematic review, and metaanalysis. Dig Dis Sci 2015; 60: 3181-93.

    14) Salman H, Gürsoy Koca T, Dereci S, Akçam M. Foreign Body Ingestion and Management in Children. Pediatr Emerg Care 2022; 38: 617-20.

    15) Yücel Y, Yaz Ö. Management of Foreign Body Ingestion in Children: A Single-center Experience. Trends in Pediatrics 2022; 3: 126-33.

    16) Altokhais TI, Al-Saleem A, Gado A, Al-Qahtani A, Al-Bassam A. Esophageal foreign bodies in children: Emphasis on complicated cases. Asian J Surg 2017; 40: 362-6.

    17) Tseng HJ, Hanna TN, Shuaib W, Aized M, Khosa F, Linnau KF. Imaging Foreign Bodies: Ingested, Aspirated, and Inserted. Ann Emerg Med 2015; 66: 570-82.

    18) Gezer HÖ, Ezer SS, Temiz A, İnce E, Hiçsönmez A. Ingested foreign bodies in children: Do they really pass spontaneously from the gastrointestinal tract? A single-centre experience with 1000 cases. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2020; 26: 247-54.

    19) Soto PH, Reid NE, Litovitz TL. Time to perforation for button batteries lodged in the esophagus. Am J Emerg Med 2019; 37: 805-9.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]