[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2025, Cilt 30, Sayı 1, Sayfa(lar) 011-015
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Erişkinlerin Kardiyovasküler Hastalık Risk Faktörleri Bilgisinin ve Sağlıklı Yaşam Tarzı Davranışlarının Değerlendirilmesi
Büşranur ÇAĞAL KAYAR, Mustafa Kürşat ŞAHİN, Mustafa Fevzi DİKİCİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Samsun, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler, Risk Faktörleri, Bilgi, Sağlıklı Yaşam, Davranış, Cardiovascular, Risk Factors, Knowledge, Healthy Living, Behavior
Özet
Amaç: Bu çalışmada, erişkinlerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkında bilgi düzeyleri ve sağlıklı yaşam davranışlarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel bir çalışmadır. Veriler Ağustos-Eylül 2022 tarihleri arasında Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’ne başvuran 18-65 yaş arası bireylere yüz yüze görüşme yapılarak anket ile toplandı. Ankette sosyodemografik bilgi formu ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği kullanıldı.

Bulgular: Çalışmaya toplam 366 kişi katıldı. Yaş ortalaması 41,23±13,61 yıl ve %60,4’ü kadındı. Bireylerin %38,5‘inin kronik bir hastalığı mevcuttu. Katılımcıların KARRİF-BD ölçeği puan ortalamaları 19,07±4,92 idi. KARRİF-BD ölçeği bilgi puanları sağlık çalışanı olanların (p <0,001), 45 yaş üstündeki bireylerin (p =0,002), üniversite ve üzerinde eğitim düzeyine sahip olanların (p =0,001), kronik hastalık öyküsü olanların (p =0,001), düzenli ilaç kullananların (p =0,001), egzersiz yapanların (p =0,004), tam buğday-kepek-çavdar türü ekmek tüketenlerin (p =0,023) ve günlük beş porsiyondan fazla meyve-sebze tüketenlerin (p =0,001) anlamlı olarak daha yüksekti.

Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkındaki bilgi düzeylerinin sağlık çalışanı olma, yaş, eğitim durumu, kronik hastalık öyküsü, egzersiz durumu, tüketilen ekmek çeşidi ve günlük meyve-sebze tüketimi ile farklılık gösterdiği saptandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) Türkiye’de dâhil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde mortalite sebeplerinde ilk sırada gelmektedir1. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2019 yılında %36,8 ile dolaşım sistemi hastalıkları ölüm sebepleri arasında en başta yer almıştır ve dolaşım sistemi hastalıkları sebebiyle olan ölümlerin ise %39,1’i iskemik kalp hastalığından kaynaklanmaktadır2. Türk Erişkinlerde Koroner Kalp Hastalık ve Risk Faktörleri çalışması ile Türk halkının kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri durumlarıyla ilgili değerli bilgiler ortaya konulmuş ve Türk yetişkinlerde koroner kalp hastalığı mortalitesi kadınlarda binde 3,2, erkeklerde binde 5,2 olarak bulunmuştur3. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplumun yaşlanması ve bununla birlikte beklenen yaşam süresindeki artış nedeniyle kardiyovasküler hastalıkların sayısı ve bunlara bağlı yük de giderek artmaktadır4.

    Kardiyovasküler hastalık riskini artıran en önemli faktörleri; sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, dislipidemi, hiperglisemi, yüksek tansiyon, obezite, sigara, yaş, etnik köken, cinsiyet ve genetik/ailesel hiperkolesterolemi şeklinde sıralanabilir5. Kardiyovasküler hastalıklar, davranışsal risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla önemli ölçüde önlenebilir. Tütün kullanımının terkedilmesinin, diyette tuz miktarının azaltılmasının, meyve ve sebze tüketiminin arttırılmasının, düzenli fiziksel aktivitenin ve alkolün zararlı kullanımından kaçınmanın kardiyovasküler hastalıklar riskini azalttığı gösterilmiştir6. Kardiyovasküler hastalıklar engelliliğe ayarlanmış yaşam yılının başlıca nedenlerindendir7. Kardiyovasküler hastalıklar riskini belirlemek, prevalansını düşürmeye ve komplikasyonları azaltmaya yönelik müdahalelerde bulunmak önemlidir. Bu bağlamda birinci basamak sağlık hizmetlerinin sorumlulukları arasında riskli bireyleri tarama, hastalarda olası komplikasyonların azaltılması amacıyla erken tanı ve tedaviye yönlendirme, hastalandıklarında tedaviye uyumlarını sağlamada yardımcı olma, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırma, risk faktörleri konusunda eğitim ve farkındalık oluşturma bulunmaktadır8.

    Bireylerin sağlıklarının geliştirilmesi, yönlendirme yapılabilmesi ve konuyla ilgili eğitim programlarının düzenlenebilmesi için kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeylerinin belirlenmesi gereklidir. Toplumsal davranış değişikliğini hedefleyen önleyici programların katkısı ile son zamanlarda kardiyovasküler hastalıklar kaynaklı mortalite oranlarının azalma eğiliminde olduğu bildirilmiştir9. Bu çalışmada, eğitim aile sağlığı merkezlerine (ASM) başvuran erişkinlerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkında bilgi düzeyleri ve sağlıklı yaşam davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Araştırmanın Tipi, Evreni ve Örneklemi
    Bu çalışma Ağustos-Eylül 2022 tarihleri arasında, Samsun ilinde yer alan eğitim ASM’lerde gerçekleştirilen, tanımlayıcı tipte kesitsel bir çalışmadır. Araştırma-nın evrenini Samsun ilinde yer alan eğitim ASM’lere kayıtlı 18-65 yaş arasında olan 6835 kişi oluşturmuştur. Daha önce eğitim ASM’de yürütülen bir çalışmaya ulaşılamaması nedeniyle ve olası en büyük örneklem büyüklüğüne ulaşabilmek için %50 olabilirlik oranı kabulüne göre örneklem büyüklüğü Openepi programı kullanılarak %95 güvenirlilik aralığında (alfa =0.05), %5 hata payı ile 364 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılar, polikliniğe geliş sırasına göre çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmaya dâhil edilme kriterleri; 18-65 yaş arasında olmak, eğitim durumu en az okuryazar olmak ve çalışmaya katılmaya gönüllü olmaktır. Çalışmanın dışlanma kriterleri; 18 yaş altı olmak, okuryazar olmamak ve ankete katılmaya engel olacak bilişsel bir hastalık sahibi olmaktır.

    Etik İzin
    Bu araştırma Helsinki İnsan Hakları Bildirgesi ilkelerine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul onayı alındı (OMÜKAEK-2022/250). Samsun İl Sağlık Müdürlüğünden izin alınmıştır.

    Veri Toplama Araçları
    Literatür taranarak oluşturulan bir anket formu kullanılmıştır3,5,8. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların özellikleri (19 madde), ikinci bölümde (KARRİF-BD) Ölçeği (28 madde) kullanılmıştır. Anketin başında katılımcılara çalışmanın amacı açıklandı. Anket, araştırmacı tarafından katılımcının aile hekimiyle görüşmesi tamamlandıktan sonra yüz yüze uygulanmıştır.

    Katılımcıların özellikleri bölümünde; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kronik hastalık öyküsü, düzenli ilaç kullanımı öyküsü, sağlıklı yaşam davranışları sorgulanmıştır.

    KVH risk faktörlerine ait bilgi seviyesini belirlemek amacıyla 28 maddelik Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği kullanılmıştır10. KARRİF-BD Ölçeği “40-Item Coronary Heart Disease Knowledge Test” anketinden 4, “Heart Disease Fact Questionnaire (HDFQ)” anketinden 16 maddenin orijinal halinden Türkçe’ye çevrilerek alınması ve araştırıcılar tarafından KVH ile ilişkili risk faktörleri konusunda bilinmesi önemli olan sekiz madde5,8,9,10,17,18,22,26. maddeler) daha eklenmesi ile oluşturulan 28 maddelik bir ölçektir. Ölçekte kardiyovasküler hastalıkların özellikleri, risk faktörleri ve risk davranışlarında değişimin sonucunu ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Ölçekte yer alan maddeler katılımcılara doğru veya yanlış önermeler şekilde sunuldu ve katılımcıların bu ifadeleri “Evet”, “Hayır” veya “Bilmiyorum” şeklinde yanıtlamaları istenmiştir. Doğru yanıtlanan her madde 1 puandır ve ölçekten maksimum 28 puan alabilmektedir. Ölçek puanı arttıkça katılımcının bilgi düzeyinin yüksek olduğu sonucuna varılmakta ve kesme noktası bulunmamaktadır10. Bu çalışmada ölçeğin Kuder–Richardson-20 formülü ile hesaplanan iç tutarlılık katsayısı 0,828 olarak bulunmuştur.

    İstatistiksel Analiz
    Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics sürüm 21 kullanıldı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma olarak sunulmuştur. Sürekli verilerin dağılımı Kolmogorov- Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Sürekli verilerin karşılaştırılmasında ikili gruplarda bağımsız örneklem t-testi, 3 ve üzeri gruplarda ANOVA kullanıldı. Post-hoc analiz olarak Sidak testi kullanılmıştır. p <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Çalışmaya katılan 366 katılımcının, %60,4’ü kadın, %57,7’sinin eğitim düzeyi lise ve altı, yaş ortalaması 41,23±13,61 yıl ve %9,0‘u sağlık çalışanıdır. Katılımcıların %38,5’inin kronik bir hastalığı vardı, %37,7’si düzenli ilaç kullanıyordu. Katılımcıların sağlıklı yaşam davranışları sorgulandığında %16,1’i düzenli egzersiz yapıyordu, Bireylerin %64,5’i beyaz ekmek tercih ediyordu, %76,8’i günde beş porsiyondan az meyve tüketiyordu, %68,6’sı haftada üç porsiyondan az kırmızı et tüketiyordu (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Katılımcıların özellikleri.

    Katılımcıların KARRİF-BD ölçeği puan ortalamaları 19,07±4,92 idi. 45 yaş üstündeki bireylerin yaşı daha genç olanlara göre (p =0,002), eğitim düzeyi üniversite ve üzerinde olanlarda lise ve altı olanlara göre (p =0,001) ve sağlık çalışanı olanlarda diğer mesleklere göre (p <0,001) bilgi düzeyi daha yüksekti. Katılımcıların cinsiyetine göre ölçek puanları arasında anlamlı fark yoktu (Tablo 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Katılımcıların özelliklerine göre KARRİF-BD ölçek puanlarının karşılaştırılması.

    Katılımcıların KARRİF-BD ölçeği puan ortalamaları kronik hastalık öyküsü olanlarda olmayanlara göre (p =0,001), düzenli ilaç kullananlarda kullanmayanlara göre (p =0,001), düzenli veya ara sıra egzersiz yapanlarda hiç egzersiz yapmayanlara göre (p =0,004), tam buğday-kepek-çavdar türü ekmek tüketenlerde beyaz ekmek tüketenlere göre (p =0,023), günlük beş porsiyondan çok meyve tüketenlerde beş porsiyondan az tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre daha yüksekti (p =0,001) (Tablo 2).

    Haftalık kırmızı et tüketimine göre KARRİF-BD ölçeği puan ortalamaları farklılık göstermiyordu (p =0,066).

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Tüm Dünya’da en önemli sağlık sorunlarından biri olan kardiyovasküler hastalıkların gelişimini engellemek ve risk faktörlerini kontrol altına alabilmek için toplumun sağlıklı yaşam davranışlarının sorgulanması ve risk faktörleri bilgi düzeylerinin ölçülmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın sonuçları katılımcıların KVH risk faktörleri bilgi düzeyinin ortalama seviyenin üzerinde olduğunu göstermiştir17-19. Balcı ve ark.’nın11, Kırağ ve Çalışkan’ın12 ve Karatay ve ark.’nın13 yaptığı çalışmalarda bu çalışma ile yaklaşık olarak benzer sonuçlar bulunmuştur. Mevcut çalışmadan daha yüksek bilgi düzeyi bildiren çalışmalarda mevcuttur14-16. Çalışmalardaki farklı sonuçlar katılımcıların eğitim durumu, yaşanılan çevre ve çeşitli demografik değişkenlerinden kaynaklanıyor olabilir.

    Mevcut çalışmada yaşı ileri olanlarda yaşı genç olanlara göre KARRİF-BD puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Bu çalışma ile benzer şekilde erişkin bireylerde yapılan bir çalışmada yaş artışıyla ölçek puanlarının da arttığı bulunmuştur15. Gündoğdu ve ark.’nın 14 çalışmasında yaşı ileri olanlarda yaşı genç olanlara göre KARRİF-BD puanları anlamlı olarak daha düşüktü14. Kırağ ve Çalışkan’ın12 ve Arslan ve Akça’nın16 çalışmalarında yaş ile KARRİF-BD puanları arasında anlamlı fark saptanmadı. Bireylerde yaşla birlikte komorbiditelerin ve sağlık kuruluşlarına başvuruların artması nedeniyle farkındalık ve bilgi düzeyleri artmış olabilir. Bu çalışma genç katılımcılarda KVH risk faktörlerinde bilgi ve farkındalık eksiklikleri olduğunu göstermektedir. Geleceğin yaşlı nüfusunu oluşturacak bireylerde KVH’ların gelişiminin, komplikasyonlarının ve neden olacağı hastalık yükünün kontrol altına alınabilmesi için genç katılımcıların farkındalıkların ve bilgi düzeylerinin arttırılması önemlidir.

    Mevcut çalışmada eğitim düzeyi yüksek olan katılımcıların KARRİF-BD puanı anlamlı olarak daha yüksekti. Al Hamarneh ve ark.’nın 20 ve Chohedri ve ark.’nın21 yetişkin bireyler üzerinde yaptığı çalışmalarda yüksek eğitim seviyesi yüksek bilgi puanı ile ilişkiliydi. Çalışmada sağlık çalışanı olanlarda KARRİF-BD bilgi puanı anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu sonuç diğer çalışmalar ile uyumluydu22-24. Eğitim seviyesinin yükselmesiyle birlikte bilgi seviyesinin artması beklenen bir durumdu.

    Bu çalışmada kronik hastalık ve düzenli ilaç kullanımı öyküsü olanlarda KARRİF-BD ölçek puanı anlamlı olarak yüksekti. Gündoğdu ve ark.’nın14, Uçar ve Arslan’nın15 ve Jafary ve ark.’nın25 çalışmasında benzer sonuçlar bildirilmiştir. Mevcut çalışmadaki sonuç, kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanan bireylerin sağlık kuruluşlarına daha fazla başvurması ve diğer bireylere oranla daha fazla bilgi edinmelerinin bilgi düzeyinin yüksek olmasına, hastalık farkındalığının oluşmasına ve olası risk faktörlerine karşı bilincin artmasına katkı sağlamasıyla açıklanabilir. Bu çalışmada egzersiz yapanların hiç egzersiz yapmayanlara göre KARRİF-BD ölçek puanı anlamlı derecede daha yüksekti. Balcı ve ark.’nın11 ve Al Hamarneh ve ark.’nın20 çalışmalarında düzenli egzersiz yapanların daha fazla bilgi puanı elde ettikleri bildirildi. Egzersiz yapma ile KARRİF-BD ölçek puanı arasında anlamlı fark olmayan çalışmalarda mevcuttu15,22. KVH risk faktörleri bilgi düzeyi yüksek olanların farkındalıklarının yükselmesi ve bununla birlikte düzenli egzersiz yapmaları beklenen bir sonuçtu. Fakat bu çalışmadaki katılımcıların yaklaşık beşte biri düzenli egzersiz yaptıklarını ifade etmişlerdir ve bu oran çok düşüktür. Katılımcıların düzenli egzersizin kalp sağlığına olan faydaları hakkında bilgilendirilmeye ve egzersize teşvik edilmeye ihtiyaç olduğu görülmektedir.

    Mevcut çalışmada en sık kullanılan ekmek türü tam buğday-kepek-çavdar türü olan katılımcıların KAR-RİF-BD ölçek puanları en sık kullanılan ekmek türü beyaz ekmek olan katılımcılardan anlamlı olarak yüksekti. Hiç ekmek tüketmeyen katılımcılar bilgi puanları en yüksek grup olmasına rağmen tüketilen ekmek çeşidi ile ekmek tüketmemek arasında bilgi puanları açısından anlamlı bir fark yoktu. Uysal ve ark.’nın23 çalışmasında kepekli tahılların tüketiminin arttıkça KARRİF-BD ölçek puanının anlamlı olarak yükseldiği bildirildi. Beyaz ekmek dışındaki tahıllı ekmekleri tüketen bireylerin genel sağlıkları üzerine olumlu yaşam davranışı geliştirmeleri ve hastalıklardan korunma farkındalıkları daha iyi olabileceğinden bilgi düzeylerinin yüksek olması beklenen bir durumdu. Ancak mevcut çalışmada katılımcıların çoğunluğu beyaz ekmek tükettiğini belirtmekteydi.

    Bu çalışmada günlük meyve-sebze tüketim miktarı beş porsiyondan fazla olan katılımcıların KARRİF-BD ölçek puanları, daha az meyve-sebze tüketen veya hiç tüketmediğini belirten katılımcılardan anlamlı olarak yüksekti. Gündoğdu ve ark.’nın14 çalışmasında ise meyve-sebze tüketim sıklığı ile bilgi puanları arasında anlamlı fark yoktu. Uysal ve ark.’nın23 çalışmasında sebze tüketim sıklığı arttıkça KARRİF-BD ölçek puanının anlamlı olarak yükseldiği bildirildi. Günlük yeterli düzeyde meyve-sebze tüketenlerin bilgi puanlarının yüksek olması beklenen bir durumdu. Ancak katılımcıların büyük çoğunluğu yeterli seviyede meyve-sebze tüketmiyordu. Bireylerin genel olarak sağlıklarının iyileştirilmesi ve kronik hastalık gelişiminin önlenmesi amacıyla sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye dolayısıyla yeterli ve düzenli sebze-meyve tüketimine teşvik edilmesi ve bu konularda bilinçlendirilmesi önemlidir

    Bu çalışmanın bazı kısıtlılıkları vardır. Birincisi, verilerin sadece Samsun’daki eğitim aile sağlığı merkezine başvuran yetişkinlerden elde edilmesi nedeniyle sonuçlar Türkiye nüfusunun tamamını yansıtmayabilir. İkincisi veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanıldığı için kişiler objektif cevap vermemiş olabilir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Sonuç
    Bu çalışmada katılımcıların kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkındaki sağlık çalışanı olanlarda, ileri yaştaki bireylerde, üniversite ve üzerinde eğitim düzeyine sahip olanlarda, kronik hastalık ve düzenli ilaç kullanımı öyküsüne sahip olanlarda, egzersiz yapanlarda, tam buğday-kepek-çavdar türü ekmek tüketenlerde ve günlük beş porsiyondan fazla meyve-sebze tüketenlerde bilgi düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.

    Katılımcıların beslenme günlükleri ile değerlendirildiği, egzersiz türlerine göre daha detaylı fiziksel aktivite düzeyinin ele alındığı ve daha fazla sayıdaki aile sağlığı merkezinden büyük örneklemlerle, toplumun kardiyovasküler hastalıklar hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirildiği yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmaların sonuçlarına göre saptanabilecek eksik yönlerin vurgulandığı toplumu bilinçlendirme eğitimlerinin planlanması uygun olacaktır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Türkiye bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri kohort çalışması, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ankara, 2021: 32-33.

    2) Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık İstatistikleri Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2019 (Erişim Tarihi: Aralık 2022) Erişim Adresi: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Olumve-Olum-Nedeni-Istatistikleri-2019-33710.

    3) Ünal B, Horasan G, Kalaça S, Sözmen K, Ergör G. Türkiye kronik hastalıklar ve risk faktörleri sıklığı çalışması: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 2013: 298-313.

    4) Civek S, Akman M. Dünyada ve Türkiye’de kardiyovasküler hastalıkların sıklığı ve riskin değerlendirilmesi. J Turk Fam Phy 2022; 13: 21-8.

    5) Bays HE, Taub PR, Epstein E et.al. Ten things to know about ten cardiovascular disease risk factors. Am J Prev Cardiol 2021; 5: 100149.

    6) Adams SH, Schaub JP, Nagata JM, Park MJ, Brindis CD, Irwin CE Jr. Young adult perspectives on COVID-19 vaccinations. J Adolesc Health 2021; 69: 511-4.

    7) Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2021-2026). Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2021: 5-8.

    8) Dağıstan A, Gözüm S. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kardiyovasküler hastalık riskinin belirlenmesi ve yönetimi. TAF Prev. Med. Bull 2016; 15: 575-82.

    9) Dennison Himmelfarb CR, Hayman LL. Heads up: the forecast for cardiovascular health and disease is formidable. J Cardiovasc Nurs 2012; 27: 461-3.

    10) Arıkan İ, Metintaş S, Kalyoncu C, Yıldız Z. Kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyi (KARRİF-BD) ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği. Arch Turk Soc Cardiol 2009; 37: 35-40.

    11) Balcı AS, Kolaç N, Şahinkaya D, Yılmaz E, Nirgiz C. Ofis çalışanlarında kardiyovasküler hastalık riski ve bilgi düzeyi. Turk J Card Nur 2018; 9: 1-6.

    12) Kırağ N, Çalışkan G. Aile sağlığı merkezine başvuru yapan hastaların kardiyovasküler hastalık bilgi düzeyi ve depresyon düzeyi ile ilişkili faktörler. Med Sci 2020; 15: 1-11.

    13) Karatay G, Yeşiltepe A, Aktaş H. 40 yaş üstü bireylerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyleri ve bazı değişkenlerle ilişkisi. Acta Med Nicomedia 2021; 4: 49-55.

    14) Gündoğdu NA, Gündüz ES, Mert ZT. Kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini ne kadar biliyoruz? Hastane Öncesi Dergisi 2021; 6: 99-116.

    15) Uçar A, Arslan S. The cardiovascular disease risk factors knowledge level of the adults living in a family health center region. Turk J Card Nur 2017; 8: 121-30.

    16) Arslan DE, Akça Kılıç N. Akademik personelin kardiyovasküler risk farkındalıkları. Kocaeli Med J 2020; 9: 31-8.

    17) Kes D, Sanlıturk D, Polat U. University students' knowledge levels about cardiovascular risk factors and assessment of their health behaviours in Turkey. Int J Car Sci 2018; 11: 1269-81.

    18) Örs SH, Tümer A. Yetişkin kadınların kardiyovasküler hastalıklara ilişkin risk faktörleri bilgi düzeyi ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi 2020; 2: 81-8.

    19) Tan M, Dayapoğlu N, Şahin Akgün Z, Cürcani M, Polat H. Kırsal kesimde yaşayan kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyinin belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2013; 2: 331-4.

    20) Al Hamarneh YN, Crealey GE, McElnay JC. Coronary heart disease: health knowledge and behaviour. Int J Clin Pharm 2011; 33: 111-23.

    21) Chohedri AH, Masjedi M, Eghbal MH. Cardiovascular health knowledge of patient attendants in southern of Iran, Shiraz. Professional Med J 2012; 19: 604-10.

    22) Yılmaz M, Boylu M. Masa başı çalışanlarda kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyleri ve davranış durumları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 2016; 13: 27-34.

    23) Uysal H, Enç N, Cenal Y, Karaman A, Topuz C. Awareness about preventable cardiovascular risk factors of students attending Faculties of Nursing and Literature. Anadolu Kardiyol Derg 2013; 13: 728-31.

    24) Oğuz S, Erguvan B, Ünal G, Bayrak B, Çamcı G. Üniversite öğrencilerinde kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyinin belirlenmesi. MN Kardiyoloji 2019; 26: 184-91.

    25) Jafary FH, Aslam F, Mahmud H et al. Cardiovascular health knowledge and behavior in patient attendants at four tertiary care hospitals in Pakistan--a cause for concern. BMC Public Health 2005; 5: 124.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Sonuç
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]