Bu çalışmanın materyali, Fırat üniversitesi Tıp Merkezi Diyabet polikliniğine başvuran ve başka herhangi bir hastalığı olmayan diyabet tedavisi alan 19 erkek ve 11 kadından oluşan toplam 30 kişiden sağlandı. Tedavi öncesi alınan numuneler hemen Fırat Tıp merkezi Biyokimya labaoratuvarında gerekli işleme tabi tutuldu. Aynı hasta grubunun kan glukoz düzeyi regüle edilinceye kadar takip edildi ve HbA1c %9’un altına düşen hastalar tedavi sonrası grup olarak çalışmaya dahil edildi. Tedavi uygulaması ve takibi diyabet polikliniğice yürütüldü. Çalışma grubunu oluşturan diyabetlilerin çeşitli özellikleri Tablo
1’de görülmektedir.
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 1: Tedavi öncesi ve tedavi sonrası grubu oluşturan diyabetli hastaların çeşitli özellikleri |
Örneklerin Hazırlanması: Çalışmada kontrol ve hasta grubundaki kişilerden 10-12 saat açlıktan sonra venöz açlık kanları alındı. 2 ml heparinli tam kan hemen alt üst edilerek hemoglobin ve % HbA1C düzeylerinin tespit edilmesinde kullanıldı. Geri kalan 6 ml kanın 0.5 ml’si SOD tayini için heparinli tüpe alındı ve serum fizyolojik ile 3 defa 3000 rpm’de 10’ar dakika çevrilerek yıkandı ve hemolizat elde edildi. GSH-Px tayini için ise 0.05 ml heparinili kan kullanıldı. Katalaz ölçümü için ise EDTA’lı hemolizat hazırlandı. Antikoagülan içermeyen tüpteki kandan elde edilen serum ise glukoz, lipit parametreleri (trigliserit, total kolesterol, HDLkolesterol, LDL-kolesterol), malondialdehit (MDA), antioksidan vitaminlerin (A, C, E) ve likopen düzeylerinin tespitinde kullanıldı. C vitamini tayini aynı gün yapıldı. Likopen, A ve E vitaminlerinin tayini için ise ayrılan serum porsiyonlara bölünerek ağzı kapaklı ependorf tüplere alındı ve en geç üç gün içerisinde çalışılmak üzere -70ºC'de derin dondurucuda bekletildi.
Biyokimyasal ölçümler: Kan şekeri ölçümü: Kan şekeri ölçümleri, Randox firması tarafından üretilen glukoz-oksidaz yöntemine göre geliştirilen ticari kit (Randox Laboratories Ltd., U.K.) kullanılarak OLYMPUS AU-600 otoanalizöründe yapıldı. Bu yöntemde Glukoz, havadaki oksijen varlığında glukoz oksidaz (GOD) enzimi tarafından enzimatik oksidasyona uğrar ve glukoz glikonik asit ile hidrojen peroksit (H2O2) meydana gelir. Oluşan H2O2 ise peroksidaz (POD) emzimi ile 4-aminofenazon ve fenol ayıraçları kullanılarak kırmızı-menekşe renkli bir bileşik olan quinoeimine oluşur. Bu renkli bileşiğin konsantrasyonu kan glukoz konsantrasyonu ile orantılıdır. Glukoz-oksidaz yöntemi 400 mg/dl glukoz düzeyine kadar lineerdir.
Trigliserit ölçümü: Trigliserit ölçümü, Randox firması tarafından üretilen GPO-PAP yöntemine göre geliştirilen ticari kit (Randox Laboratories Ltd., U.K.) kullanılarak OLYMPUS AU-600 otoanalizöründe yapıldı. Bu yönteme göre triaçilgliseroller (trigliseritler) lipaz enzimi ile enzimatik hidrolize uğratılır. Peroksidaz enziminin katalitik etkisiyle hidrojen peroksit, 4-aminofenazondan ve 4-klorofenolden indikatör madde olan quinoneimine oluşturulur. Oluşan bu son renkli bileşiğin konsantrasyonu 520 nm’de tayin edilir. Bu yöntemle 1000 mg/dl’ye kadar trigliserit konsantrasyonu tayin edilebilir.
Kolesterol ölçümü: Kolesterol ölçümleri, Randox firması tarafından üretilen enzimatik end point yöntemine göre geliştirilen ticari kit (Randox Laboratories Ltd., U.K.) kullanılarak OLYMPUS AU-600 otoanalizöründe yapıldı. Bu metoda göre kolesterol enzimatik olarak hidroliz ve oksidasyon reaksiyonlarından sonra tayin edilir. Fenol ve peroksidaz varlığında indikatör madde olan quinoneimine, 4- aminoantipyrin ve hidrojen peroksitten oluşturulur. Oluşan renkli bileşiğin konsantrasyonu 540 nm’de tayin edilir.
HDL-Kolesterol ölçümü: HDL-Kolesterol ölçümleri, Randox firması tarafından üretilen ve magnezyum iyonlarının varlığında fosfotungustik asit ile çöktürme yöntemine göre geliştirilen ticari kit (Randox Laboratories Ltd., U.K.) kullanılarak OLYMPUS AU-600 otoanalizöründe yapıldı.
LDL-Kolesreol ölçümü: LDL-Kolesterol ölçümleri, Randox firması tarafından üretilen düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) izoelektrik noktasında (pH 5.04) heparin ile yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin (HDL) çöktürülmesi yöntemine göre geliştirilen ticari kit (Randox Laboratories Ltd., U.K.) kullanılarak OLYMPUS AU-600 otoanalizöründe yapıldı. HDL çöktürüldükten sonra süpernetentta LDL fraksiyonu kalmakta ve bu sıvıdaki LDLkolesterol konsantrasyonu enzimatik olarak tayin edilmektedir.
Glikolize hemoglobin (HbA1c) ve hemoglobin ölçümü:
%HbA1c düzeyleri Roche (Roche Diagostics GmbH, D-68298 Mannheim, Germany) firmasının ticari kiti kullanılarak HITACHI-911 otoanalizörü ile tayin edildi. Kullanılan yöntem immunotürbidimetrik olup (Tina-quant), spesifik olarak sonuçlar elde edilmektedir. Bu yöntem ile %HbA1c düzeyi 4.8-6.0 normal kabul edilmekte ve 6.0’dan yukarısı patolojik olarak değerlendirilmektedir. Hemoglobin konsantrasyonları ise Drabkin yöntemi 16 kullanılarak ölçüldü.
MDA ölçümü: 0.3 mL serum örneği üzerine 0.5 M HClO4’den 0.2 mL ilave edildi. Proteinlerin çöktürülmesinden sonra saf su ilave edilerek toplam hacim 1 mL’ye tamamlandı. Karışım 4500 devirde 5 dakika santrifüjlendikten sonra berrak kısmından 20 ìL dikkatlice alınarak HPLC’de analizlendi. Technopak 10U C18 ters faz kolon (25 cm, 4.6 mm ID; 5µm particles) kullanıldı. Mobil faz 30 mmol KH2PO4 ve metanol karışımı (%65-%35, H3PO4 ile pH=4) olan ve akış hızı 1.5 ml/dk’ya ayarlanarak 254 nm‘de HPLC’ye enjekte edildi. Değişik konsantrasyonlarda hazırlanmış olan stok 1,1,3,3- tetraetoksipropan (TEP) çözeltilerinin pik yükseklikleri ölçülerek çalışma grafiği çizildi. Çalışma grafiğinin doğru denklemi yardımıyla MDA miktarları belirlendi.Serum örnekleri 5 kat seyreltildiği için seyrelme katsayısı olan 5 ile çarpılarak MDA miktarları hesaplandı 17.
Eritrosit SOD ölçümü ve GSH-Px ölçümü: Randox firmasına ait ticari kitler (Randox Laboratories., Diamond Road, Crumlin,Co.Antrim, United Kingdom, BT29 4QY) kullanılarak her iki enzimin ölçümü yapıldı.
GSH-Px enzim aktivitesi ölçümü: Bu metod Paglia ve Valantine 18 tarafından geliştirilen yöntem esas alınmaktadır. Glutatyon peroksidaz (GSH-Px), kumen peroksit (ROOH) varlığında indirgenmiş glutatyonun (GSH) yükseltgenmiş glutatyona (GSSG) dönüşmesimi katalizler. Kümen peroksidin bulunduğu ortamda oluşan GSSG, glutatyon redüktaz (GR) ve NADPH yardımıyla GSH’a indirgenir. GSH-Px aktivitesi, NADPH’ın NADP+’ye yükselmesi sırasında absorbans farkının 340 nm’de okunması ile ölçülür.
SOD enzim aktivitesi ölçümü: Oksidatif enerji üretimi sırasında oluşan süperoksit radikalleri dismutasyona uğratılarak hidrojenperoksit ve moleküler oksijene dönüştürülür. Bu yöntemde, ksantin ve ksantin oksidaz kullanılarak oluşturulan süperoksit (O2.-) radikallerinin 2-[4-iyodofenil]-3-[4-nitrofenol]-5-feniltetrazoliyum klorür (piyodonitrozoliyum violet: INT) ile oluşturduğu kırmızı renkli formazon boyasının 505 nm dalga boyunda verdiği optik dansitenin okunması esas alınmaktadır. Örnekte bulunan SOD, süperoksit radikalini ortamdan uzaklaştırarak formazon reaksiyonunu inhibe etmektedir. Sonuçta oluşan kırmızı renkteki azalmanın tespiti ile SOD aktivitesi ölçülmektedir. Kırmızı rengin şiddeti ile SOD aktivitesinin büyüklüğü arasında ters bir ilişki mevcuttur.
Eritrosit Katalaz ölçümü: Katalaz, katalitik aktivitesi ile hidrojen peroksidi suya ve moleküler oksijene çevirir. Katalaz tayini için 240 mn dalga boyunda maksimum absorbans veren hidrojen peroksitin azalan absorbansı ölçülerek, katalaz aktivitesi hesaplandı 19.
Vitamin A, E ve likopen tayini: Derin dondurucudan alınan serum örnekleri çözüldükten sonra örneklerden 0.3’er ml bir tüplere alınarak üzerlerine 1 ml etanol ilave edilip proteinleri çöktürüldü. Daha sonra bunun üzerine 0.25 ml nhekzan ilave edilerek vortekste karıştırıldı.Karışım 4000 devir/dk’da 3-4 dakika santrifüjlenerek üstteki hekzan fazı ayrılıp, her bir serum örneği için hekzanla ekstraksiyon işlemi en az iki defa tekrarlandı. Serum içindeki A ve E vitamininin tamamı hekzan fazına alınıp ayrılan hekzan fazı azot gazı altında kuruluğa kadar buharlaştırıldı 20. Daha sonra örnekler tekrar 0.2 ml metanolde çözülüp analize hazır hale getirilip ve HPLC'de (CECIL 1100 series Cambridge England) hareketli faz olarak metanol : asetonitril : kloroform (47:42:11) karışımı kullanıldı. Supelcosil LC-18 kolonunda (25 cm, 4.6 mm ID; 5µm particles) mobil fazın akış hızı 1 ml/dk olacak şekilde ayarlandı. Vitamin A (retinol) 326, vitamin E (a-tokoferol), 296 nm ve likopen ise 472 nm’lik dalga boylarında tayin edildi 21,22.
C Vitamini Tayini: Serumda C vitamini tayini için 0.15 ml serum üzerine proteinleri çöktürmek amacıyla 0.5 M perklorik asitten 0.15 ml ilave edilerek karıştırıcıda 1-2 dakika iyice karıştırıldı. Daha sonra üzerine toplam hacim 1.5 ml olacak şekilde 1.2 ml saf su ilave edilerek 4000 devirde 8 dk santrifüjlendi 21. Santrifüjlenen çözeltiden üstteki süpernant HPLC’ye enjekte etmek için süzülerek ayrıldı. HPLC’de C-18 kolonunda, pH=4 olan fosfat tamponunu mobil faz olarak, 1 ml/dk akış hızına ayarlanıp 246 nm’de C vitamini (3.5 dk) pikleri alındı 24.
İstatistiksel analizler: Bu çalışmada sonuçlar aritmetrik ortalama ± standart sapma olarak ifade edildi. İstatistiksel değerlendirmelerde SPSS-10 paket programı kullanıldı. Korelasyon testleri Pearson korelasyon testleri, tedavi öncesi ve tedavi sonrası gruplar arasındaki test için ise eşleşmiş (paired)-t testi kullanılarak yapıldı. p<0.05 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.