Sağlığı koruyucu davranışlar bireyin iyi ve sağlıklı olmasına yardım eden spesifik davranışlardır. Çalışmamızda yaşlıların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği alt grupları puan ortalamaları incelendiğinde; en yüksek kendini gerçekleştirme alt grubundan puan aldıkları, en düşük ise sırası ile egzersiz, beslenme, stres yönetimi ve kişilerarası destek alt gruplarından puan aldıkları belirlenmiştir.
Çalışmamızda yaşlı bireylerin kendini gerçekleştirme puanının yüksek olması ise yaşlanma sürecinde kuşkusuz kişilerin yitirdikleri bazı yetenekler olmakla birlikte geçen zamana karşın kalıcı olan pek çok yeteneğin varlığını göstermektedir. Kalıcı olan bu yeteneklerin bazıları; bilgi, özellikle lisan bilgisi, plan yapabilmeyi kolaylaştıran hayal gücü, dikkat ve konsantrasyon, sorunlar karşısında pratik kararlar verebilme becerisi ve günlük yaşamdaki sorunların üstesinden gelebilme yeteneğidir. Bu yetenekler insanın yaşamı boyunca geliştirdiklerinin özüdür ve yaşlılık bu anlamda “Aktif ve bilinçli bir yaşamın başlangıcıdır”16.
Çalışmamızda yaşlı bireylerin egzersiz puanlarının düşük olmasını, yapılan çalışma sonuçlarını da doğrulamaktadır. Yaşlı bireyler ile yapılan çalışmalarda ilerleyen yaşla birlikte fiziksel aktivitede azalmalar görüldüğü ve yaşlıların gençlerden daha az fiziksel aktiviteye katılmakta olduğu belirtilmektedir17,18.
Thongsomboon'un çalışmasında ise yaşlıların yarıdan fazlasının sosyal etkileşim, egzersiz ile ilgilisağlığı koruyucu davranışlarının iyi düzeyde olduğu ancak stres yönetimi ve beslenme ile ilgili davranışlarının orta ya da kötü düzeyde olduğu saptanmıştır19.
Turgul ve ark.20 çalışmalarında yaşlılarda sağlık endişesi ve sağlık nedenli depresyonun gençlerden daha fazla olduğu ve bu nedenle toplumun demografik özelliklerine göre sağlık ihtiyaçlarının, inançlarının ve sağlık geliştirici davranış eğilimlerinin değişmekte olduğunu ortaya koymaktadır. Sağlık hizmeti sunumunda bu farklılıklar göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini belirtmektedirler. Çalışmamızda da yaşlı bireylerin stres yönetimi puanının düşük olması bireylerin, sağlık endişelerinin ve yaşa bağlı ruhsal sorunlarının artmasıyla ilgili olabileceği düşülmektedir.
Sosyal destek gruplarının sağlığı koruma ve geliştirme davranışları için koruyucu bir mekanizma olduğu belirtmektedir. Sosyal gruplar destekleyici bir çevre gelişimi yaratabilir, stresli yaşam olaylarını azaltabilir ve eylemlerin geri bildirim ya da onayını sağlar21. Bu nedenle bireyin yeterli düzeyde sosyal destek alması; sağlığını korumasına, geliştirmesine ve hastalıkların gelişmesini önlemesinde yararlı olabilir.
Yapılan çalışmalarda güçlü sosyal ilişkilerin, sosyal desteğin sağlığı koruyucu davranışlar üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösterilmektedir8,22. Çalışmamız sonuçları da bu yönde olup, yaşlıların sosyal destek ölçeği özel insan alt grubu ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği stresle baş etme alt grubunun puan ortalamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( r0.207, p<0.05).
Sosyodemografik özelliklere göre sağlıklı yaşam biçimi davranışları incelendiğinde ilkokul mezunu olanlarda kendini gerçekleştirme, sağlık sorumluluğu, kişilerarası destek ve beslenme alt grubu puan ortalamalarının anlamlı olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. (p<0.05). Bunun nedeni olarak; çalışmamıza katılanların çoğunluğunun eğitim düzeyi düşük ve kronik hastalığı olup, hastalıkları ile baş edebilmek için sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının daha fazla olmasına bağlı sağlıklarına yönelik farkındalıklarının artması ile sahip oldukları bilgileri davranışa dönüştürmeleri düşünülmektedir.
Çalışmada eşi ya da eş ve çocuğu ile yaşayanların, yalnız, diğer ve çocuğu ile birlikte yaşayanlara göre sosyal destek ölçeği alt gruplarından aldıkları puanların ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Yapılan çalışmalarda evli ve eşi ile birlikte yaşayan yaşlı bireylerin sosyal destek puanları daha yüksek bulunmuştur6,10,13. Çalışmamızın da bu sonucu doğrulaması eşi ya da çocuğu ile yaşamayan bireylerin sosyal destek kaynaklarının yetersiz olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Bireyin sağlığı koruyucu davranışları uygulamasını yaş, cinsiyet, sosyoekonomik faktörler, sağlık durumu, aile yapısı, sosyal destek durumu vb etkileyebilmektedir23. Sosyal destek sağlama pozitif adapte edici davranışı teşvik edici pozitif bir geri bildirim sağlar, iyi olma duygusunu ve hastalığa direnci artırır. Çalışmamızda da kronik hastalığı olmayan bireylerin olanlara göre algılanan sosyal destek alt gruplarından özel destek puan ortalaması daha yüksektir. Bunun nedeni ise yaşlı bireylerde yaşın ilerlemesi, birden çok kronik hastalığın olması, fiziksel yetersizlikler, aile arkadaş, eş kaybının sosyal destek ihtiyacını artırması olarak düşünülmektedir.
Sonuç olarak, toplumun önemli bir parçası olan yaşlı bireyin bu dönemde aktif, üretken ve başarılı bir yaşam sürmesindeki en önemli faktör "Sağlıklı yaşlanma”dır. Bu nedenle “Yaşlı sağlığının korunması” ve “Sağlıklı yaşlanma” politikalarının geliştirilmesi açısından sağlık profesyonellerinin yaşlı bireylerin sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışlarını ve etkileyen sosyal destek faktörlerini değerlendirmeleri önemlidir.