Çift pilor tanısı endoskopi ile kolaylıkla yapılabilir. Endoskopide genellikle peristaltizmin kaybolduğu ve antrumdan bulbusa açılan iki lümen görülür. Konjenital veya edinsel olabilir. Konjenital çift pilor olgusu ilk kez 1971’de Christien ve arkadaşları
7 tarafından yayınlanmıştır.
Çift pilor olgularının büyük çoğunluğunda ikinci pilor küçük kurvatürde görülür 8. Bizim olgumuzda mide antrum büyük kurvaturda lokalize idi. Çift pilor ile ilgili bildirilen olguların büyük kısmı ülsere sekonder gelişen olgulardır. Diğer taraftan konjenital çift pilor olgusu oldukça az sayıda vakada bildirilmiştir 9.
Gastrokolik fistül; mide ve nadiren kolon kanserli hastalarda cerrahi sonrası gelişebilir ve endoskopik görünümü double pilora benzeyebilir 10-12. Bizim olgumuz rektum kanseri tanısı ile opere edilmiştir. Hastamızda Senkron tümorün gelişimi ve lokal nüks için daha önce kolonoskopik inceleme yapılmıştı. Kolonda herhangi bir lezyon ve nüks saptanmamıştı. Bildiğimiz kadarıyla litaraturde rektum kanserli olguda gastrokolik fistül bildirilmemiştir. Yine de hastada gastrokolonik fistülü dışlamak için baryumlu mide duodenum grafisi çekildi. Ancak hastada fistül saptanmadı. Baryumlu çalışmalar ile gastrokolik fistül tanısı hastaların büyük kısmında konur 10. Hastada gastrokolonik fistül saptamadık.
Bizim olgumuzda hastanın öyküsünde peptik ülser olmaması, yapılan endoskopide ülsere rastlanmaması, endoskopisinde her iki lümenin anatomik görünümü ve aralarındaki kas tabakasının normal görünmesi konjenital çift pilor tanısını desteklemektedir.
Sonuç olarak; çift pilor endoskopide çok nadir rastlanan bir durumdur. ERCP ve EUS gibi girişimsel işlemlerden önce komplikasyonları önlemek açısından endoskopist tarafından bilinmelidir. Bizim olgumuz literatürde rektum kanserli hastada saptanan konjenital ilk çift pilor olgusudur