Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırma Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniklerine (toplam üç poliklinik) 01.07.2021-30.09.2021 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerde yapılmıştır. Bahsi geçen polikliniklere günde 100, üç ayda 6000 hastanın başvuracağı tahmin edilmiştir. İki bin on dokuz yılı TUİK raporuna göre 65 yaş ve üzeri nüfus oranı %9,1’dir. Bu bilgiye göre başvuracak olan 6000 hastanın 546’sının 65 yaş ve üzerinde olacağı öngörülmektedir. Evreni 546 kabul ettiğimizde örneklem büyüklüğü %5 örneklem hatası ve %95 güçle 226’dır ve araştırmada bu sayıya ulaşılmıştır.
Araştırmaya dahil etme kriterleri belirtilen tarihlerde Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniklerine başvurmuş olma, 65 yaş ve üzerinde olma, en az bir kronik hastalığın olması, soruları yanıtlamaya engel bilişsel bir hastalığın olmaması ve araştırmaya katılmayı kabul etme şeklindedir. Aksi durumlar araştırmadan dışlama kriterleridir.
Araştırmada katılımcılara sosyodemografik özelliklerini ve kronik hastalık takip durumlarını içeren araştırma soruları ile Geriatrik Depresyon Ölçeği Kısa Formu (GDÖ-15) uygulanmıştır. Sorular katılımcılarla yüz yüze görüşülerek sorulmuş ve yanıtlar yazılı olarak kaydedilmiştir. Katılımcılardan sözlü ve yazılı izin alınmış olup, başvuru gönüllü olur formu hazırlanmış ve katılımcıların tümünce imzalanmıştır.
Sosyodemografik veriler katılımcıların cinsiyeti, yaşı, medeni hali, eğitimi, sosyal güvencesi, kimlerle yaşadığı hangi kronik hastalıklarının olduğudur. Kronik hastalık takipleri için yaygın görülen kronik hastalıklar tek tek incelenmiş, katılımcıda bu hastalığın olup olmadığı, var ise takiplerinin pandemi öncesindeki ve sonrasındaki sıklığı araştırılmıştır. Araştırılan kronik hastalıklar diabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), konjestif kalp yetmezliği, osteoartrit, osteoporoz, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), astım ve hipotiroididir. Sosyodemografik veri formu ve kronik hastalık takip formu araştırmacılarca geliştirilmiştir. Kronik hastalık takip formu için Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2020, Kronik Hastalık Yükü 2019 verilerinden ve National Council on Aging’den yararlanılmıştır. Ancak başta Alzheimer olmak üzere demans türleri araştırmaya dahil edilmemiştir. Çünkü bilişsel hastalık sahibi kişilerin soruları doğru yanıtlayamayabileceği göz önünde tutulmuştur 7,8.
Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) 15 sorudan oluşan bir değerlendirme aracıdır ve katılımcıların ruh halini sorgular. Hastaların son birkaç haftalık durumunu göz önüne alır. Sonuçlar 0-15 puan aralığındadır. Dağılım 0-4 puan aralığında depresyon yok, 5-8 puan aralığında hafif, 9-11 puan aralığında orta, 12-15 puan aralığında şiddetli depresyon şeklindedir 7. GDÖ ilk olarak 1982’de Yesavage ve arkadaşlarınca geliştirilmiştir. Ölçeğin ilk formu 30 sorudan oluşmaktadır. Ölçeğin 15 sorudan oluşan kısa formu ise 1991’de Burke ve arkadaşlarınca geliştirilmiş, geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Yine GDÖ’nün 15 sorudan oluşan kısa formu 2018’de Durmaz ve arkadaşlarınca Türkçe’ye çevrilerek geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır (9, 10, 11).
İstatistiksel Analiz
Kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%), sürekli değişkenler normal dağılım varsayımı sağlandığında ortalama±standart sapma (SS) ve sağlanmadığında medyan (min-maks) değerleri ile sunuldu. Normallik varsayımı Shapiro-Wilk testi ile kontrol edildi. Numerik iki grubun sürekli değişkenlerinin parametrik olmayan karşılaştırmasında Mann-Whitney U test, üç ve daha fazla grubun sürekli değişkenlerinin parametrik olmayan karşılaştırmasında Kruskal Wallis testi, anlamlı çıkan durumlar için posthoc testlerde Bonferroni düzeltmesi yapıldı. Hastaların pandemi öncesi ve sürecinde kronik hastalık takip sıklıkları arasındaki farkın analizi Wilcoxon Signed Rank test ile yapıldı. Tüm analizler IBM SPSS 23.0 paket programı (IBM Corp., Armonk, NY) ile yapıldı. 0,05’ten küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bu araştırma için Sağlık Bakanlığı’ndan ve Antalya Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan 10/06/2021 tarih ve 8/26 karar numarası ile onay alınmıştır.