Bu çalışmada hastalar bir araştırmaya dahil edildikleri konusunda bilgilendirildi ve yazılı onayları alındı. Klinik ve elektrofizyolojik olarak primer, orta düzeyde KTS tanısı almış 48 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Orta düzey KTS şiddeti American Association of Electrodiagnostic Medicine (AAEM) kriterleri esas alınarak belirlendi
4. Hastalara bilateral EMG tetkiki yapıldı ve dominant eldeki ölçümler değerlendirmeye alındı. İnflamatuar romatizmal hastalık, diabetes mellitus, hipotiroidizm gibi sistemik hastalığı olanlar ve daha önceden KTS operasyonu veya ön koldan periferik sinir lezyonu geçiren hastalar araştırma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri belirlendi ve hastalık süreleri kaydedildi. Hastaların tamamını ev hanımları oluşturuyordu.
Hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Randomizasyon için üç farklı tedavi seçeneği, zarflara eşit sayıda yazıldı, tedavi protokolü hasta tarafından çekilen kura yöntemine göre belirlendi. Grup A’daki (n=16) hastalara, 10 dakika süreyle, haftada üç gün toplam üç hafta süreyle doğru akımla steroid iyontoforezi uygulandı. Bu uygulamada 2 mA dozajında pozitif elektrottan %0.1’lik betametazon karpal tunel bölgesine kullanıldı. Grup B’de (n=18) yer alan hastalara distal el bilek çizgisinin 1 cm proksimalinden fleksör karpi radialis ve palmaris longus tendonlarının arasından 3 cm’lik, 0.6 mm kalınlığındaki iğne ile 45º’lik açı ile kortikosteroid (1 ml’de 6.43 mg betamethasone dipropionat 2.63 mg betamethasone phosphate) enjeksiyonu uygulandı5. Grup C’deki (n=14) hastalara ise sadece NSAII (meloksikam 15 mg/gün) 3 hafta süreyle verildi. Her üç grupta yer alan hastalara el el-bileğini nötral pozisyonda tutan istirahat splinti verildi ve üç hafta boyunca özellikle geceleri kullanmaları önerildi.
Hastaların semptomlarını sorgulamak amacıyla 11 sorudan oluşan, maksimum 55 puanla değerlendirilen Boston Semptom Ciddiyet Ölçeği (BSCÖ) kullanıldı6.
Elin kavrama gücünü belirlemek amacıyla Jamar el dinamometresi (Baseline hydraulic hand dynomometer, Irvington, NY, USA) kullanıldı. Ölçümler dirsek 900 fleksiyonda, ön kol ve el bileği nötral pozisyonda iken II. seviyede direnç kullanılarak gerçekleştirildi. Ölçümler bilateral üç defa yapıldı, ortalama sonuç kilogram (kg) cinsinden kaydedildi7. Parmak kavramalarını değerlendirmek için pinçmetre (Baseline hydraulic pinch gauge, Irvington, NY, USA) kullanıldı. Ölçümler bilateral olarak, lateral, palmar ve parmak ucu kavramaları şeklinde üç ayrı pozisyonda yapıldı. Lateral kavrama için başparmağın distal ortası ile pinçmetreye bastırıldı, işaret parmağın ikinci falanksının laterali ile alt kısımdan destek olundu. Parmak ucu kavrama, başparmak ucu ile işaret parmak ucunun pinçmetreyi sıkması ile değerlendirildi. Palmar ölçüm ise başparmak iç kısmı ile pinçmetrenin sıkılması, diğer parmakların lateralden destek olmaları ile yapıldı. Hastalardan maksimum güçle sıkmaları istendi. Her ölçüm üçer kere yapılıp ortalamalar kg cinsinden kaydedildi7.
El beceri ve fonksiyonu NHPT ile değerlendirildi. NHPT 9 tane deliği bulunan kare bir tahtadan ve tahta çivilerin yerleştirildiği muhafaza bölümünden oluşur. Hastadan bu tahta çivileri toplayıp rastgele deliklere yerleştirmesi, sonra deliklerden toplayarak tekrar muhafaza bölümüne koyması istenir. Hastanın ilk tahta çiviyi eline aldığı andan son tahta çiviyi muhafaza bölümüne yerleştirdiği ana kadar geçen süre kronometre ile ölçülür. Önce dominant sonra non-dominant el değerlendirilir8.Tüm hastaların ölçümleri tedavi öncesi, tedaviden 1 ve 3 ay sonra yapıldı.
Elektrofizyolojik inceleme için Medelec Synergy 10 kanal (Oxford, U.K.) EMG cihazı kullanıldı. Tanı için; II. parmaktan antidromik olarak kaydedilen median sinir pik duyu iletim hızının 41.25 m/sn den yavaş olması, avuç içi bilek segmentinde (8 cm) mikst sinir iletim çalışmasında iletim hızının 34 m/sn den yavaş olması ve /veya abduktör pollicis brevis kasından kayıtla median sinirin bilek segmentinden (5 cm) uyarılması ile distal motor latansın 3.6 msn’den uzun olması esas alındı9. Polinöropati, proksimaldeki median sinirin tuzak nöropatileri ve torasik outlet sendromu dışlandı. Bilateral KTS saptanan hastaların sadece dominant el değerleri analiz edildi.
İstatiksel analiz; Windows için SPSS sürüm 10.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, ABD) istatistik programı kullanıldı. Grup içi zaman karşılaştırmalarında tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. Zamanlar arasında fark çıktığında çoklu karşılaştırmalar Bonferroni testiyle yapıldı. Gruplar arası karşılaştırmalar eğer parametrik ise Anova, non-parametrik ise Kruskal Wallis varyans analizi kullanılarak yapıldı. Veriler ortalama ve standart sapma ile sayı olarak verildi. P<0.05 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.