[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2014, Cilt 19, Sayı 3, Sayfa(lar) 135-139
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Malatya İl Merkezinde Çalışan Aile Hekimleri ile Aile Sağlığı Elemanlarının, Aile Hekimliği Uygulaması Hakkındaki Görüşleri, İş Doyumu Düzeyleri ve Etkileyen Faktörler
Çiğdem TEKİN, Çiğdem BOZKIR, Yasemin SAZAK, Ali ÖZER
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, MALATYA, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Aile sağlığı elemanı, Memnuniyet, İş tatmini, Family practice, Family healthcare personnel, Satisfaction, Job satisfaction
Özet
Amaç: Bu çalışma sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde aile hekimliği sisteminde görev yapmakta olan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının, uygulama ile ilgili memnuniyetleri ve iş doyum düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapıldı.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmanın evreni, Malatya il merkezinde görev yapmakta olan 138 aile hekimi ve 138 aile sağlığı elemanı olmak üzere toplam 276 kişidir. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına, sosyo-demografik bilgileri içeren sorular ve Minnesota İş Doyum Ölçeği (MİDÖ)' nin bulunduğu anket formu uygulandı. Elde edilen verilerin analizinde Mann-whitney U, Student t ve One-Way Anova testi kullanıldı.

Bulgular: Araştırmaya katılanların %47,3'ü aile hekimi, %52,7'si aile sağlığı elemanı idi. Çalışanların %46,5'i aile hekimliği uygulamasından kısmen memnun olduklarını ve %17,5'i işi bırakmayı düşündüklerini belirtmişler idi. Katılımcıların genel iş doyum puan ortalamaları aile hekimlerinde 3,33±0,65; aile sağlığı elemanlarında 3,13±0,59 idi. Mesleklerini kişilik yapısına uygun bulanların genel iş doyum puan ortalamaları aile hekimleri (3,49±0,51) ve aile sağlığı elemanlarında (3,24±0,66), mesleğini kişilik yapısına kısmen uygun ya da uydun olmadığını ifade edenlerden anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p<0,05).

Sonuç: Bu çalışmada aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının iş doyumu orta düzeyde bulundu. Sağlıkta dönüşüm programının uygulamaya geçmesiyle sağlık hizmetlerinde yapılan değişiklikler sağlık çalışanlarını da etkilemektedir. Bu değişim süreci içerisinde sağlık personelinin beklentilerinin bilinmesi ve sorunlarının çözümü, hizmetin kalitesini arttıracaktır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Dünyada, demografik değişiklikler, tıptaki gelişmeler, sağlık ekonomisi ve hastaların gereksinimleri ve beklentileri dikkate alınarak, sağlık hizmeti vermenin ve sunmanın yeni yolları aranmaktadır1. Tüm ülkeler tarafından sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir ve herkes tarafından faydalanılabilir olmasını sağlamanın yolu; birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirme olarak belirlenmektedir. Bu yolla kişilerin yaşam kalitelerinin ve sağlık standartlarının arttırılması hedeflenmektedir2. Bu hedefler doğrultusunda Türkiye'de Sağlık Sistemi, 2004 yılında çıkarılan “5258 Sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun” ve onu takiben düzenlenen mevzuat ile değişikliğe uğramıştır. Böylece 1961 yılında kabul edilen “224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun” ile öngörülen sağlık sistemi yerine “Aile Hekimliği Modeli”ne geçiş süreci başlamıştır3,4. Türkiye'de Sağlık Sistemi'nde yaşanan değişimin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının iş doyumunu olumlu ya da olumsuz yönde etkilemiş olması olasıdır.

    Yüksek iş doyumuna sahip hekimler daha az stres ve tükenmişlik yaşamakta, daha az tıbbi hata yapıp, daha iyi hasta bakım hizmeti vermekteyken5, hemşirelerin ve ebelerin motivasyonuyla sağlanacak olan iş doyumu ve iş saygısı aynı zamanda bakım standardını etkileyecektir6.

    Düşük iş doyumu düzeyleri veya işten memnun olmama çalışanların işi yavaşlatmasına, konsantrasyon eksikliğine, iş disiplini ile ilgili problemlere ve hata yapma ihtimalinin artmasına neden olabilmektedir7.

    Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan programın hedefleri ise sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunumu olarak ifade edilmektedir2. Fakat bu dönüşüm ile birlikte Sağlık personelinin görev, yetki ve sorumlulukları belirsizleşebilmekte, her reformda olduğu gibi sağlık hizmetleri sektörü içerisinde sağlık personelinin mesleki görev, yetki ve sorumlulukları, özlük hakları ve istihdam açısından sıkıntılar yaşanabilmektedir8.

    Bu çalışmanın amacı, Malatya il merkezinde çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanının aile hekimliği uygulaması hakkındaki görüşleri, karşılaştıkları sorunları, memnuniyet düzeylerini ve iş doyum düzeylerini değerlendirmektir. Beğenilerin ve sıkıntıların tespiti sağlık politikacılarına, sağlık eğitimcilerine ve uygulayıcılara faydalı bilgiler sağlayabilecektir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Araştırma kesitsel tipte bir çalışma olup, çalışmanın evreni 2013 Mart-Mayıs döneminde Malatya il merkezinde bulunan 39 aile sağlığı merkezinde çalışan 138 aile hekimi, 138 aile sağlığı elemanı olmak üzere toplam 276 kişidir. Çalışmanın yapılabilmesi için Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yazılı izin alınmıştır. Anket formları, uygulama yapıldığı anda izne ayrılmamış olan ve anketi cevaplamayı kabul eden sağlık personeli tarafından doldurulmuştur. Örnekleme yapılmamış olup 95 aile hekimi, 106 aile sağlığı elemanı olmak üzere evrenin %73'üne ulaşılmıştır.

    Araştırmanın bağımsız değişkenleri; sosyo-demografik özellikler ve aile hekimliği uygulamaları; bağımlı değişken ise iş doyum düzeyidir.

    Anket formunda, araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda geliştirilen, demografik özellikler ile aile hekimliği sistemini (memnuniyet, endişe, ücret, denetim, mesleki doyum) sorgulayan 36 soru ve iş doyum düzeyini belirlemek amacıyla,1967'de Weiss ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan ve Baycan tarafından geçerlilik ve güvenirlilik çalışmaları yapılmış olan Minnesota iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin içsel ve dışsal doyum faktörlerini ortaya çıkarıcı özelliklere sahip kısa formu, 20 maddeden oluşan, beşli Likert tipi bir araçtır.

    Minnesota iş doyum ölçeğinde yüzdelik değer olarak; %25 ve altı düşük iş doyumunu, %26–74 arası orta iş doyumunu, %75 ve üzeri ise yüksek iş doyumunu ifade etmektedir.

    Araştırmayla ilgili veri toplama araçları gözlemsel anket olarak uygulandıktan sonra, her bir veri seti araştırmacı tarafından kontrol edilerek, bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS (versiyon 15.0) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, normal dağılıma uymayan veriler için Mann-Whitney U, uyan veriler için de Student t ve One Way Anova testleri kullanılmış ve tüm değerlendirmelerde p<0.05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Araştırmaya katılanların %47,3'ü aile hekimi, %52,7'si aile sağlığı elemanı, %63,3'ü kadın, %36,7'si erkektir. Yaş ortalamaları 39,4±6,7'dir. Araştırmaya katılan bireylerin %93'ü evli olup, %79,6'sının eşi çalışmaktadır.

    Araştırmaya katılanların aile hekimliği sistemi ile ilgili memnuniyet durumları Tablo 1'de verilmiştir. Katılımcıların üçte biri aile hekimliği uygulamasından ve aldığı maaştan memnun olmadığını, üçte ikisi performans uygulamasından memnun olmadığını, yaklaşık yarısı ASM fiziksel koşullarından memnun olduğunu ve üçte biri de denetime gelenlerin yaklaşımından memnun olduklarını bildirmişlerdir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Araştırmaya katılanların aile hekimliği sistemi ile ilgili memnuniyet durumları

    Araştırmaya katılanlar, “Çalışmakta olduğunuz işinizi bırakmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna 35 kişi (%17,5) evet, bırakmayı düşünüyorum; 69 kişi (%34,5) kararsızım; 96 kişi (%96) hayır, bırakmayı düşünmüyorum diye cevap vermiştir.

    Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği soruda sistemde çalışmayı bırakmayı düşünüyorum diyen katılımcıların %28,9'u iş yükü fazlalığını, %14,9'u ücret düşüklüğünü, %11,9'u müdürlüğün yaklaşımını, %7,5'i çalışma ortamının uygunsuzluğunu, %7'si mesleki tatminsizliği sebep olarak göstermiştir (Tablo 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Aile hekimliği uygulamasında çalışmayı bırakmayı düşünenlerin gerekçeleri

    Aile hekimliği uygulaması yönelik eğitimlerde en sık talep edilen konular ve istenme oranları Tablo 3'te belirtilmiştir. Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği soruda; katılımcıların üçte biri koruyucu hekimlik uygulamaları, sık karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavileri, ASM yapılandırma ve yönetimi konularında, dörtte biri de tıbbi uygulama hataları, yazışmalar ve bürokratik işlemler, periyodik muayene ve taramalar, konularında eğitim almak istediklerini belirtmişlerdir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 3: Aile hekimliğine yönelik eğitimlerde en sık talep edilen konular ve istenme oranları

    Bireylerin uygulamadaki görevlerine göre içsel, dışsal ve genel iş doyumu puan ortalamalarının dağılımı Tablo 4'te verilmiştir. Aile hekimlerinin içsel doyum ve genel doyum puanları orta düzeyde olup, aile sağlığı elemanlarına göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 4: Bireylerin uygulamadaki görevlerine göre içsel, dışsal ve genel iş doyumu puan ortalamalarının dağılımı

    Araştırmaya katılanların sosyo-demografik özelliklerine göre genel iş doyum puanlarına bakıldığında, cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sayısı, eşin çalışma durumu, ve hizmet süresi değişkenlerine göre aldıkları iş doyumu puan ortalamaları arasındaki farklılıklar anlamlı bulunmamıştır (p>0,05) (Tablo 5).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 5: Sosyo-demografik özelliklere göre aile sağlığı merkezi çalışanlarının genel iş doyum puan ortalamalarının dağılımı

    İş doyum puan ortalaması; aile hekimlerinde ücretten ve performans uygulamasından memnun olduğunu belirtenlerin, kısmen memnun olan ve memnun olmadığını belirtenlerden; aile sağlığı elemanlarında ise ücretten memnun olanların olmayanlardan, performans uygulamasından kısmen memnun olduklarını ifade edenlerin memnun olmadıklarını belirtenlerden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). Katılımcılardan mesleği kendi isteğiyle seçtiğini ifade edenler ile etmeyenler arasındaki iş doyumu puan ortalaması farkı anlamlı bulunmamıştır (p>0,05) (Tablo 6).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 6: Çeşitli özelliklere göre aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının genel iş doyum puan ortalamalarının dağılımı

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Araştırmaya katılanların aile hekimliği sistemiyle ilgili memnuniyet durumlarının sorgulandığında ‘aldığınız maaştan memnun musunuz?' sorusuna %31'i memnun olmadığını belirtmiştir. Doğan ve ark'nın9 yapmış oldukları çalışmada katılımcıların %67,9'u aldıkları ücreti yeterli bulmadıklarını belirtmişlerdir. Aradaki bu farkın bizim çalışmamızda sorunun beşli likert, Doğan ve ark'nın9 çalışmasında ise ‘evet, hayır' şeklinde sorgulanmış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. ‘Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?' sorusuna ise %30,5'i memnun olmadığını belirtirken, Tözün ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada katılımcılarının %8,8'i memnun olmadığını belirtmiştir. Çalışmamızda aile sağlığı elemanlarının da yer almış olması nedeniyle aradaki bu farkın oluştuğu düşünülmektedir10.

    Çalışmamızda en sık talep edilen eğitim konuları ile ilgili olarak birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği soruya verilen ilk üç cevap koruyucu hekimlik uygulamaları (%34,8), sık karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavileri (%32,8), ASM yapılandırma ve yönetimi (%27,9) olmuştur. Aktaş ve Çakır'ın yaptığı çalışmada ise en sık talep edilen eğitim konularına verilen ilk üç cevap sırasıyla; tıbbi uygulama hataları (Malpraktis) (%70,2), bilgilendirme ve onam (%63,5) ve sık karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavileridir (%59,6)11.

    Malatya il merkezinde çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının içsel, dışsal ve genel iş doyumlarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca aile hekimlerinin genel doyum puan ortalamalarının aile sağlığı elemanlarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür (Tablo 4). Benzer olarak Tözün ve ark'nın10 yaptıkları çalışmada hekimlerin iş doyumları orta düzeyde tespit edilmiştir. Yine Sevimli ve İşcan'ın12 yaptıkları bir çalışmada da pratisyen hekimlerin önemli bir kısmının (%72,3) orta düzeyde iş doyumuna sahip oldukları belirtilmiştir.

    Çalışmamızda cinsiyete göre genel iş doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Yapılan farklı çalışmalarda da benzer sonuç bildirilmiştir10,13-15.

    Özaltın ve ark'nın16 yaptığı çalışmada yaş ilerledikçe yapılan iş ile ilgili olarak kazanılan deneyim ve uyumun artması sonucu iş doyumunun da arttığı tespit edilmiştir. Öztürk ve ark'nın17 çalışmasında ise yaş arttıkça iş doyum düzeyi azalmaktadır. Bizim çalışmamızda ise yaş ile genel iş doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Yapılan bazı çalışmalarda da bizim çalışmamızla benzer sonuçlar bildirilmiştir10,13.

    İnsan hayatına sorumluluk ve düzen getirdiği için iş doyumunu olumlu yönde etkilemesi beklenen faktörlerden biri de evli ve çocuk sahibi olmaktır10. Çalışmamızda katılımcıların, medeni durumları ve sahip oldukları çocuk sayısı ile genel iş doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Eskişehir çalışması ve Abdel-Rahman ve ark'nın18 çalışması da bulgularımızı destekler niteliktedir. Öztürk ve ark'nın17 yaptığı çalışmada ise toplam iş doyumu puan ortalamalarına göre en yüksek iş doyumu boşanmış olan hekim grubunda (98,00±18,72), en düşük iş doyumu ortalaması ise çocuk sahibi olan hekim grubunda (93,38±19,71) tespit edilmiştir.

    Eşin çalışıp çalışmamasının, evin geçimine katkı sağlayarak iş doyumu düzeyini yükselteceği düşünülebilir. Ancak bizim çalışmamızda genel iş doyumu puan ortalamaları açısından eşi çalışanlar ve çalışmayanlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapılan bazı çalışmalarda da benzer sonuçlar bildirilmiştir10,14,15.

    Hizmet süresi ile iş doyumu arasında doğru orantı olduğu ve aynı alan veya kurumda çalışma süresi daha uzun olanların iş doyumunun daha yüksek olması beklenmesine rağmen, çalışmamızda hizmet süresi ile genel iş doyumu puan ortalamaları arasında bir fark bulunamamıştır19. Eskişehir'de yapılan çalışmada, toplam hizmet süresi ile genel iş doyumu puanı arasındaki fark bizim çalışmamızı destekler nitelikte iken, aynı çalışmada aile hekimliği sistemi içinde geçirilen çalışma süreleri 2–12 ay arasında olan hekimlerin genel iş doyum puan ortalamaları, çalışma süreleri 13–20 ay olan hekimlerden anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur10.

    Bu çalışmada mesleği kişilik yapısına uygun bulanların genel iş doyum puanları, bulmayan veya kısmen uygun bulanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Farklı çalışmalarda da benzer sonuçlar rapor edilmiştir10. Çalışmamızda aldığı ücretten memnun olanların genel iş doyum puan ortalaması, aldığı ücretten kısmen memnun olan ya da memnun olmayanlardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Benzer sonuçlar farklı çalışmalarda da belirtilmiştir10,18. Bu durum çalışma hayatında ücretin başarının bir simgesi olarak algılanması ve kişilerin temel gereksinimlerini karşılamada önemli bir etken olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

    Malatya il merkezinde aile hekimliği sisteminde çalışanların uygulamadan memnun olma düzeyi arttıkça genel iş doyumu puan ortalamaları da anlamlı olarak yükselmektedir. Bu sonuç hastaların belirli olması, ücretten memnuniyet ve çalışma şartları ve ortamının iyi olması açıklanabilir. Tözün ve ark'nın10 çalışmasında da benzer sonuç bildirilmiştir.

    Araştırmaya katılan aile hekimlerinin Minnesota iş doyum ölçeği puanı, aile sağlığı elemanlarından daha yüksektir ve performans uygulaması ve alınan ücretten memnun olanların iş doyumu daha yüksek bulunmuştur. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının Minnesota iş doyum ölçeği puanları orta iş doyumunu göstermekte olup, sistemde yapılacak düzenlemeler ve eğitimlerle artırılması gerekmektedir.

    Uygulama içinde olan hekimlerin ve aile sağlığı elemanlarının öncelikli eğitim taleplerinin belirlenmesi ve ihtiyaç duyulan konularda gerekli eğitimlerin verilmesi sağlanmalıdır.

    Sadece çalışanlarına değil vatandaşa da sorumluluk yükleyen (aşılama ve izleme gelmeyen, gebe olduğunu bildirmeyenler), sistemde çalışanların haklarının da korunduğu ve uygulandığı bir yönetmelik çıkarılması önerilmektedir

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Yıkılkan H, Aypak C, Görpelioğlu C. Aile hekimliği uzmanı olmak için öğrencilerin motivasyonları ve aile hekimliği uzmanlarının iş doyumları: literatür taraması. TJFMPC 2012; 6: 36-41.

    2) Kılıç S. Aile Hekimliği Türkiye Modelinde Performans Yönetimi. Ateş H, Kırılmaz H, Aydın S. (Editörler). Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi Türkiye Örneği. Ankara: Asil Yayıncılık, 2007: 307-44.

    3) Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun. Kanun No: 5258. Kabul Tarihi: 24.11.2004. Resmi Gazete'de Yayımlandığı Tarih: 09.12.2004, Sayı:25665.

    4) Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun. Kanun No: 224. Kabul Tarihi: 05.01.1961. Resmi Gazete'de Yayımlandığı Tarih: 12.01.1961, Sayı:10705.

    5) Cedfeldt AS, Bower EA, English C, Grady-Weliky TA, Girard DE, Choi D. Personal time off and residents' career satisfaction, attitudes and emotions. Med Educ 2010; 44: 977- 84.

    6) Suominen T, Leino KH, Merja M, et al. Staff empowerment in Finnish intensive care ınits. Intensive Critical Care Nursing 2001; 17: 341-7.

    7) Pathman DE, Konrad TR, Williams ES, Scheckler WE, Linzer M, Douglas J. Physician job satisfaction, dissatisfaction, and turnover. J Family Practice 2001; 51: 593.

    8) Sönmez MO, Sevindik F. Sağlıkta Dönüşümün Sağlık Personeli Üzerine Etkisi: Aile Sağlığı Elemanı Olmak. TAF Preventive Medicine Bulletin 2013; 12: 43-4.

    9) Doğan N, Şensoy N, Mardin EE, Uçur İ, Özbalcı T. Aile sağlığı merkezinde çalışan sağlık personelinin aile hekimliğine bakış açıları. J Clin Analyt Med 2013; 4: 112-5.

    10) Tözün M, Çulhacı A, Ünsal A. Aile hekimliği sisteminde birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin iş doyumu (Eskişehir). TAF Preventive Med Bullet 2008; 7: 377- 84.

    11) Aktaş EÖ, Çakır G. Aile hekimlerinin, aile hekimliği uygulaması hakkındaki görüşleri: Bir anket çalışması. Ege J Med 2012; 51: 21-9.

    12) Sevimli F, İşcan ÖF. Bireysel ve iş ortamına ait etkenler açısından iş doyumu. Ege Academic Review 2005; 5: 55-64.

    13) Sünter AT, Canbaz S, Dabak Ş, Öz H, Peşken Y. Pratisyen hekimlerde tükenmişlik, işe bağlı gerginlik ve iş doyumu düzeyleri. Genel Tıp Dergisi 2006; 16: 9-14.

    14) Yavuzyılmaz A, Topbaş M, Çan E, Çan G, Özgün Ş. Trabzon il merkezindeki sağlık ocakları çalışanlarında tükenmişlik sendromu ile iş doyumu düzeyleri ve ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007; 6: 41-50.

    15) Kurçer MA. Harran Üniversitesi tıp fakültesi hekimlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2005; 2: 10-5.

    16) Özaltın H, Kaya S, Demir C, Özer M. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan muvazzaf tabiplerinin iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi 2002; 44: 423-7.

    17) Öztürk G, Cetin M, Yıldıran N, Türk YZ, Fedai T. Hekimlerde tükenmişlik ve iş doyumu düzeyleri. Anatol J Clin Investig 2012; 6: 239-45.

    18) Abdel-Rahman AG, Meky F, Abdel-Halim AWE, Allam MF. Low job satisfaction among physicians in egypt. TAF Prev MEd Bull 2008; 7: 91-6.

    19) Oshagbemi T. Is length of service related to the level of job satisfaction? Inter J Soc Econ 2000; 27: 213-26.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]