Çalışma Grubu
Bu çalışma Nisan 2013-Eylül 2013 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran inmeli hastalarda yapıldı. Çalışma öncesi Tıp Fakültesinden yerel etik kurul onayı alındı. Hasta ve kontrol grubuna çalışmanın amacı ve içeriğiyle ilgili ön bilgilendirme yapıldı. Kabul edenlere çalışmanın içeriğini kapsamlı olarak anlatan “aydınlatılmış onam formu” imzalatıldı ve formun bir örneği katılımcılara verildi.
En az 3 aylık inmesi olan kognitif fonksiyonları yeterli, hastalık öncesinde uyku problemi ve emosyonel bozukluğu olmayan, 20-80 yaş arası 62 hasta bu çalışmaya alındı. Travmatik inme, maligniteye veya diğer organik sebeplere bağlı gelişen inme, alkol-madde bağımlısı olma, dışlanma kriterleri olarak belirlendi. Hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Aynı fiziyatrist grubu tarafından fonksiyonel durum Bİ ile ambulasyon kapasitesi Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS) ile, fonksiyonel iyileşme düzeyi Brunstromm motor evrelemesi ile ve spastisite modifiye Ashworth skalası ile değerlendirildi. Hastaların son 1 aydaki uyku kalitesini değerlendirmek için PUKİ ölçeği kullanıldı ve emosyonel durumu değerlendirmek için Hastane Anksiyet Depresyon Ölçeği (HADÖ) dolduruldu.
Kontrol grubu, hastane personeli ve yakınlarından rastgele seçilen, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş benzer demografik özelliklere sahip, sağlıklı gönüllü bireylerden oluşturuldu.
Ölçümler
Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)
PUKİ, kişide son bir aylık dönem için uyku kalitesini, uyku miktarını, uyku bozukluğunun varlığını ve şiddetini değerlendirmeye yardımcı olan uyku anketidir. Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması Ağargün ve ark. (12) tarafından yapılmıştır.
Bu ölçekte 19 madde vardır ve öznel uyku kalitesi (C1), uykuya dalma süresi (C2), uyku süresi (C3), alışılmış uyku etkinliği (C4), uyku bozuklukları (C5), uyku ilacı kullanımı (C6) ve gündüz işlev bozukluğu (C7) olmak üzere uyku kalitesinin yedi alt bileşenini ölçer. Total PUKİ skoru, yedi alt skorun toplanması ile elde edilir ve total skor 0-21 arasındadır. PUKİ total skoru iyi uyuyanları (PUKİ total skoru ≤5) kötü uyuyanlardan (PUKİ >5) kesin bir şekilde ayırır12.
Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ)
HADÖ anksiyete ve depresyon yönünden riski belirlemek, düzeyini ve şiddet değişimini ölçmek amacıyla geliştirilmiş kendini değerlendirme ölçeğidir13. Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması Aydemir ve ark.14 tarafından yapılmıştır. Toplam 14 madde vardır ve her maddenin puanlaması değişik biçimdedir. Alt ölçeklerin toplam puanları bu madde puanlarının toplanması ile elde edilir. Tek sayılı maddeler anksiyeteyi, çift sayılar depresyonu ölçmektedir. Türkiye'de yapılan çalışma sonucunda anksiyete alt ölçeği için kesme puanı 10/11, depresyon alt ölçeği için 7/8 bulunmuştur15.
Barthel İndeksi (Bİ)
Hastanın günlük yaşam aktiviteleri sırasında deneyimlediği disabilite düzeyini ölçmek için kullanılır. Bİ toplam 10 ana maddeden oluşur. Beslenme, tekerlekli sandalye-yatak transferi, kendine bakım, klozete oturup kalkma, yıkanma, düzgün yüzeyde yürüme, merdiven inip çıkma, giyinip soyunma, bağırsak ve mesane bakımı sorgulanmaktadır. Total skor 0 ile 100 arasında değerlendirilir. 0-20 puan: tam bağımlı, 21-61 puan: ileri derecede bağımlı, 62-90 puan: orta derecede bağımlı, 91-99: hafif bağımlı, 100 puan: tam bağımsız olarak değerlendirilir16.
Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS)
Hastaların ambulasyon yeteneğini değerlendiren bir skaladır. 0 ile 5 arasında derecelendirilen altı kategoriye ayrılır: FAS 0: ambulasyon yok, FAS 1-2: bir kişi desteği olmadan yürüyemez, FAS 3-5: kendi kendine 6 metre yürüyebilir (17).
Brunnstrom motor evrelemesi
Motor fonksiyonlardaki iyileşmeyi değerlendirmek için kullanılır. En düşük evre (flask evre ve istemli hareket yok), evre 1'dir ve en yüksek evre ise (izole eklem hareketlerinin olduğu dönem) evre 6'dır. Geçerlilik ve güvenilirliği daha önce kanıtlanmıştır8.
Modifiye Ashworth skalası
Spastisite şiddetinin belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Hekimin muayene sırasında hissettiği direnci subjektif olarak derecelendirmesi esasına dayanır. Altı dereceye ayrılır: 0=Kas tonusu normal, 1=Kas tonusunda hafif artış, hareket açıklığının sonunda minimal kas direnci olması, 1+=Eklem hareket açıklığının yarısından daha az bir kısmında minimal bir direnç olması, 2=Eklem hareket açıklığının yarısından daha belirgin kas tonusu artışı, ancak etkilenen kısımlar kolaylıkla hareket ettirilebilir, 3=Pasif hareket güçlükle yapılır, kas tonusunda önemli artış vardır, 4=Etkilenen kısımlar fleksiyon ve ekstansiyonda rijiddir, şiddetli tonus artışı vardır18.
İstatistiksel değerlendirme
İstatistik işlemler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar verilerin normal dağılıma uygunluğuna göre independent-samples t-testi veya Mann whitney-U testi ile yapıldı. Oransal değişkenler arasındaki fark Ki- kare testi ile hesaplandı. Uyku kalitesi ile inmenin klinik verileri ve emosyonel durum arasındaki ilişkiye Spearman korelasyon analizi ile bakıldı. Uykuyu etkileyen faktörleri tahmin etmek için PUKİ bağımlı değişken, emosyonel durum, fonksiyonel durum ve ambulasyon yeteneği bağımsız değişkenler olarak alındı ve basamaklı multipl regresyon analizi ile değerlendirildi. p<0.05 ile biri kapsamayan % 95 güven aralığı istatistiksel anlamlılık olarak kabul edildi.