Bu çalışmanın sonucunda; A. Hem viseral yağlanma hem de TVYK'nin; normal yaş, metabolik ve arteryel yaş, sistolik kan basıncı, BKİ, NDH ve AuI ile ilişki gösterdiği, B. Viseral yağ dokusu ile NDH arasındaki korelasyonun TVYK'ne göre daha güçlü olduğu, C. NDH ve AuI'lerinin sadece viseral yağlanma ile bağımsız ilişki gösterdiği tespit edilmiştir.
ArS'yi değerlendirmede kullanılan parametreler, NDH, AuI ve santral aortik basınçtır. Bunlardan NDH, ArS'yi değerlendirmede altın standart yöntem olarak kabul edilmektedir21. Antropometrik ve VKP ile ArS arasındaki ilişki pek çok çalışmada ele alınmıştır. Wildman ve ark. yaptıkları çalışmada ArS'nin BKİ, bel çevresi, bel-kalça oranı ile ilişkili olduğunu, ancak Anoop ve ark. ise, ArS ile sadece TVYK arasında ilişki olduğunu saptamışlardır25,26. Diğer bir çalışmada TVYK'nin KVH riskini öngörmede viseral yağlanmaya göre daha zayıf bir belirteç olduğu belirtilmiştir27. Çalışmamızda ArS parametrelerinden NDH, AI ve sKB hem viseral yağlanma hem de TVYK ile korele iken, regresyon analizlerinde ise NDH ve AuI sadece viseral yağlanma ile bağımsız ilişkiliydi. Viseral yağlanmanın TVYK'e göre NDH ve AuI ile anlamlı korelasyon göstermesi, sağlıklı erkek bireylerde daha iyi bir kardiyak olay öngördürücü olabileceği görüşüyle uyumludur.
BKİ ile ArS arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda farklı sonuçlar bildirilmiştir. Bir çalışmada, BKİ ile ArS arasında anlamlı ilişkili bulunmasına rağmen başka bir çalışmada, BKİ'nin boy ve cilt altı yağ dokusu gibi kişisel özellikleri dikkate almamasından dolayı ArS prediktörü olmadığı belirtilmiştir28,29. Çalışmamızda BKİ ile NDH ve AuI arasındaki ilişkinin anlamlı olması, KVH riskini öngörmede kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Abdominal obeziteyi gösteren bel çevresinin ArS'yi öngörmede önemli bir parametre olduğu belirtilmesine rağmen bazı çalışmalarda, bel çevresi ile ArS arasında anlamlı ilişkinin olmadığı gösterilmiştir28,30,31. Çalışmamızda ArS parametreleri, bel çevresi ile daha zayıf; viseral yağlanma ve TVYK daha kuvvetli ilişki göstermekteydi. Bu sonuç, obez olmayan erkeklerde kardiyak riski öngörmede, viseral yağlanmanın bel çevresinden daha çok faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Bu durum, bel çevresi ile ArS arasında ilişkinin olmadığı çalışma sonuçlarını desteklemektedir.
Çalışmanın Sınırlamaları
Çalışmamızda bazı sınırlılıklar vardır. En önemli sınırlama, çalışmaya alınan birey sayısının az olmasıdır. Öncelikli olarak çalışmamız daha geniş bir popülasyondan yapılmasını planladığımız çalışmanın ön verisi olması açısından yeterli görülebilir. Diğer taraftan çalışmaya katılanların erkek cinsiyetle sınırlı olması, kadınlarla yapılacak karşılaştırma imkânı vermemiştir. Enflamasyon belirteçlerine bakılmamış olması da sınırlamalar arasında sayılabilir. Kan şekeri, lipitler gibi biyokimyasal verilerin eklenmemiş olması diğer bir sınırlamadır. Bununla beraber koroner arter hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve hiperlipidemisi olanların dışlanmış olması bu verilerin normal aralıkta olduğunu düşündürmektedir. Ancak elde edilen sonuçlar yapılacak çalışmamıza yol gösterici olması açısından önemlidir.
Sonuç
Erkeklerde viseral yağlanmanın TVYK'ye göre ArS üzerine daha etkili olduğu, vücut kompoziyonu ile ilgili parametrelerden viseral yağ ölçümünün ön plana çıkarılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.