Demografik Bilgiler Anketi
Araştırmacılar tarafından oluşturulan bu araç ile katı-lımcıların, yaş, cinsiyet, medeni ve ekonomik durumu, eğitim düzeyi, meslek gibi sosyo-demografik bilgileri ile kendisi ve yakınlarındaki ruhsal bozukluklar, bunla-rın süreleri, tanılarının nasıl konulduğu, kullanılan ilaçlar, genel sağlık ve psikiyatri ile ilişkili bilgileri edinme yolları saptanmıştır.
Charleston Psikiyatriye Ayaktan Başvuran Hasta-larda Memnuniyet Anketi
Anketin Türkçeye çevirisi iyi derecede İngilizce bilen bir psikiyatrist araştırmacı tarafından yapılmıştır. An-ketin özgün formuna kör durumda olan yine iyi derecede İngilizce bilen ikinci bir psikiyatrist araştırmacı tarafından da anket tekrar İngilizceye çevrilmiştir. Her iki araştırmacı tarafından yapılan karşılaştırma çalışmasında büyük ölçüde çevirilerin örtüştüğü gözlenmiş ve araştırmacılar tarafından bu çalışmada Türkçe for-mun son hali oluşturulmuştur.
Anket likert tipi 15 sorudan oluşmaktadır. İlk 14 soru beşli likert tipi ölçek formuna uygun olup anketteki sorulan değişkene 5: Mükemmel, 4: Çok iyi, 3: İyi, 2: Orta, 1: Kötü olarak kodlanmaktadır. 15. Soru ise “Bu merkezi bir arkadaşınıza ya da ailenizden birisine öne-rir misiniz?” olup cevapları 4: Kesinlikle Evet, 3: Muh-temelen Evet, 2: Muhtemelen Hayır, 1: Kesinlikle Hayır şeklinde yapılandırılmıştır.
Yöntem
Bu çalışma, Ankara İli Çankaya İlçesi’nde faaliyet gösteren, psikiyatri alanında ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti veren özel bir psikiyatri merkezinde 01.07.2016 ile 15.08.2016 tarihleri arasında, art arda gelen ve çalışmaya katılmaya onam veren (gönüllü katılım formunu okuyup onaylayan) 136 hasta üzerinde yapılmıştır.
Çalışmadaki istatistik analizler, sosyal bilimler için geliştirilmiş paket istatistik bilgisayar programı (SPSS Windows, Version-22) kullanılarak yapılmıştır.
Çalışmanın yapıldığı sürede polikliniğe başvuran kişi sayısı 200 olarak belirlendiğinde %5 hata seviyesine göre, incelenen memnuniyet anketinin gerçekleşme olasılığı (p) %80 gerçekleşmeme olasılığı (q) %20 olarak ele alındığında gerekli örneklem büyüklüğünün (Sample Size Analysis) en az 132 olması gerektiği hesaplanmış; ulaşılan 136 kişi sayısı yeterli olarak kabul edilmiştir.
Yapısal geçerlilik: Ölçeğin yapısal geçerliği, varimax dönüştürmesi kullanılarak temel bileşenler yöntemi (Principal Components Analysis) ile incelenmiştir. Faktör sayısının belirlenmesinde özdeğeri (eigenvalue) 1’in üzerinde olan faktörler incelenmiştir. Verilerin faktör analizine uygun olup olmadığı “Kaiser-Mayer-Olkin” örneklem yeterliliği indeksi ile test edilmiştir.
Güvenirlilik Ölçütü Cronbach alfa güvenirlik katsayısı hesaplanarak incelenmiştir. Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması sonrasında, olguların toplam memnuniyet puanı ile demografik özellikleri arasındaki ilişki Pear-son korelasyon katsayısı ile araştırılmıştır.
Analizlerin değerlendirilmesinde p <0.05, istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir.