Leptospiroz aslında tüm dünyada oldukça yaygın görülmesine rağmen olguların klinik değişkenliği ve tanının güçlüğü nedeniyle gerçek insidans tam olarak bilinmemektedir
4. Sıklıkla çiftçiler, veterinerler, kanalizasyon işçileri, pirinç tarlası işçileri, avcılık, balıkçılık, rafting yapanlar, göl ve derelerde yüzenlerde görülür
5. Bizim olgumuzun da çiftçilik yaptığı öğrenilmiş, bu bir risk faktörü olarak değerlendirilmiştir.
Hastalık asemptomatik tablodan hepatit, pnömoni, sarılık, akut böbrek yetmezliği, kanama diyatezi, aseptik menenjit ve weil hastalığına kadar geniş bir tabloda karşımıza çıkabilir. Hatta %18-40 oranında ölümle sonuçlanabilir 6. Bizim olgumuz ateş, halsizlik gözlerde ve ciltte sararma şikayetleri ile başvurmuştu ve böbrek fonksiyon bozukluğu mevcuttu.
Genellikle 15000-20000/mm³ civarında bir lökositoz mevcuttur. Bazen 70000/mm³’e kadar yükselebilir. Olguların çoğunda hafif bir anemi ve trombositopeni görülmektedir. İkterik leptospiroz tüm olguların %10’unu oluşturmaktadır. Azotemi seviyesi çoğu hastada 100 mg/L’nin altındadır ve sarılıkla beraberdir. Olguların %80’inde piyüri, hematüri, proteinüri gibi anormal idrar bulguları vardır. İlk haftada serum kreatin fosfokinaz (CK) seviyeleri çok yükselir. Bu artış viral hepatitle ayırıcı tanıda önemlidir. Akut dönemde CRP yüksekliğine rastlanırken, sedimentasyon yüksekliğine sık rastlanmaz 2,7. Takip ettiğimiz olguda lökositoz, ikter, azotemi, piyüri, proteinüri, CRP yüksekliği mevcutken trombositopeni ve CK yüksekliği yoktu.
Leptospirozun kesin tanısı kültürde etkenin üretilmesiyle konulabilir. Ancak üreme süresi uzun olduğundan ve pratik olmadığından kullanılmamaktadır. Tanıda MAT referans test olarak kabul edilmektedir. Akut infeksiyon tanısını doğrulamak için MAT ile iki serum örneğinde dört kat ve üzerinde titre artışı olması veya tek serum örneğinde endemik olmayan bölgelerde 1/200 ve üzerindeki titrede pozitiflik, endemik bölgelerde 1/800 ve üzerindeki titrede pozitiflik gereklidir 8. Biz de olgumuzda MAT kullanarak tanıyı doğruladık.
Ciddi leptospiroz olgularında akut böbrek yetmezliği yaygın olarak görülür. Leptospiroz olgularında akut böbrek yetmezliğinin nedeni interstisyel nefrit ve akut tübüler nekrozdur. İnterstisyel nefritin nedeni direkt toksik etki, akut tübüler nekroz nedeni ise dehidratasyon, rabdomiyoliz, hipokalemi ve hemorajidir 9. Bizim olgumuzda acil hemodiyaliz gerektirecek akut böbrek yetmezliği gelişmişti. Daher ve ark.10’nın 35 hastalık çalışmasında hastaların %49’unda hemodiyaliz gereksinimi olmuştur. Altı aylık izlemlerinde tüm hastaların idrar/plazma osmolaritesi hariç sekelsiz düzeldiği bildirilmiştir. Bizim olgumuzda da hemodiyaliz ihtiyacı oldu ve takibinde kreatinin seviyesinin normal düzeylere indiği gözlendi. Tedavide penisilinler ilk seçenek gibi görülmesine rağmen son calışmalarda seftriakson ve sefotaksimin de tedavide alternatif olabileceği gösterilmiştir 11. Biz de tedavide seftriakson kullandık ve dramatik bir yanıt aldık.
Sonuç olarak, literatür taramamızda ülkemizden bildirilen olgu serileri olmasına rağmen bölgemizden bildirilen çok az olguya rastladık. Sunduğumuz olgu itibariyle bölgemizde de leptospiroz vakalarının olduğunun hatırlanmasını, bu nedenle ateş, sarılık ve akut böbrek yetmezliği ile gelen hastalarda bu tanının akılda tutulması gerektiğini vurgulamak istedik.