Ülkemizde, öğrencilerin Tıp Fakültesine girmeye hak kazanması için oldukça zorlu bir sınavı geçmeleri gerekmektedir
8. Hem araştırmamıza katılan öğrencilerin %88,5’i hem de yapılan diğer çalışmalarda öğrencilerin Tıp Fakültesine kendi isteği ile geldiğini ifade etmesi, öğrencilerin geçmek zorunda oldukları sınavın zorluğu hakkında önemli bir bilgi vermektedir
8,9,11,12.
Tıp eğitiminin temel taşlarından birisi de anatomi eğitimidir. Anatomi derslerinden alınan bilgi, klinikte hastalık teşhisinin konulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Anatomi eğitimi, görsele dayalı bir eğitim olması nedeniyle, özellikle son zamanlarda klasik anatomi ders kitaplarında, radyolojik kesitsel görüntülerine ve klinik anatomi bilgilerine yaygın bir şekilde yer verilmektedir 10. Tıp öğrencilerinin Kesitsel anatomi eğitimini öğrenmeleri insan vücudu organlarının pozisyonlarını ve üç boyutlu yapılarını anlamalarını sağlar. Bu eğitim doğrultusunda, öğrencilerin klinik stajlarında karşılaştıkları radyolojik görüntüleri yorumlamalarına yardımcı olan temel bir beceridir. Bu nedenle klinik stajlarda anatomi eğitiminde rolü önemlidir 13.
Klinik ve Kesitsel Anatomi dersi ile ilgili hem son yıllarda yayınlanan anatomi ders kitaplarında geniş yer verilmesi, hem de öğrencilerin mevcut ders programına dâhil etmek istemeleri bu dersin önemini ortaya çıkarmıştır 3,4,8. Acuner ve arkadaşlarının 14 yaptıkları çalışmada, öğrencilerin %77,43’ü mevcut ders programına sırasıyla Klinik, Kesitsel ve Radyolojik Anatomi derslerinin eklenmesini istediklerini belirtmişlerdir. Benzer şekilde Gülekon’un 10 2017 yılında yaptığı çalışmada ”Sizce Klinik Anatomi dersi olmalı mıdır?” sorusuna katılımcılar çok yüksek oranda “evet” yanıtını vermiştir.
Eğitim ile ilgili olarak yapılacak olan düzenlemelerde öğrenci geri bildirimleri oldukça önemlidir. Çünkü eğiticilere dersin öğretilmesi için gerekli olan verileri sunmaktadır. Elde edilen bu veriler değerlendirilerek, öğrenci odaklı yapılan değişimler, öğretme sürecinin daha başarılı olarak sonuçlanmasına imkân sağlayacaktır 9. Öğrencilerin hem çalışmamızda hem de literatürde yapılan diğer çalışmalarda, öğrencilerden geribildirim alınmasını yüksek oranlarda gerekli olduğunu belirtmişlerdir 12,13.
Anatomi eğitimi içerisinde klinik anatomi eğitimin olması gerektiğini yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuştur 8,15. Bu doğrultuda, çalışmamıza katılan öğrencilerin %62,3’ünün Klinik ve Kesitsel Anatomi derslerini zaman kaybı olarak görmemesi, %89,3’ünün Klinik ve Kesitsel Anatomi dersi meslek yaşamınız açısından gerekli olduğunu ve %90,2’sinin Klinik ve Kesitsel Anatomi derslerinin ileride alacakları klinik staj eğitimlerine olumlu etki edeceğini belirtmesi, bu dersin anatomi eğitimi içerindeki yerinin önemli vurgulamaktadır.
Araştırmamıza katılan öğrencilerden 111’inin (%91) Klinik ve Kesitsel Anatomi Dersini anlatan öğretim üyesinin, ders içeriğinin iyi öğrenilmesinde etkisi olduğunu belirtmiştir. Dersi anlatan öğretim üyesinin bilgi birikimi ve anlatma yeteneğinin, derslerin öğrenilmesi sürecinde tartışılmaz bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Sonuç olarak, öğrencilerden alınan geribildirim sonuçları değerlendirildiğinde, Klinik ve Kesitsel Anatomi dersleri için eğiticilere yol gösterebilecek anlamlı sonuçlar ortaya çıktığı görülmektedir. Eğiticiler tarafından Klinik ve Kesitsel Anatomi derslerinde oluşan eksikliklerinin ortadan kaldırılması, anatomi derslerinin öğrenciler tarafından daha iyi öğrenilmesine olanak sağlayabilecektir.
Sınırlamalar
Katılımcı sayımızın az olması, çalışmamızın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.