Adli tıpta yaş tayini oldukça önemli bir konudur. Yaş; cinsiyet, boy, vücut agırlıgı, saç, cilt, göz rengi, parmak izi, kemik ve dişler gibi bireyin tıbbi kimligini oluşturan fiziksel yapılardan biridir.
Özellikle Adli tıpta cezai sorumluluk, hukuki ehliyet, farik ve mümeyyizlik, ahlaki readet fiili, ruhsal yönden mukavemet, askere alınma, memuriyete girme, okula başlama, emekli olma, sürücü belgesi alma gibi durumlarda kişinin yaş tespiti yasalara uygunluk açısından gündeme gelmektedir 1. Bu konuda birçok yöntem bulunmakla birlikte küçük dokulardan yaş tayini yapabilmek, adli tabiplere büyük kolaylıklar getirebilecektir.
Tanı amacıyla neoplastik dokuların, nonneoplastik dokulardan veya benign lezyonların malign lezyonlardan ayrılmasında etkili bir yöntem olan AgNOR’un degişik yaş gruplarında lenfositlerde farklı sayıda NOR beneklerini boyaması nedeniyle 2-6 farklı dokularda da yaş tayinine yardımcı olabilecegi düşünüldü.
Histopatologlar, hastalıkların etiyopatogenezinde rol alan unsurların etkisi sonucu, nükleus, DNA ve hücre kinetigine yönelik, DNA flow sitometri (DNA ploidi ve hücre proliferasyonu) hücre proliferasyon belirleyicisi olan Ki-67 monoklonal antikor çalışmaları ve DNA-RNA in situ hibridizasyon yöntemlerine, Nükleolar Organizasyon Bölgeleri (NOR) üzerindeki degişimlerin araştırılmasını eklediler. Bu çalışmalarda hiperplastik ve neoplastik durumlarda nükleolus ve nükleolar aktivasyonun belirlenmesinin yararlı oldugu düşünülmüştür ]2.
Mc Clintock 1934’de karyotipte 2.darlık olarak gözledigi kısma “Nücleolar organizer regions” (NORs) adını vermiştir. NOR terimi nükleolün köken aldıgı bölgeyi tanımlamaktadır.
Nükleolar Organizasyon Bölgeleri (NOR), ribozamal RNA’nın kodlandıgı kromozamal segmentlerdir. RNA polimeraz 1, B23 protein ve C23 proteinler gibi non-histon proteinlerle assosiye haldedirler. AgNOR boyama yönteminde özellikle non-histon komponentinin tepkimeye girdigi ortaya konmuştur 2-8. NORs proteinleri, ribozamal DNA veya olası transkripsiyon düzeyinin göstergesi olarak görülmekte olup, AgNOR bölgelerinin gösterilmesinin hücre proliferasyon hızı, ploidi, transkripsiyonel aktivite ve tümörün malignite potansiyelinin degerlendirilmesi açısından yararlı olduguna dair (deri, meme, lenfoid doku, kadın genital sistem, mesane, GIS) yayınlar vardır 9.
Günümüzde çok yönlü sürdürülen çalışmalar, yaş tespiti için en uygun yöntemin araştırılması üzerine yogunlaşmıştır 11.
Bu çalışmada degişik yaş gruplarından alınan karın cildi örneklerinin, AgNOR boyama yöntemi ile gösterilen hücre proliferasyonuna göre yaş tespitinde kullanılabilirliginin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.