İki gruptaki 40 el bileğinde tünelin girişi ve çıkışı arasında alınan 6 dilim içindeki median sinirin alanları Tablo
1’ de verilmiştir. Grup I’de mediyan sinir alanı 10,26 ±4.59 mm2, Grup II’de ise 10,32 ± 4,2 mm2 olarak bulundu. İki grup mediyan sinir alanları istatistiksel olarak farklı bulunmadı (p>0,05).
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 1: N. medianus alan ölçümleri (Değerler mm2 olup iki vakada 5. kesitte karpal tünel bittiği için 6. kesitte n. Medianus alanları ölçüme alınmamıştır). |
Karpal tünel sendromu ile ilgili son yıllarda birçok görüntüleme çalışmaları yapılmıştır. Biz bu araştırmamızda karpal tünelin anatomik yapısını manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirmeyi hedefledik.
Bir çalışmada 68 gönüllünün sağ ve sol olmak üzere 136 bilek manyetik rezonans görüntüleme tekniği ile değerlendirmiş olup n. medianus’un erkeklerde kadınlardan daha büyük olduğu, sağ ve sol bilekler arasında n. Medianus yönünden anlamlı bir fark bulunamadığı; n. Medianus hacminin proksimalden distale doğru arttığı, karpal tünelin ise proksimalden distale doğru küçüldüğü bildirilmiştir 7.
Başka bir çalışmada bilgisayarlı tomografinin (CT), karpal tünel sendromu teşhisinde kullanılabileceğini bildirilmiştir. Bu çalışmada, karpal tünelin alanı proksimalde 221 mm2, distalde 210 mm2 bulunmuştur 8.
Ayrıca manyetik rezonans görüntülemenin (MRI), karpal tünel sendromu teşhisinde kullanılabileceğini bildirilmiştir 9.
Karpal tünel sendromunda standart inceleme yöntemi sinir ileti çalışmaları ve EMG’den oluşur. Klinik bulgular ile elektrodiyagnostik testler arasında uyumsuzluk olduğunda tanı koymada manyetik rezonans görüntülemenin faydalı olduğu bildirilmiştir 10-16.
Bizim çalışmamızda sadece kadınların seçilmesinin sebebi karpal tünel sendromunun kadınlarda daha fazla görülmesi idi. Grup I genç popülasyondan oluşurken; Grup II menopoza giren hastalardan oluşturulmuş olup bireye göre farklılıklar gösteren hormonsal aktivite ekarte edilmeye çalışıldı. Çalışmamızdaki gaye “Acaba yaşlı grupta mediyan sinirin çapının artması mı karpal tünel sendromuna yol açar?” sorusuna cevap aramaktı. Sonuç olarak; 20-45 yaşlar arasında olan ve menopozda olmayan kadınlardan oluşan Grup I’de mediyan sinirin ortalama alanını 10,26 ±4.59 mm2; 46 yaş üstü olan ve menopoza girmiş Grup II’de mediyan sinirin ortalama alanını 10,32 ± 4,2 mm2 olarak hesapladık. Mediyan sinirin çapı ve alanının, tünelde yaşa bağlı olarak artmamış olması, karpal tünel sendromunun sebebi olarak düşünülen mediyan sinirin çapının yaşlanma ile büyümediği ortaya koymaktadır. Karpal tünel sendromunun sebebi olarak mediyan sinir dışındaki yumuşak doku yapılarının yaşla birlikte genişleyip mediyan siniri bası altına alabileceğinin araştırılması gerektiği inancındayız. Ayrıca önceki çalışmalarda karpal tünel için sadece proksimal, orta ve distal olmak üzere 3 kesit alınırken bizim çalışmamızda 6 kesit alınmasının daha güvenilir olduğunu düşünmekteyiz 7-16.